måndag 3 februari 2014

Tematrio – Vinterväder

Berätta om tre böcker som utspelar sig under vintern.
 1. Den första boken i min bokhylla som mina ögon föll på var ”Vinter i vildmarken” av Gary Paulsen. En bok jag inte läst. Däremot har jag läst första boken som handlar om trettonårige Brian Robeson, ”Yxan” heter boken, är en ”överleva ensam i vildmarken”-bok, som är riktigt spännande. Jag lånade och läste den på biblioteket vill jag minnas och ramlade långt senare, flera år senare, över boken på Second hand. Då köpte jag ”Yxan” för omläsning, och fick i samma stund syn på ”Vinter i vildmarken” som är den fristående fortsättningen. Första boken kallas för en ”modern klassiker”. Under 2014 är det dags att läsa om den och läsa den för mig olästa fristående fortsättningen, kanske nu snart medan det faktiskt fortfarande också är vinter. Vintrig vildmark, en kamp för överlevnad. Det låter väl som en slukarbok!”

 2. ”Vintervålnader” av Kate Mosse är mitt andra tips. Frankrike, 1926, en snöstorm och en ödslig by vid namn Nulle. En småspännande, trivsam historia. Att den utspelas i Frankrike är ett plus, att den är en historisk roman är ett plus, att den är skriven av Kate Mosse är inte helt fel det heller och den är vacker till omslaget, och innehållsligt har den vackra, stämningsfulla illustrationer. Jag läste ut den här boken i januari 2013.

 3. Karen Blixen har skrivit novellsamlingen ”Vintersagor”. Jag har än så länge bara läst första novellen, Skeppsgossens historia, men jag vill läsa mer. Har tänkt i flera år att ”Vintersagor” passar att läsa just på vintern. Tyvärr är jag dålig på att läsa novellsamlingar, tar emot lite, och därför har den stått oläst i hyllan länge. Förutom en novell då. Nu när jag läser andra novellsamlingar och börjar få upp smaken för noveller igen, kanske det är dags att ta itu med den här lilla pärlan? Karen Blixen är ändå en av Danmarks världsberömda sagoberättare.

13 kommentarer:

 1. Inget som jag känner igen, men den första låter inte dum alls :)

  SvaraRadera
 2. Jag har bara läst Mitt Afrika av Karen Blixen, och det var ju inte så mycket vinter :-) Det skulle vara spännande att läsa hennes Vintersagor också!

  SvaraRadera
 3. Noveller har jag också lite uppförsbacke med men Blixen är ju bra!

  SvaraRadera
 4. Ytterligare tre som jag inte läst. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 5. Helena, tack för din kommentar! Den första boken är målgrupp ungdom men det är ingen nackdel, tycker jag. Är förtjust i att läsa ungdomsböcker. På vissa sätt kanske man aldrig växer upp. ;-) Och det är kul att variera sin läsning!

  SvaraRadera
 6. Ugglanoboken, tack för din kommentar! Och tack, Sanna för din kommentar!

  Jag har inte läst mycket av Blixen jag heller. Bara två noveller, Skeppsgossens historia som jag nämnt, och en helt annan novell, Heloïse. Båda läste jag 2003 när jag studerade litteraturvetenskap, så det var ett bra tag sedan! Kanske dags att läsa resten av novellsamlingen! Och av det lilla jag läste så var Blixen bra!

  Novellsamlingar blir inte ofta, men nu läser jag både brasilianska noveller och "Steampunk", en novellsamling, plus att jag börjat i Johan Theorins novellsamling "På stort alvar". Efter dem kanske jag vågar mig på "Vintersagor" också. ;-)

  SvaraRadera
 7. Lena och Tommy, tack för din kommentar! Kul att kunna tipsa om nytt! Hoppas något faller dig i smaken!

  SvaraRadera
 8. Jag tänkte läsa min första Kate Mosse i år, men det blir Labyrinten.

  SvaraRadera
 9. Jag kände inte till någon av böckerna, och bara Karen Blixt som författare, spännande!

  SvaraRadera
 10. Här var det inga böcker jag kände igen och den enda författare jag hade hört talas om innan var Kate Mosse.

  SvaraRadera
 11. Monika, tack för din kommentar, vad kul, den har jag läst. Vore skoj att få veta när du läst Labyrinten vad du tyckte om den!

  SvaraRadera
 12. Freja, tack för din kommentar, hoppas att någon av böckerna faller dig i smaken och kan inspirera till läsning!

  SvaraRadera
 13. C.R.M., tack för din kommentar. Det är kul med bokbloggar på det viset, man kan få många tips om alla möjliga böcker och författare man annars aldrig hade snubblat över eller hittat på egen hand.

  SvaraRadera