torsdag 17 juni 2021

Hett i hyllan #8


Torsdag igen och dags för Hett i hyllan. Monika på Bokföring enligt Monika skriver:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Jag gör de här inläggen så sporadiskt att jag inte kommit längre än till inlägg 8 i den här serien om "Hett i hyllan".

Förra fredagen var jag på Brödet & Fiskarna och fyndade sju böcker för sammanlagt 35 kronor, fem kronor styck. Bland annat var det tre böcker i en serie där jag äger första boken sedan länge.


Del ett i Otherland-serien av Tad Williams har jag haft i hyllan sedan år 2009. Det är en tegelsten till pocket på 943 sidor. City of Golden Shadow heter den och såhär står det på baksidan av boken:

Your world is about to change.

Shrouded in secrecy, it is home to the wildest dreams and darkest nightmares.

Vast amounts of money have been lavished on it.

The best minds of two generations have laboured to build it.

And somehow, bit by bit, it is claiming the Earth's most valuable resource - its children.

A novel of dazzling ideas, non-stop adventure and irresistible characters, Otherland, the first part of an epic new series by a master storyteller, is destined to become a landmark in imaginative fiction.

Jag erkänner, sidantalet har fått mig att tveka länge. Liksom, medan åren gick, det faktum att det blivit svårare och svårare att få tag på resterande tre böcker i tetralogin när de fallit ur tryck.

Tills nu i fredags alltså. Då - ödet! - hittade jag resterande tre Otherland-böcker, inte i samma pocketupplaga men i en nära nog likadan upplaga.

Otherland Volume Two: River of Blue Fire (675 sidor), Otherland Volume Three: Mountain of Black Glass (749 sidor) och Otherland Final Volume: Sea of Silver Light (1066 sidor).


Så nu är plötsligt Otherland Volume One: City of Golden Shadow brännhet i hyllan!

Det är förresten förunderligt hur länge man kan behålla vissa böcker, envist hålla fast vid dem fast man inte läser dem. De står bara där i hyllan och väntar på en, lika troget som en trofast hund.

Jag gjorde ett halvhjärtat försök förra året att läsa City of Golden Shadow som del i utmaningen If You Got It Read It 2020, men kom inte längre än till sidan 15; bokmärket sitter kvar än. Det var för utmaningen Read the book you’ve owned the longest eller Read a book you’ve had so long, you don’t remember what it’s about.

Nu när boken är superhet, liksom sina tre feta efterföljare, borde jag ju ta mig i kragen och läsa hyllvärmaren. Slänga in den som en del av utmaningen If You Got It Read It 2021 och hyllvärmarutmaningen - som jag faktiskt borde återuppta så att jag läser fler heta hyllvärmare och inte bara nyköpt och biblioteksböcker. Som det annars lätt kan bli.

Ett litet PS till inlägget kan vara att jag hittade att nytryck av böckerna är på gång och ett par av böckerna finns att få tag på i pocket respektive som e-bok, fast förstås inte alls till samma förmånliga pris som jag köpte dem på second hand (de kostade som sagt 5 kr styck; den första boken köpte jag för 81 kr när det begav sig).

10 kommentarer:

 1. Känner inte till den serien. Har du kollat på Bokbörsen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boklysten: Nej. Ibland har jag kikat på Bokbörsen efter någon bok men de har alltid varit så erbarmligt dyra, kostat lika mycket som fullpris eller mer. Har bara köpt från Bokbörsen en gång. Det var hyfsat pris på boken, men frakten blev lika dyr som boken, tyvärr.

   Radera
 2. du får kolla på biblioteket, vackra omslag, inte läst författaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hannele: Nja, nu har jag ju hela serien med böckerna köpta på second hand, så nu är det ju bara att läsa dem. Så då slipper jag låna. :) Jag tror eventuellt att jag läst någon enstaka bok av författaren tidigare, nån gång på nittiotalet.

   Radera
 3. Böckerna finns översatta till svenska. Bra för den som inte vill läsa dem på engelska. Jag hittar sammanlagt åtta delar i Libriskatalogen. Bör kunna lånas på bibliotek.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mösstanten, kul att du kollade upp det! Aha, ja, det skulle ju eventuellt vara lättare att läsa dem på svenska. Låter som om de delat upp varje bok i två, som de brukar när de översätter fantasy till svenska. De tycker väl att böckerna är för tjocka för svenska läsare. Om jag inte kommer mig igenom dem på engelska får jag ha de svenska versionerna som backup. Fast numera läser jag mycket på engelska, så jag tror inte att det kommer att bli några större problem. :)

   Radera
 4. Men vilken tur du hade ändå!

  SvaraRadera
 5. Plötsligt händer det 😁 Känner inte till de här böckerna, men jösses, pocket på över 900 sidor... Jag kan tänka mig hur liten text och vilka tunna blad det är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Monika: Ja, man blir lite avskräckt när det är väldigt liten text. Vissa pocketar har löjligt småttig text. Jag gjorde mig av med Jonathan Strange & Mr Norrell som jag hade i svensk upplaga. Texten var på tok för liten! Mycket mindre än vanliga pocketar. Så jag köpte en större pocket på engelska istället. Böckerna jag nämner i blogginlägget ovan har liten text men det funkar ändå, är fortfarande läsbart.

   Radera