tisdag 15 juni 2021

Tisdagstrion: liten eller stor i titeln


Dags för Tisdagstrion. Denna vecka har Ugglan & Boken valt tema liten eller stor i titeln (eller varianter av orden).

Min trio kommer här:


Terry Pratchett har skrivit Small Gods, där gudarnas överlevnad beror på dess troende. Om ingen finns som tror på guden ifråga upphör den att existera. I boken får vi följa en ytterst liten gud som bara har en troende, en enda följare, som han riskerar att förlora. Mycket mer kommer jag inte ihåg; det var ändå runt tjugo år jag läste boken. Egentligen var handlingen mycket mer komplicerad än så - och humoristisk som alltid med Pratchett. Kanske dags för en omläsning snart?


The Long Way to a Small, Angry Planet
av Becky Chambers är något så ovanligt som feel-good i rymden. Boken har en väldigt enkel handling. Det viktigaste är personerna - människor och utomjordingar. Riktigt mysig läsning med stort hjärta. Det finns ytterligare tre fristående böcker som utspelas i samma universum och är likaledes läsvänliga och karaktärsdrivna. Jag är på gång att köpa den fjärde och sista boken i serien, så snart den kommit ut i samma pocketformat som det jag köpt de övriga tre i.


Småtrollen och den stora översvämningen
av Tove Jansson var hennes första bok om Muminfamiljen, innan hon ens hade kommit på just "Mumin". De var bara småtroll från allra första början. En liten bok för barn om stora och små ämnen. En gammal klassiker som håller än, senast läst av mig 2008. Även denna bok tål en omläsning (eller flera) av mig snart ...

23 kommentarer:

 1. Terry Pratchett har jag tänkt läsa någon gång. Väldigt länge har jag tänkt så. Vi får se när det händer 🙂

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland blir det så, har också författare som hamnar på "någon gång, kanske". :) Det finns för mycket att läsa - hård konkurrens! ;)

   Terry Pratchett finns att läsa både på svenska och engelska, men jag skulle rekommendera att läsa honom på engelska om det inte känns som ett för stort hinder. Annars finns i alla fall Små gudar även på svenska.

   Radera
 2. fin passande trio, kul att Tove fick vara med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Hannele!
   Tove Jansson platsar på många listor, är en riktigt stor favoritförfattare, väl värd att läsas!

   Radera
 3. Den muminboken vill jag läsa, kände inte till den alls!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klimakteriehäxan: Det är en riktig liten pärla. Mer bilderbok och kortare än de traditionella muminböckerna, men verkligen läsvärd! Även Tove Janssons serieböcker är värda att läsas, om du inte redan gjort det. :)

   Radera
 4. The long way to a small angry planet vill jag läsa någon gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vargnatt: Den är verkligen läsvärd. Ser fram emot att få höra vad du tycker om den, sen när du läser. :)

   Radera
 5. Small gods låter annorlunda och rolig :) Den finns tydligen på svenska med namnet Små gudar; trettonde boken i serien Skivvärlden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den finns på svenska också. Det var så jag läste Pratchett för första gången, fick ett par böcker på svenska när det begav sig, "Häxkonster" och "Häxor i faggorna". Senare övergick jag till att läsa hans böcker på engelska istället. Det finns dock många som översatts till svenska, runt 25 stycken av 41 skrivna böcker om Skivvärlden/Discworld.

   Radera
 6. Vilken underbar trio! Jag älskar Pratchett. Och mumintroll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket, Sanna! Det gör jag också, både Pratchett och mumintroll är favoriter. :D

   Radera
 7. Small gods verkar spännande. Nu blir jag nyfiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du blir nyfiken! Hoppas du gillar ifall du bestämmer dig för att läsa.

   Radera
 8. Småtrollen gillar jag verkligen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ugglanoboken, javisst är det en mysig bok!

   Radera
 9. Tove Janssons bok såg riktigt läskig ut.,

  SvaraRadera
 10. här grasserade en Pratchett - feber i huset, men det var inte jag . det var sonen som drabbades. Becky Chambers känner jag inte till. denna Tove Jansson har jag inte läst

  SvaraRadera
 11. Men se där. Becky Chambers igen. Jag fascineras av den titeln!

  SvaraRadera
 12. De första två har jag inte läst, men känner igen. Mumin däremot, den står här hemma. Fast det var ju ett tag sedan jag läste den.

  SvaraRadera
 13. Har inte läst någon av dina böcker men är nyfiken på Chambers.

  SvaraRadera
 14. Har inte läst någon av böckerna i din trio. Tack för tips!

  SvaraRadera
 15. Den muminboken ja. Perfekt för temat. Chambers bok hoppas jag få lyssnat på i sommar. Din beskrivning av den gör att jag känner mig än mer motiverad. Tack!

  SvaraRadera