tisdag 4 mars 2014

Läsmaraton dag 4: ett fall av hård konkurrens

Jag har hängt med på Bokmosters läsutmaning, ett maraton där jag ska läsa tio böcker i mars. Häng med du också! Än är det inte för sent!

Jag kommer att recensera alla böcker en efter en vartefter som jag läser dem. Än så länge är en bok utläst: Steampunk - An Anthology of Fantastically Rich and Strange Stories.

Hur går det för mig då?

Med en bok utläst ligger jag i fas. Efter en snabb uträkning kan jag konstatera att jag i snitt får ta tre dagar på mig per bok. Således är det nu dag ett på bok två.

Som andra bok har jag valt Ender's Game av Orson Scott Card. Jag hade tänkt läsa den här boken redan i november förra året. Det ville sig inte, fastän jag lånade den svenska versionen. Det kändes helt enkelt inte rätt att läsa den på svenska när jag hade den engelska pocketen oläst i min egen bokhylla. Därför lämnade jag tillbaka boken till biblioteket oläst och gav mig på mitt egenägda exemplar.

Jag ville läsa ut boken före filmen kom upp på biograferna. Fast det hann jag inte med, ägnade för mycket tid åt skrivande och läste knappt något alls i november och december. Det är nog därför jag känner mig så väldigt entusiastisk och glad nu när jag får ett läsmaraton, riktigt kan gotta mig i böcker och sträckläsa som på den gamla goda tiden då jag var barn.

Angående Ender's Game: Förordet (som för övrigt inte är numrerade sidor) läste jag, sedan kom filmen på bio och försvann lika fort och jag hade varken råd eller tid att se den sådär i juletid.

Började lite smått under januari/februari på själva boken, men alla andra böcker jag hade olästa kom före och Ender's Game blev liggande. Ändå vill jag så himla gärna läsa den här boken!

Nu i mars är det äntligen dags. Eftersom jag bara kom till sidan 47 före mars och boken har 324 sidor räknar jag den helt och fullt som en marsbok och som en bok i Läsmaraton. Nu har jag fortsatt läsa och ska till att börja på sidan 97. Hittills är boken spännande och fascinerande. En utförligare recension kommer framöver på bloggen.

Hur känns det då?

Det känns roligt! Äntligen kan jag sträckläsa böcker som i min barndoms glada dagar. Det enda kruxet är att jag tappar fart i mitt arbete med romanen Jade som jag skriver på. Är i en funderarfas vad gäller skrivandet på min roman just nu (en del av redigeringsfasen), men i alla fall. Måste återfokusera! Multitasking, here I come. Något sådant.

Efter Ender's Game då?

Ja, du. Allra först en bok för att bryta av med engelskan och läsa något lätt (som i kort) och snabbt på svenska och det är Ru av Kim Thúy.

Därefter vill jag först och främst läsa andra bioaktuella filmer: Divergent av Veronica Roth i första hand. Samt en bok som hör till en annan läsutmaning, Läs ett år, och den boken är Fyra dagar i mars av Jens Christian Grøndahl.

Efter det är det luddigt och suddigt med hård konkurrens.

Här följer en lista med några av de böcker som konkurrerar om marsutrymmet. En salig blandning av allt möjligt. Böcker jag fått, böcker jag köpt på rea i år, förra året eller på andra reor eller köpt på impuls eller efter noga övervägande. SF, fantasy, mainstream, romaner av olika slag på svenska och på engelska. Ett litet urval av allt jag har oläst i bokhyllorna här hemma.

  1. Atiq Rahimi: Jord och aska
  2. Atiq Rahimi: Tålamodets sten
  3. Audrey Niffenegger: Her Fearful Symmetry
  4. Cassandra Clare: City of Glass
  5. Charlaine Harris: Grave Surprise
  6. Daniel H. Wilson: Robocalypse
  7. Dan Rhodes: Skeppsbrott
  8. David Levithan: Jag, En
  9. Dick Harrison: Illdåd
  10. Isaac Asimov: Jag, Robot
  11. Italo Calvino: Under jaguarsolen
  12. Jamil Ahmad: Irrande falk
  13. Janice Hardy: The Pain Merchants
  14. Julie Otsuka: Vi kom över havet
  15. Katarina Persson: 90 minuter
  16. Kelley Armstrong: The Summoning
  17. Lolly Winston: Lyckan säljs separat
  18. Mary Shelley: Frankenstein
  19. Max Frei: Resan till Kettari
  20. Melissa Marr: Enthralled
  21. Michael Cunningham: När natten faller
  22. Monika Zak: Vampyrens tunga och andra hemska historier
  23. Nawal El Saadawi: Den stulna romanen
  24. Neil Gaiman: Odd and the Frost Giants
  25. Patrick Rothfuss: Vindens namn, del 1
  26. Pontus Joakim Olofsson: Komo
  27. Pål Eggert: Borde vara död
  28. Roderick Gordon & Brian Williams: Djupare
  29. Tony DiTerlizzi: Jakten på WondLa
  30. Yasunari Kawabata: The Old Capital

Någon som har en åsikt om vilken bok jag borde bita tag i?

4 kommentarer:

  1. Det var många där som var okända för mig. "Komo" ligger på mitt sängbord oläst men har fått bra recensioner. "Borde vara död" kan man hoppa över enligt mig. "Jag, robot" däremot minns jag som mycket underhållande, men jag gillar ju Asimov i stort. Det är en novellsamling så den är lite lättsam att läsa, så enligt principen "Ta det bästa först, så blir det dåliga mindre dåligt" så föreslår jag att du börjar där :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fantastiskfiktion, tack så mycket för ditt utförliga svar!
      Asimov gillar jag också, har läst Prelude to Foundation och Stiftelsetrilogin.
      Ett riktigt bra tips, tack så mycket för det!

      Radera
  2. Vilket härligt inlägg! Visst är vårt läsmaraton lite som att vara tillbaka i barndomen, då man kunde ägna sig nästan helt åt läsningen. Thúy är ett bra val, jag tyckte mycket om Ru. Otsuka vill jag också läsa, har sett så mycket fint om den boken i bokbloggarna. Heja, heja!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket, Bokmoster! Visst är det! Jag sträckläste så många böcker som barn, läste riktigt riktigt många böcker då. Det är härligt att komma tillbaka lite till det där! Nu har jag läst Ru och jag gillade den verkligen, väldigt mycket. Otsuka väntar på mig! Lycka till du också med läsningen!

      Radera