tisdag 22 juni 2021

Tisdagstrion: huvudstäder

 


Ugglan och Boken anordnar tisdagstrion varje vecka. Tisdagstrion för denna vecka är huvudstäder. Här kommer mina boktips.


Rivers of London
av Ben Aaronovitch är första delen i en serie om kommissarie Peter Grant som utreder övernaturliga brott i Englands huvudstad. I början av boken blir han erbjuden att arbeta inom den magiska sektorn som få om ens någon känner till som inte själv jobbar där. En mordhistoria som involverar ett spöke tar sin början.

Det är en bok inte bara om staden London, utan även om floderna i London, där varje flod äger gudomlig människolik gestalt. Tidigare tänkte jag bara att det fanns en flod i London – Themsen. Efter att ha läst Rivers of London vet jag bättre. Roligt är också att känna igen sig och veta precis hur vissa ställen ser ut. Två gånger har jag på riktigt besökt London hittills. I den här boken gör man ett fiktivt besök.

Jag har del två, Moon over Soho, som jag inte läst än. Det finns ytterligare delar i serien som hittills består av åtta romaner samt en del mellanberättelser, noveller förmodar jag.

Jag har tipsat om denna bok förut, i tisdagstrion om vatten förra året.


Maria Turtschaninoff har skrivit flera bra och mycket läsvärda böcker. En av hennes tidigaste är allåldersboken Underfors, som utspelas i en underjordisk stad med övernaturliga väsen som är belägen under huvudstaden Helsingfors i Finland. Som jag förstår det ska denna urbana fantasyroman ges ut på nytt i häftat format under 2021. Länken ovan är till Adlibris.


Ensam i Paris och andra historier
är en novellsamling (två kortromaner och nio noveller) och min första bekantskap med författaren Jojo Moyes. Precis efter att jag läst den novellsamlingen läste jag Sophies historia som knyter an till en av historierna i samlingen. Jag läste dessa två böcker 2018. Sedan dess har det inte blivit något mer av Jojo Moyes – än. Jag har inte själv varit i Paris, även om jag besökt Frankrike vid flertalet tillfällen. Genom novellsamlingen kom jag dit i fantasin.


Som bonus kan jag nämna en annan bok som utspelas just i Paris och det är Regnvakt av Tatiana de Rosnay. En familj ska fira faderns sjuttioårsdag. Ingenting går som de tänkt sig och regnet slutar inte falla, staden fylls av vatten och familjehemligheter flyter upp till ytan.


En bubblare till trion är Babes i Beijing av Rachel DeWoskin, en roman som baseras på författarens eget liv så man kan säga att den är mer eller mindre självbiografisk. Den boken har jag inte läst än, men det är en hyllvärmare som stått länge i hyllan. Tjugoett år gammal kommer Rachel från New York till Beijing för att jobba för ett amerikanskt pr-företag i mitten av 90-talet. Hon blir kvar där i fem år och romanen handlar om hur hon blev inte bara pr-konsult utan också tv-stjärna under dessa år. Jag har boken på svenska, den är ur tryck så länken ovan är till det engelska originalet som jag hittade på Adlibris.

8 kommentarer:

 1. Har inte läst någon i din trio på fem böcker 🙂 Maria Turtschaninoff har jag haft länge på min nyfiken-på lista.

  SvaraRadera
 2. Underfors var verkligen en häftig bok.

  SvaraRadera
 3. Rivers of London har jag funderat på att läsa.

  SvaraRadera
 4. Se där, en till Aaronovitch! Jag kände inte till den tidigare. Får nog ta och kolla upp. Underfors blir jag jättenyfiken på. Har läst hennes Maresi och har för avsikt att läsa följande delar också. de Rosnay har jag läst annat av - det står några titlar i hyllan på vänt också - men inte denna.

  SvaraRadera
 5. Har inte läst någon av de här böckerna. Tack för tips!

  SvaraRadera
 6. Blir nyfiken på Rivers of London!

  SvaraRadera
 7. Här finns det mycket att välja på. Babels i Beijing blir jag nyfiken på.

  SvaraRadera
 8. Rivers of London har jag hemma just nu. väldigt rolig idé. Babes in Beijing står i hyllan. Moyes och Underfors har jag inte läst.

  SvaraRadera