onsdag 30 juni 2021

Halvtid i läsutmaningen Novellflätan

Ugglan och Boken hittade på den roliga utmaningen Novellflätan. Ordet Novellflätan skrivs vertikalt och sedan ska man läsa noveller som man skriver in horisontellt ihop med Novellflätan och någonstans delar bokstav med nämnda ord.

Jag beslutade att försvåra det lite för mig själv genom att bara räkna en novell från varje novellsamling jag läser. Om jag läser enstaka noveller som har en hel bok för sig själv, som typ noveller från förlaget Novellix, räknas de för sig själva.

Hittills har jag bara läst två novellsamlingar: Törst av Nawal El Saadawi och 2039: Framtidshistorier för orädda av Åsa Anderberg Strollo och Andreas Palmaer. Jag har läst en novella också av Nghi Vo, som jag funderar på om jag kan räkna med eller inte. Novella översätts ju med kortroman, så den kanske är för lång.

Så två ord har det blivit som korsar ordet Novellflätan: Törst och Dockan.

12 noveller/novellsamlingar borde jag läsa om jag ska få till ett ord för varje bokstav innan året är slut. Vid det här laget borde jag alltså ha läst åtminstone sex novellsamlingar eller Novellix-noveller.

För att komma en bit framåt och medvetet läsa fler noveller har jag lånat två novellsamlingar på biblioteket som jag tänkte läsa parallellt med annat jag läser. En novell lite då och då eller varje dag under ett par veckor. Båda dessa novellsamlingar skulle nog snarare kallas antologier eftersom det är olika författare för varje novell.

Den ena är Onsdagslegender utgivet av Förlaget Onsdag Fantasy som jag aldrig hört talas om tidigare. 11 noveller av vitt skilda svenska författare, en samling utgiven 2004. Tyvärr var nog förlaget inte så långlivat för när jag googlar på det, eller på Bokförlaget Onsdag, hittar jag artiklar (exempel på en av dem) om förlaget men ingen hemsida för själva förlaget i sig. För den som vill köpa och läsa denna novellsamling eller ett par andra titlar som förlaget gav ut finns det en sida med e-böcker för försäljning.

Svenska författare är det också i antologin 13 svarta sagor om Superhjältar, utgiven 2018, sammanställd av förlaget Swedish Zombie som jag känner till, men vars utgivning jag varit lite tveksam till eftersom skräck inte är min genre och förlaget verkar profilera sig på att bara ge ut skräck. Men jag lånade samlingen ändå för att prova på. Anna Jakobsson Lund och Oskar Källner bidrar bland annat till antologin. Anna Jakobsson Lund har jag läst ett par romaner av tidigare och äger flera olästa böcker av. Oskar Källner känner jag till men har inte läst tidigare, liksom jag inte heller läst något av de övriga författarna förut.

Det är lite typiskt mig just nu att jag går till biblioteket och lånar böcker. Egentligen är det ju inte så att jag har brist på noveller att läsa ... Om jag bara vågar granska min egen bokhylla så inser jag kvick att jag inte behöver låna några novellsamlingar alls, utan hellre bör läsa några av mina egna ...

För jag har ju faktiskt - fasa att erkänna detta! - runt 25 egna novellsamlingar som är olästa och står i mina egna bokhyllor. Jag trodde inte det var så många! Jag borde verkligen göra något åt saken!

1 kommentar:

  1. Roligt med så många novellsamlingar! Själv har jag kommit precis halvvägs med utmaningen, så jag håller tempot kan man säga :-)

    SvaraRadera