torsdag 1 juli 2021

Veckans kulturfråga v. 26 2021


Veckans kulturfråga anordnas av Linda på Enligt O. Den här veckan frågar hon:

Vilken bok skriven av en författare från något av länderna kring Medelhavet eller som utspelar sig där, vill du lyfta fram?

Jag googlade och fick upp en sida på Wikipedia på vilka länder som var representativa bara för att vara säker på att inte missa något land.

Som vanligt har jag svårt att bestämma mig och skulle vilja presentera flera författare och flera böcker och inte bara en. Först tänkte jag på den italienska Silvia Avallone och hennes bok Stål som jag skrev en recension om på min blogg 2013. Den boken lånade jag på biblioteket, läste och gillade mycket. Ett tag senare översattes hennes Marina Bellezza till svenska och jag köpte den romanen men har ännu inte läst den.

En annan författare är den egyptiska Nawal El Saadawi som jag precis skrivit om i mitt inlägg om läsutmaningen Novellflätan. När jag googlade på hennes namn medan jag skrev det inlägget läste jag att hon precis gått bort i mars i år. Hon blev 89 år gammal. Jag läste hennes novellsamling Törst i januari, en mycket läsvärd samling om starka kvinnor. En annan stark kvinna skildras i hennes bok Den stulna romanen som var det första jag läste av Nawal El Saadawi, redan år 2014. På second hand har jag även hittat hennes Imamens fall, en bok som jag ännu inte läst.

Törst består av tretton noveller om psykiskt och fysiskt förtryck av kvinnor och barn. Det var en stark, känslosam novellsamling, mycket välskriven. Både politiskt och samhälleligt ligger det kritik bakom orden. Sidan Världslitteratur.se presenterar novellsamlingen. Där står, skrivet av Barbro Norström Ridaeus:

"Tretton noveller om psykiskt och fysiskt förtryck. Det är framför allt kvinnors och barns erfarenheter i ett mansdominerat samhälle som skildras. Individernas känsloliv sätts i centrum medan miljöbeskrivningarna är knapphändiga. Långsamt och utdraget skildras de utsattas känslor och reaktioner: den torterade kvinnan som värjer sig för ljuset i rättssalen, den unga flickan som ryggar för faderns hotande gestalt, den förtryckta hustrun som tvingas till undergivenhet och tystnad. Människornas tragik i dessa sällsynt gripande noveller är att de alla är låsta i sina roller. Mannen i sin destruktiva roll som maktutövare, kvinnan i sin som den utsatta."

Nawal El Saadawis böcker är väl värda att läsas och läsas om. Snart är det dags för mig att läsa Imamens fall, en hyllvärmare som jag hade tänkt läsa redan i januari när jag läste Törst som en del i Månadens språk.

1 kommentar:

  1. Törst har jag läst delar av, men borde verkligen läsa mer av författaren!

    SvaraRadera