onsdag 30 juni 2021

Halvtid i läsutmaningen Novellflätan

Ugglan och Boken hittade på den roliga utmaningen Novellflätan. Ordet Novellflätan skrivs vertikalt och sedan ska man läsa noveller som man skriver in horisontellt ihop med Novellflätan och någonstans delar bokstav med nämnda ord.

Jag beslutade att försvåra det lite för mig själv genom att bara räkna en novell från varje novellsamling jag läser. Om jag läser enstaka noveller som har en hel bok för sig själv, som typ noveller från förlaget Novellix, räknas de för sig själva.

Hittills har jag bara läst två novellsamlingar: Törst av Nawal El Saadawi och 2039: Framtidshistorier för orädda av Åsa Anderberg Strollo och Andreas Palmaer. Jag har läst en novella också av Nghi Vo, som jag funderar på om jag kan räkna med eller inte. Novella översätts ju med kortroman, så den kanske är för lång.

Så två ord har det blivit som korsar ordet Novellflätan: Törst och Dockan.

12 noveller/novellsamlingar borde jag läsa om jag ska få till ett ord för varje bokstav innan året är slut. Vid det här laget borde jag alltså ha läst åtminstone sex novellsamlingar eller Novellix-noveller.

För att komma en bit framåt och medvetet läsa fler noveller har jag lånat två novellsamlingar på biblioteket som jag tänkte läsa parallellt med annat jag läser. En novell lite då och då eller varje dag under ett par veckor. Båda dessa novellsamlingar skulle nog snarare kallas antologier eftersom det är olika författare för varje novell.

Den ena är Onsdagslegender utgivet av Förlaget Onsdag Fantasy som jag aldrig hört talas om tidigare. 11 noveller av vitt skilda svenska författare, en samling utgiven 2004. Tyvärr var nog förlaget inte så långlivat för när jag googlar på det, eller på Bokförlaget Onsdag, hittar jag artiklar (exempel på en av dem) om förlaget men ingen hemsida för själva förlaget i sig. För den som vill köpa och läsa denna novellsamling eller ett par andra titlar som förlaget gav ut finns det en sida med e-böcker för försäljning.

Svenska författare är det också i antologin 13 svarta sagor om Superhjältar, utgiven 2018, sammanställd av förlaget Swedish Zombie som jag känner till, men vars utgivning jag varit lite tveksam till eftersom skräck inte är min genre och förlaget verkar profilera sig på att bara ge ut skräck. Men jag lånade samlingen ändå för att prova på. Anna Jakobsson Lund och Oskar Källner bidrar bland annat till antologin. Anna Jakobsson Lund har jag läst ett par romaner av tidigare och äger flera olästa böcker av. Oskar Källner känner jag till men har inte läst tidigare, liksom jag inte heller läst något av de övriga författarna förut.

Det är lite typiskt mig just nu att jag går till biblioteket och lånar böcker. Egentligen är det ju inte så att jag har brist på noveller att läsa ... Om jag bara vågar granska min egen bokhylla så inser jag kvick att jag inte behöver låna några novellsamlingar alls, utan hellre bör läsa några av mina egna ...

För jag har ju faktiskt - fasa att erkänna detta! - runt 25 egna novellsamlingar som är olästa och står i mina egna bokhyllor. Jag trodde inte det var så många! Jag borde verkligen göra något åt saken!

Waiting on Wednesday: A Master of Djinn av P. Djèlí Clark

A Master of Djinn av P. Djèlí Clark har kommit ut i inbundet format i maj i år, men boken säljs till så hiskeligt högt pris att jag hellre väntar på pocketutgåvan som kommer ut den 19 augusti 2021.

Jag hörde först talas om A Master of Djinn hos booktubern Rachel på kanalen Kalanadi, en av mina favoriter när det kommer till Booktube. Även Reija på The Book Finch har talat om den och vill köpa den. Rachel har redan läst den och tyckte mycket om den.

Jag hoppas och tror att jag också kommer att gilla. Såhär beskrivs boken hos nätbokhandlarna:

Nebula, Locus, and Alex Award-winner P. Djèlí Clark goes full-length for the first time in his dazzling debut novel

Cairo, 1912: Though Fatma el-Sha'arawi is the youngest woman working for the Ministry of Alchemy, Enchantments and Supernatural Entities, she's certainly not a rookie, especially after preventing the destruction of the universe last summer.

So when someone murders a secret brotherhood dedicated to one of the most famous men in history, al-Jahiz, Agent Fatma is called onto the case. Al-Jahiz transformed the world forty years ago when he opened up the veil between the magical and mundane realms, before vanishing into the unknown. This murderer claims to be al-Jahiz, returned to condemn the modern age for its social oppressions. His dangerous magical abilities instigate unrest in the streets of Cairo that threaten to spill over onto the global stage.

Alongside her Ministry colleagues and a familiar person from her past, Agent Fatma must unravel the mystery behind this imposter to restore peace to the city--or face the possibility he could be exactly who he seems ... 

Jag har inte läst så många mordmysterieböcker men jag vidgar gärna mina vyer och den här låter ju riktigt spännande. Ett plus är att det är magiska element och övernaturligheter involverade. Boken verkar dessutom vara första delen i en serie om böcker som utspelas i The Dead Djinn Universe.

Enligt Goodreads finns det redan i serien utgivna tre "halvböcker":

en bok 0.5: A Dead Djinn in Cairo  - en e-bok på 43 sidor,

en bok 0.6: The Angel of Khan el-Khalili  - en e-bok på 32 sidor

och en bok 0.7: The Haunting of Tram Car 015 - en novella som finns i flera olika format, bland annat som pocket på 130 sidor.

Den inbundna utgåvan av A Master of Djinn är så vacker, det var den som först fick mina ögon att dras till den. Pocketutgåvan är inte alls lika snygg men den duger också och i det här fallet är det ju priset som avgör saken, åtminstone som det ser ut just nu prismässigt.

Jag har inte läst någon av dessa och jag har inte heller läst något annat av P. Djèlí Clark. Han är en ny författare för mig. Han har gett ut annat tidigare och alla böcker jag sett hittills har riktigt snygga omslag, vilket ju alltid är ett plus.

tisdag 29 juni 2021

Tisdagstrion: skolämne i titeln


Tisdag igen och dags för Tisdagstrion som anordnas av Ugglan och Boken. Den här veckan är det skolämnen i titeln som är temat.

Det var verkligen ett klurigt ämne, men jag hittade till slut en skönlitterär trio. Ordet/ämnet historia var det lättaste att hitta. Fast jag klurade vidare och försökte hitta även andra skolämnen i titeln.


Jag har nyligen läst om en gammal barnboksfavorit. Jag hittade den på second hand för fem kronor för några veckor sedan. Det är Agnes Cecilia – en sällsam historia av Maria Gripe. Nora hör steg från någon som går i lägenheten men aldrig syns, en mystisk docka hittar hem till henne och familjens hund börjar bete sig underligt. Inte den bok av Gripe som jag tycker mest om men den är ändå smått nostalgi och riktigt bra tyckte jag även nyss vid omläsning. (Mest gillar jag Skugg-serien om Berta och Carolin, samt Tre trappor upp med hiss.)


Nosebleed Studio reser i den svenska historien
är en antologi med svensk manga (japanskinspirerade tecknade serier) från ett gäng svenskar som skapat Nosebleed Studio, en manga-studio liksom man oftast i Japan jobbar i team där den egentliga författaren har assistenter. I det här fallet gör alla medlemmar i studion sina egna projekt. Det blir som korta tecknade noveller som gör avstamp i olika delar av Sveriges historia.

Jag har recenserat boken på min blogg här. Att läsa den här antologin är ett lättsamt sätt att forska i och intressera sig för Sveriges historia. Även ett lättare sätt för de barn som har problem med läsningen eller hellre än tjocka böcker läser en tecknad serie.

En annan bokserie som skulle göra kultur, språk, konst och vetenskap extra rolig för skolungdomarna borde vara The Science of Discworld-serien.

Discworld eller Skivvärlden på svenska är Terry Pratchetts långa, humoristiska bokserie som utspelas just på den nämnda världen. En platt jord, uppburen av fyra elefanter som i sin tur står på en gigantisk sköldpadda som simmar genom universum. Solen kretsar kring jorden. I övrigt är det mycket av parodi och satir på vår värld och våra lustiga fenomen.

The Science of Discworld-serien är en subserie till de vanliga Discworld-böckerna. Den handlar om trollkarlarna vid (det osynliga) universitetet i huvudstaden Ankh-Morpork på Discworld.

Det finns fyra böcker i serien. Den första heter bara TheScience of Discworld, den fjärde har undertiteln Judgement Day.

The Science of Discworld II: The Globe fick jag när en av mina bröder rensade ut sina böcker vid en flytt, och The Science of Discworld III: Darwin’s Watch vet jag inte när jag kom över; jag vet bara att den är köpt på second hand. Så jag saknar bok ett och bok fyra. Även om de är fristående skulle jag vilja läsa dem i ordning, varför jag inte har läst de jag äger än. Att köpa dem glöms liksom bort när det finns så mycket annat - speciellt nytt - som pockar på uppmärksamhet. Köpprioriteringar när det gäller böcker är inte helt lätt.


Kort beskrivs The Globe:

The Globe is a unique book, weaving together a fast-paced Discworld novelette with cutting-edge scientific commentary on the evolution and development of the human mind, culture, language, art, and science. The result – as the wizards grapple with the nature of Good and Evil, and history is rewritten several times over – is a fascinating and brilliantly original view of the world we live in.


Kort beskrivs Darwin’s Watch:

In Darwin’s Watch, Terry Pratchett, Ian Stewart and Jack Cohen weave together a brand new fast-paced Discworld-novelette with cutting-edge scientific commentary. The result is fascinating and highly enetertaining. And tells the story of the evolution of evolution as it has never been told before …

måndag 28 juni 2021

Månadens språk i juli 2021 är isländska


Scyllas hylla anordnar Månadens språk under 2021, efter att Ugglan och Boken gjort det tidigare år. I juli är språket isländska. Ett språk som det blir lätt för mig att hitta böcker översatta från. Jag har nämligen ett par favoritförfattare som jag köpt och läst en hel del böcker av.

Vigdís Grímsdóttir läste jag när jag var i sena tonåren och i tjugoårsåldern (dvs. under nittiotalet och runt år 2000), lånade från biblioteket och läste. Poetiska, udda böcker om likaledes udda karaktärer. Flickan i skogen och Jag heter Ísbjörg, jag är ett lejon.

Min favorit av Grímsdóttir är ändå hennes diktsamling, Den älskades länder, som är som en diktsvit, en berättelse. Den har jag läst ett flertal gånger. Jag tyckte även mycket om Z: En kärlekshistoria när jag läste. Feministbiblioteket har sammanfattat boken på ett fint sätt.

Jag började på Grandavägen 7 ett par gånger men kom bara en kort bit i den tjocka romanen. Den står fortfarande oläst i hyllan, den, Den älskades länder, Z: En kärlekshistoria och Tystnaden är de böcker jag äger av henne. De andra lånades som sagt på bibliotek. Tystnaden har jag heller inte läst än.

Dessa två är hyllvärmare av rang, jag haft dem länge. Tjocka pocketböcker med liten stil och som därför tar emot att läsas.

Jag kollar upp Vigdís Grímsdóttir på svenska Wikipedia-sidan och ser att hon kommit ut med nio böcker översatta till svenska. Av dessa har jag läst endast fyra. Har två till, de två nämnda ovan, som jag ska försöka läsa under juli.

Min andra isländska favorit är Sjón som också skriver udda böcker, ganska korta sådana med poetiskt språk. Hans böcker har jag köpt allteftersom jag råkat få tag på dem. Även här har jag dock några olästa i bokhyllan som står där och väntar på mig.

Lästa: Skugga - Baldur (biblioteket), Med skälvande tårar (egenägd), Dina ögon såg mig (biblioteket), Fisk och kultur (biblioteket)

Olästa i min egen bokhylla: Skymningsinferno och Máni Steinn - Pojken som inte fanns


Just nu är Sjón aktuell med Codex 1962, utgiven i år (2021), en bok som samlar tre av hans verk, en trilogi: Dina ögon såg mig, Med skälvande tårar och den tredje boken vars titel jag inte hittar.

Såhär står det om boken på Bokus och Adlibris:

"Sjóns trilogi Codex 1962 är en hisnande färd genom 1900-talet berättad av Josef Löwe, född 1962, eller snarare en gång skapad av lera av juden Leo Löwe och hans tyska älskarinna och fraktad i en hattlåda till Island under flykten från Tyskland. Sjón väver samman folksagor med sci-fi, kärleksromaner och deckare till ett internationellt hyllat mästerverk i klass med Mästaren och Margarita."

Förra året (2020) kom han ut med en annan roman ut som jag är nyfiken på och vill köpa: Rågblont hår, grå ögon.

Åtminstone 10 verk av Sjón har översatts till svenska. Jag har läst fyra och äger som sagt två olästa böcker.

Annars har jag sex böcker till av isländska författare som kan komma på tal i juli.


Sammanfattningsvis, här är listan på alla mina olästa böcker av isländska författare:

  1. Kvinnor av Steinar Bragi
  2. Gisle Surssons saga (en isländsk saga med okänd författare)
  3. De sammansvurnas saga och andra fornnordiska äventyr av Peter Hallberg (folksagor)
  4. Folket i källaren av Audur Jónsdóttir
  5. Regndropparnas epilog av Einar Már Gudmundsson
  6. Beatles-manifestet av Einar Már Gudmundsson 
  7. Skymningsinferno av Sjón
  8. Máni Steinn - Pojken som inte fanns av Sjón
  9. Tystnaden av Vigdís Grímdóttir
  10. Grandavägen 7 av Vigdís Grímdóttir

Som ni förstår finns det mycket att välja bland när jag har fem inbundna böcker, en storpocket och fyra pocketböcker av isländska författare.

Skulle jag vilja läsa något mer thrilleraktigt eller spännande och inte så svårmodigt eller poetiskt tungläst finns ju min sambos böcker av författare som Arnaldur Indriðason och andra deckarförfattare med hemort på Island.

Sammanfattning Midsommarläsutmaningen 2021


Midsommarläsutmaningen pågick från torsdag 24/6 kl. 8.00 till 27/6 kl. 20.00.

Jag läste:

  1. Spy x Family, volume 3 av Tatsuya Endo (manga; 200 sidor)
  2. Hemma hela sommaren av Elin Johansson & Ellen Ekman (bilderbok; 32 sidor)
  3. 2039: Framtidshistorier för orädda av Åsa Anderberg Strollo & Andreas Palmaer (novellsamling; 190 sidor)
  4. Wolf Hall av Hilary Mantel (historisk roman; läste sidan 29-31 av 647)
  5. Rött, vitt och kungligt blått av Casey McQuiston (roman; läste de första 283 sidorna av 479)

Sammanlagt antal sidor: 708.

Hemma hela sommaren saknas på bilden. Jag läste den boken på biblioteket.

Jag fortsätter med läsningen av Rött, vitt och kungligt blått under vecka 26 och de sista dagarna i juni. När den boken är utläst återvänder jag till Wolf Hall. Jag försökte slalomläsa under läsutmaningen men det lyckades inte. När jag väl hade börjat med Rött, vitt och kungligt blått blev det den boken jag läste aktivt och jag tog knappt upp Wolf Hall alls. En bok i taget är mer min stil. De/den andra jag läser blir "on-hold" tills jag läst ut en bok helt och kan återvända till den andra/en av de andra, eller ta upp en helt annan bok.

Här är mina andra inlägg om Midsommarläsutmaningen:

Tack till Mia på Mias bokhörna för att du ordnade denna läsutmaning!

fredag 25 juni 2021

Helgfrågan v. 25 2021


 Helgfrågan hos Mias bokhörna är den här gången:

Vad läser du i midsommar?


Jag har hittills läst en bok med en samling science fiction-noveller för ungdomar, 2039: Framtidshistorier för orädda av Åsa Anderberg Strollo och Andreas Palmaer. En helt okej novellsamling där berättelserna vävdes in i varandra trots att de var fristående i och med att de utspelades i samma framtidsvärld, fast under olika år - de gick långsamt framåt i tiden med början 2039. Science fiction-inslagen bestod mycket av övervakning och begränsningar, rena skräckinslag i berättelser som i övrigt var väldigt vardagliga och jordnära. Stor stil och få sidor gjorde att det tog två kortare sittningar att läsa den, halvvägs igår, andra halvan i dag innan midsommarfirandet, när det fanns tid för en liten paus.

Nu är det kväll, midsommarfirandet är över; vi är hemma igen och allt är lugnare, varför jag har tid att svara på helgfrågan också. Efter att ha firat med sambons släkt i dag blir midsommarhelgen i övrigt lugn. Jag ska tillbringa den med sambon hemmavid och ute vid sommarstugan som bara ligger tjugo minuters bilfärd hemifrån. Vi åker ut dit på dagen och åker hem på sena kvällen.



Jag ska fortsätta att läsa Wolf Hall av Hilary Mantel, som jag påbörjade häromdagen och bara har kommit något enstaka kapitel i, samt att jag nu ikväll påbörjade Rött, vitt och kungligt blått av Casey McQuiston, som är bokcirkelbok för nätbokcirkeln som jag är med i. Tror att det blir en lättsam kontrast till den lite mastigare Wolf Hall.


Annars har jag skrivit mer om min midsommarläsningsplanering i mitt TBR-inlägg för midsommarläsutmaningen.


Och bonusfrågan är:

Vad gör du för att vila upp dig i midsommar?
 

Inte för att jag har så stort behov av att vila upp mig, men jag kommer att äta och dricka gott, läsa och pyssla med lite kreativt målande och tecknande, kanske skriva lite - försöker komma igång med skrivandet igen efter flera år av skrivtorka. En kopp te och en god bok kommer man långt med när det gäller att vila upp sig.

torsdag 24 juni 2021

Dag 1 i Midsommarläsutmaningen 2021

Under den första dagen i midsommarläsutmaningen har jag läst en hel del, trots att jag ägnat mycket tid åt annat: midsommarförberedelser i form av att mathandla (gjort på kvällen), lunchat ute med min sambo och hans syster (mitt på dagen), gjort dagens ICAD-kort (index-card-a-day challenge ; något konstnärligt varje dag på ett registerkort), samt skrivit lite skönlitterärt (under eftermiddagen).

Jag tog en cappuccino på ett närliggande café efter lunchen och då fick jag lästid, satt en timme i skuggan utomhus och läste Spy x Family volume 3 av Tetsuya Endo, som jag lånat på biblioteket. En riktigt rolig och underhållande japansk tecknad serie (manga) om en hemlig spion som på grund av sitt spionuppdrag är tvungen att ordna en låtsasfamilj, skaffa ett barn (det blir en dotter) samt en låtsasfru.

Det visar sig snart att frun i hemlighet är lönnmördare och dottern är tankeläsare. Uppdraget innebär dessutom att få in dottern på en högt klassad skola och bli en av toppeleverna på den skolan. "Dottern" är bara sex år gammal och tänkt att börja i första klass. Förvecklingarna blir många då ingen av de tre familjemedlemmarna vill avslöja för varandra vad de egentligen är - och inte heller omgivningen ska få veta.

När jag läst ut mangavolymen och skrattat gott några gånger, samt redan längtar efter nästa volym, gick jag till biblioteket. Det lokala biblioteket tipsar varje vecka om böcker på sitt Instagram-konto. Numera har de också ett bord på biblioteket där Instagram-tipsen ligger uppradade.


Jag fastnade för bilderboken Hemma hela sommaren av Elin Johansson (författare) & Ellen Ekman (illustratör) och satte mig att läsa den på biblioteket. Det var en kort bilderbok, så den var färdigläst på ett kick och inget jag kände behov av att låna hem. Underhållande, gullig och träffsäker om hemmasemester när man som förälder inte har så mycket pengar att resa utomlands för eller gå på dyra nöjesattraktioner för. Hur en budgetsemester kan bli både spännande och mysig ändå.

Ett tips för de som har barn i åldern 3-6 år. Ännu hellre om de gillar djur, både svenska och exotiska djur, och gärna drömmer sig bort på safari.


Under kvällen har jag, trots sent trädgårdsarbete, även hunnit med att läsa halvvägs in i en helt oplanerad bok som jag spontant lånade på biblioteket i dag: 2039: framtidshistorier för orädda av Åsa Anderberg Strollo & Andreas Palmaer.

I morgon blir det midsommarfirande så då får vi se hur mycket läst det hinner bli, men i dag blev det i alla fall en hel del och det väger upp.

onsdag 23 juni 2021

Midsommarläsutmaning 2021


I morgon torsdag 24/6 kl. 8.00 drar ett lite kortare läsmaraton igång. Mia på Mias bokhörna står för denna utmaning. Midsommarläsutmaningen pågår till och med söndag 27/6 kl. 20.00.


Jag tänkte fortsätta läsa i Wolf Hall av Hilary Mantel, som jag precis har påbörjat, började läsa i går tisdag. 

I dag var jag på biblioteket och lånade två böcker jag reserverat, Spy x Family volume 3 av Tatsuya Endo och Tag och skriv! - Fjorton författare om sitt skrivande. Båda dessa tänkte jag också påbörja, om inte i dag så i morgon.

Dessutom håller jag på att läsa en diktantologi med modern albansk poesi; den tänkte jag börja om från början i så att jag läser även förordet ordentligt innan jag ger mig på dikterna.

En ljudbok håller jag också på att lyssna på då och då: Harun och Sagornas hav av Salman Rushdie. Vi får se om jag lyssnar något på den också nu i helgen.

Om man vill använda taggar så är det taggen #midsom21 som gäller. Jag återkommer med vilken läsning det faktiskt blir senare. Ofta blir det något helt annat än man tänkt sig och ibland finns det andra böcker som lockar mer än ens TBR.

Jag uppdaterar nog även på mitt Instagram-konto, så titta gärna in där också.

Waiting on Wednesday: Devotion av Hannah Kent

Hannah Kent är en australiensk författare. Jag lyssnade på boken Burial Rites som ljudbok på engelska. Uppläsaren gjorde ett väldigt bra jobb och det blev en stor läsupplevelse att lyssna. Boken gjorde intryck och avtryck. Ljudboken lånade jag på biblioteket och läste. När jag lyssnat klart tyckte jag så mycket om boken att jag köpte ett fysiskt exemplar efteråt. Jag har inte läst det än, men tänker göra det vad det lider.

Burial Rites var Hannah Kents debutroman, först utgiven 2013. Efter den kom hon några år senare (2016) ut med The Good People. Jag fick tag i den först när den översatts till svenska med titeln Det goda folket.  jag har den - oläst än så länge - på svenska. Jag har skrivit om boken på bloggen här.

Hannah Kent kommer ut med en ny historisk roman nu i höst. Devotion (länk till Goodreads) heter den och den släpps 26 oktober 2021 i Australien. I Storbritannien och i Irland först 3 februari 2022, så väntan blir väl lite längre för mig också.

Devotion utspelas under sent 1830-tal, följer två kvinnor som fattar tycke för varandra, och såhär presenteras den på förlaget Pan Macmillans och Hannah Kents hemsida:

 

Prussia, 1836
Hanne Nussbaum is a child of nature - she would rather run wild in the forest than conform to the limitations of womanhood. In her village of Kay, Hanne is friendless and considered an oddity...until she meets Thea.

Ocean, 1838
The Nussbaums are Old Lutherans, bound by God's law and at odds with their King's order for reform. Forced to flee religious persecution the families of Kay board a crowded, disease-riddled ship bound for the new colony of South Australia. In the face of brutal hardship, the beauty of whale song enters Hanne's heart, along with the miracle of her love for Thea. Theirs is a bond that nothing can break.

The whale passed. The music faded.

South Australia, 1838
A new start in an old land. God, society and nature itself decree Hanne and Thea cannot be together. But within the impossible...is devotion.

 

Tidigare har jag skrivit om Hannah Kent och hennes böcker i följande inlägg:

Helgläsning, ny ljudbok: Burial Rites

Läsrapport juni 2015

Bokbloggsjerka för favoritljudbok

Waiting on Wednesday: Det goda folket

Tematrio Kärlek

tisdag 22 juni 2021

Tisdagstrion: huvudstäder

 


Ugglan och Boken anordnar tisdagstrion varje vecka. Tisdagstrion för denna vecka är huvudstäder. Här kommer mina boktips.


Rivers of London
av Ben Aaronovitch är första delen i en serie om kommissarie Peter Grant som utreder övernaturliga brott i Englands huvudstad. I början av boken blir han erbjuden att arbeta inom den magiska sektorn som få om ens någon känner till som inte själv jobbar där. En mordhistoria som involverar ett spöke tar sin början.

Det är en bok inte bara om staden London, utan även om floderna i London, där varje flod äger gudomlig människolik gestalt. Tidigare tänkte jag bara att det fanns en flod i London – Themsen. Efter att ha läst Rivers of London vet jag bättre. Roligt är också att känna igen sig och veta precis hur vissa ställen ser ut. Två gånger har jag på riktigt besökt London hittills. I den här boken gör man ett fiktivt besök.

Jag har del två, Moon over Soho, som jag inte läst än. Det finns ytterligare delar i serien som hittills består av åtta romaner samt en del mellanberättelser, noveller förmodar jag.

Jag har tipsat om denna bok förut, i tisdagstrion om vatten förra året.


Maria Turtschaninoff har skrivit flera bra och mycket läsvärda böcker. En av hennes tidigaste är allåldersboken Underfors, som utspelas i en underjordisk stad med övernaturliga väsen som är belägen under huvudstaden Helsingfors i Finland. Som jag förstår det ska denna urbana fantasyroman ges ut på nytt i häftat format under 2021. Länken ovan är till Adlibris.


Ensam i Paris och andra historier
är en novellsamling (två kortromaner och nio noveller) och min första bekantskap med författaren Jojo Moyes. Precis efter att jag läst den novellsamlingen läste jag Sophies historia som knyter an till en av historierna i samlingen. Jag läste dessa två böcker 2018. Sedan dess har det inte blivit något mer av Jojo Moyes – än. Jag har inte själv varit i Paris, även om jag besökt Frankrike vid flertalet tillfällen. Genom novellsamlingen kom jag dit i fantasin.


Som bonus kan jag nämna en annan bok som utspelas just i Paris och det är Regnvakt av Tatiana de Rosnay. En familj ska fira faderns sjuttioårsdag. Ingenting går som de tänkt sig och regnet slutar inte falla, staden fylls av vatten och familjehemligheter flyter upp till ytan.


En bubblare till trion är Babes i Beijing av Rachel DeWoskin, en roman som baseras på författarens eget liv så man kan säga att den är mer eller mindre självbiografisk. Den boken har jag inte läst än, men det är en hyllvärmare som stått länge i hyllan. Tjugoett år gammal kommer Rachel från New York till Beijing för att jobba för ett amerikanskt pr-företag i mitten av 90-talet. Hon blir kvar där i fem år och romanen handlar om hur hon blev inte bara pr-konsult utan också tv-stjärna under dessa år. Jag har boken på svenska, den är ur tryck så länken ovan är till det engelska originalet som jag hittade på Adlibris.