onsdag 19 februari 2014

Tematrio - HBTQ

Veckans tematrio som ordnas av Lyran på bloggen Lyrans Noblesser, formulerar hon såhär:

Det bloggas och skrivs en hel del just nu om sexuell läggning/identitet. Bra att detta uppmärksammas. Temat för veckan är därför texter med HBTQ-teman. Berätta om tre läsvärda böcker med någon form av HBTQ-tema!

Mina tre boktips blir följande:

 1. Duktig pojke av Inger Edelfeldt läste jag första gången för många år sedan. Det är hennes debutbok, en bok som tål omläsningar, första gången utgiven 1977. Temat är fortfarande lika aktuellt. Den handlar om en helt ung man vid namn Jim som inser att han är homosexuell, om hur han inleder sitt första förhållande med en kille.
 2. Även jag vill precis som Lyran tipsa om Jessica Schiefauers Pojkarna. Boken handlar om några unga flickor som blir till pojkar på magiskt vis och provar på och experimenterar med killrollen.
 3. Twinkle, Twinkle är skriven av Kaori Ekuni. Jag läste boken på engelska i juli 2007, originalets japanska titel är Kira kira hikaru och jag upptäckte att den finns på danska också med titeln Blink blink. Ett ungt par gifter sig, en kvinna och en man, enligt traditionen, men mannen är homosexuell och kvinnan har andra personliga problem. Boken har blivit filmatiserad. Det finns en tv-serie med samma japanska namn, men den har inte något med boken att göra, utan det har bara nämnda film. Jag tyckte mycket om den här boken när jag läste den, den är väldigt speciell.

8 kommentarer:

 1. Väldigt intressanta tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Sanna! Hoppas något av dem faller dig i smaken! :-)

   Radera
 2. Svar
  1. Hannele, hoppas att någon av dem faller dig i smaken ifall du provar på att läsa!

   Radera
 3. Jag har inte läst någon av dessa, men Pojkarna är jag bra sugen på :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. C.R.M, Pojkarna rekommenderar jag! Vore skoj att få veta vad du tycker när/om du läser den!

   Radera
 4. Låter som tre intressanta böcker :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Helena! Hoppas du gillar vad du läser om du bestämmer dig för att läsa någon av dem! :-)

   Radera