fredag 28 juni 2013

Plötsligt blev jag så mycket mera mainstream

Enligt O har gjort en uppdatering på "Hur main stream är jag?" För kul skull kikade jag också på Pockettoppen på Bokus som hon utgått ifrån när hon räknat efter hur många böcker hon läst på "tjugo i topp"-listan. Själv handlar jag mest annars på Adlibris, så jag ska göra en koll på Adlibris pockettopp också för att jämföra. Hursomhelst, Bokus' Pockettopp först.

Av 20 böcker har jag läst en bok, nummer 11, "Sommarbruden" av Marita Conlon-McKenna. Men för att göra mig själv lite mer mainstream måste jag tillägga att jag äger två av böckerna, "Betvingade" av Simona Ahrstedt (där jag läst bok ett i trilogin (som jag också äger); detta är bok två), och "Drakarnas dans" av George R.R. Martin - dock på engelska, ej på svenska.

Då är jag uppe i tre böcker, med lite god vilja. För att göra mig själv ännu lite mer mainstream kan jag tillägga att jag känner igen åtminstone en fjorton, femton av böckerna. Och jag har föregångaren till "Dandy", "Brobyggarna" - som jag dock inte läst än. Så jag vill läsa dessa två så småningom.

Dessutom vill jag läsa de ovannämnda böckerna jag redan äger, samt även "En man som heter Ove" och "Den store Gatsby". Kanske att jag någon gång ger mig in på Roslund & Hellström och läser deras böcker. Min fästman har dem, så dem kan jag låna av honom.

Plötsligt blev jag så mycket mera mainstream. Åtminstone sju av tjugo och kanske åtta av tjugo, eller till och med nio eller tio, då även "Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz" intresserar; andra världskriget är något som i all sin skrämmande historia måste kommas ihåg och därför läser jag sådana slags historiska böcker (liksom jag gärna läser andra historiska böcker men det är ett annat blogginlägg).

Tillägg efter en stunds eftertanke:

Det är ändå bäst att dubbelkolla, tänkte jag. HAR jag verkligen LÄST "Sommarbruden"? Inser att svaret är nej, och vips blev jag mindre mainstream igen. Jag blandade ihop "Bröllopsfixaren" med "Sommarbruden". Conlon-McKennas bok "Bröllopsfixaren" har jag nämligen läst, i juni 2011. Sedan dess har jag inte läst något av henne. Marita Conlon-McKenna har för övrigt gett ut nio barnböcker och tio vuxenböcker, varav fyra vuxenböcker (hennes senaste) översatts till svenska. Av dessa har jag läst två, bevisligen ("Bröllopsfixaren" och "En liten hattaffär på hörnet").

Så, my bad, jag har inte läst en enda bok på Bokus' topplista just nu! - Plötsligt inte alls mainstream? - Men jag är säker på att jag läst en del mainstream, på andra listor. Åtminstone tror jag det.

Listan, i korthet:
1. En man som heter Ove av Backman
2. Den store Gatsby av Fitzgerald
3. Mörk jord av Bauer
4. Den sista akten av Jungstedt
5. Dandy av Guillou
6. Kast med liten kniv av Kadefors
7. Bättre tillsammans av O'Flanegan
8. Sju jävligt långa dagar av Tropper
9. Två soldater av Roslund & Hellström
10. Betvingade av Ahrnstedt
11. Sommarbruden av Conlon-McKenna
12. Livet efter dig av Moyes
13. I stundens hetta av Sten
14. Ett kort uppehåll på vägen till Auschwitz av Rosenberg
15. Drakarnas dans av Martin
16. Synda av Day
17. Springfloden av Börjlind
18. Gideons ring av Gerhardsen
19. Lärjungen av Hjort & Rosenfeldt
20. Skuggsida av Bauer

2 kommentarer:

  1. Om det nu är så att det är eftersträvansvärt att vara main stream, så tycker jag att du argumenterar mycket bra för att du är det. ;)

    SvaraRadera
  2. Haha, jaa, jag argumenterar i alla fall. ;) Skämt åsido... Sedan vet jag inte om jag egentligen, innerst inne, tycker att det är så eftersträvansvärt, om jag ska vara allvarlig. Jag läser hellre lite allt möjligt, gärna udda böcker, sådant som är speciellt språkligt till exempel, eller på andra vis har kvaliteter. Är inte alltid det som är mainstream är så djupt eller bra, egentligen... ;)
    Tack för din kommentar!

    SvaraRadera