onsdag 19 februari 2014

Bokgeografi Finland

Enligt O fortsätter med Bokgeografi. Och jag hänger med. Gör det du också! Här är veckans frågor och mina svar.


1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Finland eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Jag har mest läst finlandssvenska författare. Bland dessa kan nämnas Tove Jansson och Irmelin Sandman Lilius, två författare som skrivit barnböcker som jag anser vara allåldersböcker, och båda är de också väldigt duktiga illustratörer och har illustrerat sina egna verk, främst bilderböcker i Sandman Lilius fall och barnböcker och seriestrippar i Janssons fall. Båda deras böcker ligger mig varmt om hjärtat och jag har läst om dem många gånger.

Bland de få andra finländska författarna jag läst måste jag också nämna Arto Paasilinna vars böcker gör sig väldigt bra som ljudböcker, de är humoristiska och färgstarka, dråpliga och osannolika historier som roar.

2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Finland. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Maria Turtschaninoffhar skrivit flera mycket bra fantasyromaner med starka kvinnliga huvudpersoner. Hennes böcker är för barn- och ungdom, men kan läsas med lika stor behållning av vuxna. Jag läser gärna! Läser också gärna hennes blogg där hon skriver om både skrivande och vardag. Hon är finlandssvensk, bor i Finland med man och son och är numera författare på heltid.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Finland, som du inte läst, men är nyfiken på.

Maria Turtschaninoff är med i en fantastisk podd där fantasyförfattare från Sverige och Finland diskuterar skrivande och böcker. I första delen i denna podcast var det finlandssvenska författare som presenterade sig och sina skrivprojekt. Ett par av dem har jag läst sedan tidigare, Turtschaninoff och Jenny Wiik, men två av dem har jag ännu inte läst något av, men vill läsa snart! Hannele Mikaela Taivassalo och Mia Franckvars blogg jag följer.

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Finland.

Jag är alldeles för obevandrad i de finländska skogarna och sjöarna. Men några små godbitar har jag.

En musiker jag kan nämna är finlandssvenska Arja Saijonmaa som av en händelse uppträdde på Tärna Folkhögskola utanför Sala på min födelsedag 1999 när jag gick Skrivarlinjen där och bodde på internatet. Jag fyllde 20 år vid det tillfället.

Och så måste jag givetvis nämna Iittala som har mycket vackra inredningsattiraljer, glas och porslin.

Plus såklart Muminmuggarna! Jag samlar på dem; det har blivit en tradition att jag får en ny mugg i julklapp. Det kommer ut en ny muminmugg med vintertema varje år. I år har jag dessutom fått jubileumsmuggen, den som gjorts för att fira att Tove Jansson fyller hundra år.

4 kommentarer:

 1. Spännande tips! Flera av författarna har jag inte läst. Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anna, Tack så mycket! Hoppas någon av böckerna/författarna faller dig i smaken!

   Radera
 2. Fick också nya tips. Tack för dem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod och tack för din kommentar! Hoppas du gillar någon av dem!

   Radera