tisdag 29 juni 2021

Tisdagstrion: skolämne i titeln


Tisdag igen och dags för Tisdagstrion som anordnas av Ugglan och Boken. Den här veckan är det skolämnen i titeln som är temat.

Det var verkligen ett klurigt ämne, men jag hittade till slut en skönlitterär trio. Ordet/ämnet historia var det lättaste att hitta. Fast jag klurade vidare och försökte hitta även andra skolämnen i titeln.


Jag har nyligen läst om en gammal barnboksfavorit. Jag hittade den på second hand för fem kronor för några veckor sedan. Det är Agnes Cecilia – en sällsam historia av Maria Gripe. Nora hör steg från någon som går i lägenheten men aldrig syns, en mystisk docka hittar hem till henne och familjens hund börjar bete sig underligt. Inte den bok av Gripe som jag tycker mest om men den är ändå smått nostalgi och riktigt bra tyckte jag även nyss vid omläsning. (Mest gillar jag Skugg-serien om Berta och Carolin, samt Tre trappor upp med hiss.)


Nosebleed Studio reser i den svenska historien
är en antologi med svensk manga (japanskinspirerade tecknade serier) från ett gäng svenskar som skapat Nosebleed Studio, en manga-studio liksom man oftast i Japan jobbar i team där den egentliga författaren har assistenter. I det här fallet gör alla medlemmar i studion sina egna projekt. Det blir som korta tecknade noveller som gör avstamp i olika delar av Sveriges historia.

Jag har recenserat boken på min blogg här. Att läsa den här antologin är ett lättsamt sätt att forska i och intressera sig för Sveriges historia. Även ett lättare sätt för de barn som har problem med läsningen eller hellre än tjocka böcker läser en tecknad serie.

En annan bokserie som skulle göra kultur, språk, konst och vetenskap extra rolig för skolungdomarna borde vara The Science of Discworld-serien.

Discworld eller Skivvärlden på svenska är Terry Pratchetts långa, humoristiska bokserie som utspelas just på den nämnda världen. En platt jord, uppburen av fyra elefanter som i sin tur står på en gigantisk sköldpadda som simmar genom universum. Solen kretsar kring jorden. I övrigt är det mycket av parodi och satir på vår värld och våra lustiga fenomen.

The Science of Discworld-serien är en subserie till de vanliga Discworld-böckerna. Den handlar om trollkarlarna vid (det osynliga) universitetet i huvudstaden Ankh-Morpork på Discworld.

Det finns fyra böcker i serien. Den första heter bara TheScience of Discworld, den fjärde har undertiteln Judgement Day.

The Science of Discworld II: The Globe fick jag när en av mina bröder rensade ut sina böcker vid en flytt, och The Science of Discworld III: Darwin’s Watch vet jag inte när jag kom över; jag vet bara att den är köpt på second hand. Så jag saknar bok ett och bok fyra. Även om de är fristående skulle jag vilja läsa dem i ordning, varför jag inte har läst de jag äger än. Att köpa dem glöms liksom bort när det finns så mycket annat - speciellt nytt - som pockar på uppmärksamhet. Köpprioriteringar när det gäller böcker är inte helt lätt.


Kort beskrivs The Globe:

The Globe is a unique book, weaving together a fast-paced Discworld novelette with cutting-edge scientific commentary on the evolution and development of the human mind, culture, language, art, and science. The result – as the wizards grapple with the nature of Good and Evil, and history is rewritten several times over – is a fascinating and brilliantly original view of the world we live in.


Kort beskrivs Darwin’s Watch:

In Darwin’s Watch, Terry Pratchett, Ian Stewart and Jack Cohen weave together a brand new fast-paced Discworld-novelette with cutting-edge scientific commentary. The result is fascinating and highly enetertaining. And tells the story of the evolution of evolution as it has never been told before …

13 kommentarer:

 1. Har inte läst någon av böckerna i din trio. Tack för tips!

  SvaraRadera
 2. Agnes Cecilia tyckte jag om!

  SvaraRadera
 3. Agnes Cecilia 🙂 Som jag gillade den i min ungdom! Och Terry Pratchett har jag fortfarande inte läst något av, men jag har några böcker i Discworld.

  SvaraRadera
 4. Agnes Cecilia var bra. Jag har både läst och sett filmen.

  SvaraRadera
 5. Jag hör steg från övervåningen, även när jag är ensam hemma. Även de andra i familjen har hört dem.

  SvaraRadera
 6. Det var inga böcker jag kände till. Men svårt tema.

  SvaraRadera
 7. Agnes Cecilia var ju klockren! Dessutom en av mina favoritböcker när jag var barn.

  SvaraRadera
 8. Jag begriiiper inte hur jag kunde missa 'historia', som ju ändå är halvanständigt vanligt i titlar. Agnes Cecilia är ju klockren! När det gäller den andra så får omslaget mig snarare att tänka på Kiki än svensk historia, men jag köper den med ;)

  SvaraRadera
 9. Nej men! Jag har också precis läst om Agnes Cecilia! Och upptäckte att jag nog inte alls hade läst den i nioårsåldern som jag trodde, i alla fall inte hela... Eller så har jag förträngt halva boken totalt. Men jag gillade den!

  SvaraRadera
 10. Agnes Cecilia har jag läst men inte de andra.

  SvaraRadera
 11. bra trio. ar inte läst någon av dessa tre. men sonen läste Pratchett

  SvaraRadera
 12. Agnes Cecilia gillar jag ju - kul att bli påmind!

  SvaraRadera