måndag 28 juni 2021

Månadens språk i juli 2021 är isländska


Scyllas hylla anordnar Månadens språk under 2021, efter att Ugglan och Boken gjort det tidigare år. I juli är språket isländska. Ett språk som det blir lätt för mig att hitta böcker översatta från. Jag har nämligen ett par favoritförfattare som jag köpt och läst en hel del böcker av.

Vigdís Grímsdóttir läste jag när jag var i sena tonåren och i tjugoårsåldern (dvs. under nittiotalet och runt år 2000), lånade från biblioteket och läste. Poetiska, udda böcker om likaledes udda karaktärer. Flickan i skogen och Jag heter Ísbjörg, jag är ett lejon.

Min favorit av Grímsdóttir är ändå hennes diktsamling, Den älskades länder, som är som en diktsvit, en berättelse. Den har jag läst ett flertal gånger. Jag tyckte även mycket om Z: En kärlekshistoria när jag läste. Feministbiblioteket har sammanfattat boken på ett fint sätt.

Jag började på Grandavägen 7 ett par gånger men kom bara en kort bit i den tjocka romanen. Den står fortfarande oläst i hyllan, den, Den älskades länder, Z: En kärlekshistoria och Tystnaden är de böcker jag äger av henne. De andra lånades som sagt på bibliotek. Tystnaden har jag heller inte läst än.

Dessa två är hyllvärmare av rang, jag haft dem länge. Tjocka pocketböcker med liten stil och som därför tar emot att läsas.

Jag kollar upp Vigdís Grímsdóttir på svenska Wikipedia-sidan och ser att hon kommit ut med nio böcker översatta till svenska. Av dessa har jag läst endast fyra. Har två till, de två nämnda ovan, som jag ska försöka läsa under juli.

Min andra isländska favorit är Sjón som också skriver udda böcker, ganska korta sådana med poetiskt språk. Hans böcker har jag köpt allteftersom jag råkat få tag på dem. Även här har jag dock några olästa i bokhyllan som står där och väntar på mig.

Lästa: Skugga - Baldur (biblioteket), Med skälvande tårar (egenägd), Dina ögon såg mig (biblioteket), Fisk och kultur (biblioteket)

Olästa i min egen bokhylla: Skymningsinferno och Máni Steinn - Pojken som inte fanns


Just nu är Sjón aktuell med Codex 1962, utgiven i år (2021), en bok som samlar tre av hans verk, en trilogi: Dina ögon såg mig, Med skälvande tårar och den tredje boken vars titel jag inte hittar.

Såhär står det om boken på Bokus och Adlibris:

"Sjóns trilogi Codex 1962 är en hisnande färd genom 1900-talet berättad av Josef Löwe, född 1962, eller snarare en gång skapad av lera av juden Leo Löwe och hans tyska älskarinna och fraktad i en hattlåda till Island under flykten från Tyskland. Sjón väver samman folksagor med sci-fi, kärleksromaner och deckare till ett internationellt hyllat mästerverk i klass med Mästaren och Margarita."

Förra året (2020) kom han ut med en annan roman ut som jag är nyfiken på och vill köpa: Rågblont hår, grå ögon.

Åtminstone 10 verk av Sjón har översatts till svenska. Jag har läst fyra och äger som sagt två olästa böcker.

Annars har jag sex böcker till av isländska författare som kan komma på tal i juli.


Sammanfattningsvis, här är listan på alla mina olästa böcker av isländska författare:

 1. Kvinnor av Steinar Bragi
 2. Gisle Surssons saga (en isländsk saga med okänd författare)
 3. De sammansvurnas saga och andra fornnordiska äventyr av Peter Hallberg (folksagor)
 4. Folket i källaren av Audur Jónsdóttir
 5. Regndropparnas epilog av Einar Már Gudmundsson
 6. Beatles-manifestet av Einar Már Gudmundsson 
 7. Skymningsinferno av Sjón
 8. Máni Steinn - Pojken som inte fanns av Sjón
 9. Tystnaden av Vigdís Grímdóttir
 10. Grandavägen 7 av Vigdís Grímdóttir

Som ni förstår finns det mycket att välja bland när jag har fem inbundna böcker, en storpocket och fyra pocketböcker av isländska författare.

Skulle jag vilja läsa något mer thrilleraktigt eller spännande och inte så svårmodigt eller poetiskt tungläst finns ju min sambos böcker av författare som Arnaldur Indriðason och andra deckarförfattare med hemort på Island.

2 kommentarer:

 1. Tack för dina tips. Blev nyfiken på Island efter att mer av en tillfällighet ha läst den här lilla pärlan: https://punktslut.blog/2021/06/28/einar-karason-stormfaglar/
  Något av en överraskningshit, måste jag säga.

  SvaraRadera
 2. Jag fick visst inte med Grímsdóttir på min lista, trots att jag vet att jag i alla fall försökte spara ner någon av hennes böcker. 'Från ljus till ljus' har jag i bokhyllan, oläst, men jag tänkte satsa på Sjón och Kárason. Lär inte hinna fler trots att jag har en hög i hyllan.

  SvaraRadera