torsdag 1 juli 2021

Hett i hyllan #9


Monika skriver:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Jag har förskräckligt många hyllvärmare att välja bland. Monika och fler med henne går systematiskt tillväga från äldsta köpta bok och framåt. I mina tidigare "hett i hyllan"-inlägg har jag blandat hej vilt och ofta utgått ifrån vad Monika lagt upp och gjort tema på det. Den här gången skriver hon om Flickan med gåvorna som jag för en gångs skull redan läst, i original som The Girl With All the Gifts. Den var bitvis lite för mycket skräck för min smak men i det stora hela var den riktigt spännande och läsvärd. Jag är glad att jag läste den.

Zombieböcker är annars inte min grej och jag har redan läst de få (två) zombieböckerna jag har (den andra är Världskrig Z av Max Brooks).

Istället blir det en annan het hyllvärmare. Jag letade i mina listor med årsvis köpta böcker och hittade en bok som jag inte hade en aning om vad den handlade om. Däremot vet jag när jag läser baksidestexten och texten på Albert Bonniers Förlag varför jag köpte den. Den handlar om konst och jag både var och är konstintresserad. Mest tycker jag om att utöva konst själv, måla och teckna, snarare än lära mig om ämnet. Jag har inte gått några teoretiska kurser, bara kurser där man får lära sig att skapa själv.

Hursomhelst gillar jag att läsa skönlitterära böcker där konst är inblandat på något sätt. Jag har ärligt talat inte läst så många sådana men det kanske inte heller finns så många att få tag på. Den här boken är i alla fall en sådan bok och den kombinerar det också med ett annat slags böcker jag verkligen gillar att läsa och det är historiska romaner.

Romanen ifråga är Flicka i hyacintblått av Susan Vreeland, utgiven första gången 13 oktober 2000. Mitt exemplar är köpt för 20 kronor på Myrorna 2011. Jag har inte läst något annat av Susan Vreeland. Hon var en amerikansk författare, född 1946, död 2017. Länkarna ovan leder till Albert Bonniers sida, respektive engelska Wikipedia.

Boken beskrivs olika på baksidan av mitt exemplar och på Albert Bonniers sida. På förlagets sida står det nästan lite för mycket och textbeskrivningen är inte lika tät eller centrerad.

Såhär står det på baksidan av min bok:

Cornelius Engelbrecht har bjudit hem sin lärarkollega för att visa honom någonting, och hans kollega häpnar när han ställs inför en liten tavla - inte bara för dess skönhet, Engelbrecht påstår dessutom att det är en okänd Vermeer! Allt stämmer i färger, komposition, penselföring och motivval. Men hur kan det komma sig att tavlan hållits gömd?

Svaret på frågan är romanens hjärta. Vägen dit är en resa via åtta berättelser bakåt i tiden, från 1990-talets USA till 1600-talets Holland - från den nuvarande ägaren till den föregående - ända tillbaks till den lilla staden Delf och det ögonblick då inspirationen infann sig hos Jan Vermeer.

Flicka i hyacintblått är en roman med sällsam lyskraft om passion, människoöden och konstens avgörande betydelse i våra liv.

5 kommentarer:

  1. Känner inte till den boken, men den låter intressant!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Boklysten, visst gör den! Jag borde läsa den snart. :D

      Radera
  2. Den här författaren har jag aldrig hört talas om men jag blir nyfiken på henne och hennes böcker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mösstanten, jag återuppväckte min nyfikenhet också genom att skriva det här inlägget. Dags att läsa snart!

      Radera
  3. Jag har inte läst många böcker som handlar om konst. Det är inte ett av mina intressen, men lite av den varan i en bok klarar jag 🙂

    SvaraRadera