lördag 21 januari 2017

Helgfrågan v. 3: Helgplaner & helgläsning

Nu när Bokbloggsjerkan gjort paus på obestämd tid, kör Mias bokhörna igång med Helgfrågan. Det här är första veckan; jag hoppas att fler följer.

Den här veckan är frågan: Vad ska ni göra i helgen? Hur ser läsplanerna ut för helgen?

Idealiskt har jag funderat ut som så att jag skulle vilja ha lördagarna till att bli författardagar och söndagarna till att bli konstnärsdagar, men eftersom det är så mycket annat som ska göras, i form av ärenden och besök och umgänge, är det inte så lätt att få till i realiteten. Sedan vill jag gärna hinna med någon film också, jag ser alldeles för lite och för sällan på film. Plus att jag givetvis vill läsa.

Just nu läser jag en väldig blandning. Jag har precis påbörjat två böcker och planerar att hinna med att läsa i en tredje.

Den ena lånade jag på biblioteket häromdagen. Det är Yoko Tsuno - Från Jorden till Vinea av Roger Leloup. Det är en samlingsvolym av en känd serie från 1970-talet, en av de första i sitt slag. På 60-talet ansåg man att kvinnliga karaktärer bara skulle vara med i biroller, de kunde aldrig själva vara hjälten eller huvudpersonen. Roger Leloup kom därför bland de första med något så ovanligt som en kvinnlig huvudhjälte i en science fiction-serie.

Yoko Tsuno är japanska, en modig elektroingenjör. Hon och två andra, båda män, stöter på ett folk som lever i Jordens inre och som visar sig vara utomjordingar. Därifrån fortsätter förvecklingarna med äventyr både i Jordens inre och ute i rymden.

Den andra boken är Samlade dikter: 1954–1996 av Tomas Tranströmer. Det är en hyllvärmare som stått länge i min bokhylla. Jag började läsa den i går, under fredagen, på rasterna på jobbet.

Sedan har jag tänkt påbörja läsningen av en e-bok som jag fått som recensionsexemplar. Det är Blodskifte av Eva Holmquist. En urban fantasy som utspelar sig i Jönköping, som ska bli riktigt spännande att läsa.

I helgen hoppas jag som sagt att läsa en hel del. Annars är planerna och helgens stora uppdrag att åka och köpa ny en soffa till vardagsrummet. Det var tänkt att vi skulle göra det före jul, men mycket annat kom emellan. Då var vi på soffjakt, nu tror vi att vi alla fall hittat rätt butik, och ska bara hitta fram till rätt soffa också, förmodligen en av dem som vi provade under vår förra soffturné. Det är planerna för morgondagen, alltså söndagen.

Dagen i dag, lördag, började vi med att äta sen frukost och lyssna på Melodikrysset, som vi brukar på lördagarna. Sedan tog vi det lite lugnt innan vi gav oss ut för att göra ärenden. Bland annat blev det medicin på Apoteket, diverse på ÖoB och dagens middag köpt på ICA.

I kväll står ett par saker på programmet.

Klockan 20.00 ska jag se på en liveshow på youtube eller booktube, där de ska diskutera böcker, framför allt läsningen under 2016. Vilka var de bästa böckerna de läste, vilka rekommenderas, vilka var kalkonerna?

SFF-booktube kan sägas vara en underkategori till booktube, det vill säga det community som gillar att läsa och prata om böcker inom kategorierna science fiction och fantasy.

Det är ägarna till några kanaler som jag följer, som också känner varandra, mer eller mindre. De ska sända live genom SFF180:s kanal. Fast allihop befinner sig på hemmaplan, var och en hos sig.

Mest är det amerikaner, men det är en och annan från Storbritannien och kanske det blir någon från något annat land i Europa också.

Det ska bli kul att lyssna på. Jag hoppas kunna diskutera böcker genom chatten som kommer att finnas intill livesändningen, samt att jag ska sitta och måla lite i mina målarböcker för vuxna, har jag tänkt mig. Det brukar jag roa mig med när jag "tittar" på booktube. Man behöver ju inte alltid just titta, ofta räcker det med att lyssna, och jag lyssnar oftast bättre när jag kan kludda lite i marginalen. Eller i det här fallet, sitta och teckna eller måla lite samtidigt.

Klockan 22.00 ska vi, min sambo och jag, titta på The Martian. Filmen har gått på Cmore ett tag nu. Fast jag har hittills vägrat att se den för att jag inte läst boken. Under januari har jag till sist tagit mig för att läsa, och då kan vi äntligen se filmen också. Sista chansen innan den slutar att gå på Cmore.

En ganska lugn helg, men ändå med ärenden av olika slag och en del att göra, så lästiden blir lite begränsad. Dock njuter jag av att läsa Tranströmer. Poesi var länge sedan och Tranströmers naturlyrik faller mig hittills i smaken.

8 kommentarer:

 1. Min favorit bland kvinnliga hjältar från barndomen är Nausicaä i Nausicaä of the Valley of the Wind! Vilken är din?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nausicaä är en favorit, fast jag läste mangan ganska sent, först i vuxen ålder. Ronja Rövardotter var en barndomsfavorit dock!

   Radera
 2. Vilka spännande scifi- och fantasyböcker! Intressant det där om 60-talets hjältar, det stämmer ju faktiskt. Tranströmers naturlyrik är verkligen vacker. Önskar dig en fortsatt fin helg (med lite plats för läsning)! :)

  SvaraRadera
 3. Vill också se The Martian, men har tänkt läsa boken först :)

  SvaraRadera
 4. Skäms lite men har svårt för poesi, också Tranströmers.

  SvaraRadera
 5. en mycket aktiv helg, förefaller det. men det låter trevligt

  SvaraRadera
 6. Det var en fullspäckad helg, hoppas allt har funkat bra. Jag gillar serier.

  SvaraRadera
 7. Lite sent svar men Blodskifte har jag på väg hem nu och jag hoppas att det ska vara bra läsning. Ensam på Mars vill jag väldigt gärna se som film, älskade boken

  SvaraRadera