fredag 11 mars 2016

Bokbloggsjerka: favoritljudbok

I veckan bokbloggsjerka frågar Annika:

Vilken är din favorit när det gäller ljudböcker (bok, uppläsare eller både och)?

Tidigare lyssnade jag bara på ljudbok någon gång när jag inte fick tag på boken på biblioteket på något annat vis just då. Jag lyssnade till exempel på en bok av Terry Pratchett på det viset, för att boken inte fanns i något annat slags exemplar på mitt bibliotek.

Exemplaret jag lyssnade på.
Under de senaste åren har jag fått upp ögonen för ljudböcker, speciellt för att jag har haft problem med just ögonen, i form av sår. Då jag har velat påskynda läkningen genom att anstränga ögonen minimalt har jag istället legat i sängen och lyssnat på ljudbok.

Och det är enligt mig det mest ultimata sättet att lyssna på just ljudbok.

Inte genom att göra annat och ha ljudboken i bakgrunden som något slags stressmoment, på ett ”måste göra två eller flera saker samtidigt för jag hinner inte med allt jag vill”-sätt, utan jag lyssnar koncentrerat. Numera också ibland när jag sitter på bussen, men redan där finns distraktioner och man måste tyvärr höja ljudet för att kompensera för motorbullret och det är inte bra för öronen i längden. Under arbetsdagar lyssnar jag ändå ofta på en ljudbok i bussen till och från jobbet.

Den här versioen säljs på Audible.
Annars har jag kommit på att det också är perfekt att lyssna på ljudbok medan man sitter och tecknar – inte ordentligt och på egen hand – utan när man använder sig av de där målarböckerna för vuxna, som blivit så populära. Fast jag måste medge att jag ännu inte gjort det så mycket, mest bara lyssnat på Youtube/Booktube medan jag färglagt i min målarbok.

Så jag återkommer till att ligga och lyssna i sängen, blunda, och följa med helt och fullt in i bokens värld.

Det gjorde jag när jag lyssnade på den allra bästa ljudbok jag lyssnat på hittills. Burial Rites av Hannah Kent. Den var som ni ser, på engelska och uppläsaren, Morven Christie, gjorde ett utomordentligt bra jobb.

Jag verkligen älskade att lyssna på den där ljudboken.

I ett annat inlägg har jag skrivit mer om boken och mitt lyssnande, som ledde till att jag ville ha boken inbunden också. Och det var helt lyssnarupplevelsen förtjänst.

Hur lyssnar du på ljudbok och har du några tips? Vilken är din bästa lyssnarupplevelse?

19 kommentarer:

 1. Ja, om jag lyssnade på det viset så hade jag nog klarat det, men jag fixar inte heller det där bakgrundslyssnandet. Jag vill fokusera :)

  SvaraRadera
 2. Det är spännande hur olika det är. Jag måste nästan hålla på med något annat samtidigt för att inte tappa fokus. Om jag bara lyssnar märker jag snart att jag tänker på annat.

  SvaraRadera
 3. Ljudbokslyssnandet fungerar bara i de situationer där saker går "av bara farten", typ hushållssysslor. Jag kan diska samtidigt som jag koncentrerat lyssnar, jag kan dammtorka och hänga tvätt lika enkelt. Buss fungerar också, men att bara sitta hemma i fåtöljen och lyssna har jag helt enkelt inte ro för. Då tar jag hellre fram en vanlig fysisk bok och läser.

  SvaraRadera
 4. Jag har inga problem med bakgrundsljud, kan gå i en affär och lyssna. Lite dumt när någon tilltalar mig dock.

  SvaraRadera
 5. Jag har också en del ögonproblem och borde kanske lyssna lite och låta ögonen vila ibland, men det blir aldrig så.

  SvaraRadera
 6. Håller med om att combon ljudbok och målarbok är fantastisk. Väldigt avslappnande.

  SvaraRadera
 7. Håller med om att combon ljudbok och målarbok är fantastisk. Väldigt avslappnande.

  SvaraRadera
 8. Lägger jag mig i sängen och lyssnar på något (oavsett vad det är) så tar det ungefär 30 sek för mig att somna.

  SvaraRadera
 9. Har man besvär med ögonen är det såklart ett bra alternativ :)

  SvaraRadera
 10. Måste också hålla på med något annat, kan inte bara sitta rakt upp och ner och lyssna.

  SvaraRadera
 11. Jag tror att jag måste syssla med något annat om jag ska klara av det. Att bara ligga och lyssna har inte fungerat alls.

  SvaraRadera
 12. I vilket fall som helst är ljudböcker perfekta när ögonen måste vila.

  SvaraRadera
 13. På kvällen i sängen är bästa tiden för mig att lyssna, efter det på bussen, sen på promenad :)

  SvaraRadera
 14. Jag lyssnar på musik när jag färglägger och tror jag skulle bli distraherad av en bok...

  SvaraRadera
 15. jag har en sådan där målarbok och jag kan tänka mig att jag skulle kunna måla och lyssna. tror att jag ska försöka. annars är jag ingen storläsare av ljudböcker

  SvaraRadera
 16. Det låter himla skönt att bara ligga och lyssna, jag får idiotiskt nog lite dåligt samvete för att jag inte utnyttjar tiden om jag inte gör något annat medan jag lyssnar. När jag läser text har jag ju händerna fulla så där känns det mer "rätt".

  SvaraRadera
 17. Det tror jag är himla bra, att bara ägna sig åt lyssnandet :) förmodligen blir det ännu bättre då :)

  SvaraRadera
 18. Det krävs rätt tillfälle och rätt uppläsare - då kan ljudboken vara perfekt som komplement till pappersböcker

  SvaraRadera
 19. Jag har (ännu) inte lyssnat på någon engelsk ljudbok. Tror att jag skulle behöva "bara lyssna" i så fall, för att koncentrera mig på språket.

  SvaraRadera