torsdag 6 februari 2014

Hjälp! - ett utbrott

Är det för att deadline närmar sig?
Det måste vara så.
Det blir för mycket psykologi.

Den 16 februari närmar sig med stormsteg.
Ska vara klar med första utkastet då.
Hjälp!

Frågar mig själv:
Vad är ett första utkast?
Om jag kommer på en ny plotsväng och måste ta bort en hel del, måste jag då skriva om det nya eller räknas det som ett andra utkast?
Om jag skrivit en del och sedan filat på det och lagt till bitar, är det delar av första utkastet eller andra?

När är något ett första utkast, del av ett första utkast? Kan jag skriva "x träffar u och y" - det räknas väl bara som en outline/synopsis. Ett första utkast, betyder det att jag skriver ut allting jag tänkte mig skriva ut, i en första version?

Kan det vara hål i ett första utkast? Om det ska in en liten dialogbit eller beskrivning, om det fattas en liten scenbit, är första utkastet ofärdigt då eller kan jag låta det vara hål i ett första utkast eller är det inget riktigt första utkast utan bara "fuskkast"?

För att göra det värre för mig själv (har dille på det), har jag listat allting som behöver göras - det är en bra grej - vad som är mindre bra är att jag numrerat sakerna, ser på numren och räknar och säger till mig själv "Oj, vad många punkter! Oj! 65 stycken! Där vissa punkter innebär underpunkter (den värsta av dem en sådär 20 stycken scener i underpunkter)! Hur ska jag klara det här! Jag klarar inte det här!"

Blir handlingsförlamad och läser det jag redan skrivit istället. Skriver en "Definition" av vad ett första utkast är. Men vad är det? Egentligen?
Hjälp!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar