Reflektioner
Mars blev en riktigt bra och dessutom väldigt rolig läsmånad, i och med att jag deltog i flera utmaningar och tävlingar. Nellys hylltömningsutmaning (#hylltömning2016) gav mig två hyllvärmare som jag läste också med värme, Gene Wolfes Peace och Patrick Rothfuss' Vindens namn, del 1. Mias påskutmaning blev en tävling som fick mig att avsluta månaden med mycket läsning, och Ta kontroll över bokhyllan-tävlingen (#hyllvärmare16), som Anna anordnar, gjorde att jag visste precis vad jag skulle plocka upp för bok härnäst, såtillvida att jag hade begränsat min läshög till tio böcker (plus den bok jag påbörjade i februari och avslutade i mars).
För mig var det första månaden någonsin som jag planerade min läsning så minutiöst. Jag måste säga att det faktiskt var avkopplande såtillvida att det aldrig blev något velande om vilken bok jag skulle ta härnäst, vilket i sin tur innebar att jag aldrig påbörjade flera böcker som blev liggande, utan hela tiden visste vilka tio böcker jag hade att välja bland.
Således tog jag den ena efter den andra. Här måste jag erkänna att jag hade lite hjälp av min fästman, för på slutet, när det var dags för en ny bok, sade jag till honom ”säg en siffra mellan x och x?” och han sade en siffra, som jag sedan applicerade på den ordning jag lagt de kvarvarande av de tio böckerna i, och därmed fick jag ta den bok som bestämdes åt mig – fast jag hade ju i min tur, måste jag säga till mitt försvar, först plockat ut dessa tio, med de enda två bestämmelserna att de två ur Nellys utmaning skulle vara en svartryggad respektive en grönryggad bok, och att alla mina tio skulle vara hyllvärmare. Något som också Bolaños De vilda detektiverna var, tack och lov – en bok som jag annars som sagt påbörjade redan i februari, innan jag visste något om tävlingen i mars.
Därför läste jag 100 % hyllvärmare i mars. Så härligt och skönt att äntligen beta av de gamla böckerna som stått i mina hyllor så länge! Fast jag måste säga att alltmedan månaden gick började jag snegla mer och mer på de nya böckerna som trillade in under februaris bokrea och under mars – då jag också köpte och fick en hel del böcker. Men jag lyckades till hundra procent att hålla mig ifrån dem – och till hundra procent att hålla mig till min tänkta läshög.
Jag är stolt över den disciplin jag faktiskt visat på under den här månaden. Jag – som annars haft så svårt att bara läsa en bok i taget, gärna påbörjar flera, bara för att jag blir lätt desperat eller lässugen på annat eller vad man ska kalla det, men sedan ändå håller mig till en bok i taget i slutänden, då det är mycket roligare och lättare att riktigt komma in i en bok om man gör på det viset – har nu bara läst en bok i taget, och inte ens påbörjat nästa förrän den förra är utläst.
Av de tio tävlingsböckerna i Ta kontroll över bokhyllan-tävlingen läste jag ut åtta och påbörjade en nionde. Insurgent av Veronica Roth håller jag på att läsa just nu, och den hamnar därför på aprils läsrapportslista.
Lista på lästa böcker
- Roberto Bolaño: De vilda detektiverna (747 sidor)
- Michèle Lesbre: Nina av en slump (190 sidor)
- Patrick Rothfuss: Vindens namn, del 1 (390 sidor)
- Gene Wolfe: Peace (264 sidor)
- Maria Turtschaninoff: Maresi (205 sidor)
- Terry Pratchett och Stephen Baxter: The Long War (512 sidor)
- Christin Ljungqvist: Kaninhjärta (274 sidor)
- Gail Carriger: Soulless (373 sidor)
- Jamil Ahmad: Irrande falk (169 sidor)
Lite statistik
Sammanlagt antal lästa sidor: 3124 (här räknar jag inte med den bok jag för tillfället läser, Insurgent, där jag hann läsa 201 sidor i mars; däremot räknar jag med hela Bolaños bok som jag påbörjade i februari, men inte läste ut i februari och därför, självfallet, inte heller räknade alls i februari).
Sammanlagt antal lyssnade timmar: 0 (ingen ljudbok i mars).
På svenska: 6
På engelska: 3
Kvinnliga författare: 4
Manliga författare: 5
Duo: 0 (en med två manliga – räknar jag som en manlig)
Romaner: 9
Diktsamlingar: 0
Novellsamlingar: 0
Seriealbum: 0
Fackböcker: 0
Ljudböcker: 0
Bäst:Maresi, Kaninhjärta och Soulless delar topplatsen.
Roligast: Soulless.
Sämst: Nina av en slump
Genrer:
Fantasy: 4
Science fiction: 1
Roman:3
Skräck: 1
Nya författare i mars: 6.(Roberto Bolaño, Michèle Lesbre, Patrick Rothfuss, Christin Ljungqvist, Gail Carriger och Jamil Ahmad.)
Hyllvärmare: 9
Alla böcker jag läste den här månaden var köpta före 2016, ja, till och med före 2015. Den nyaste boken var Maresi och den köpte jag i december 2014.
Böcker införskaffade samma månad: 0
Böcker införskaffade samma år: 0
Recensionsexemplar: 0
Författarnas hemland:Mexiko (1), Frankrike (1), USA (2), Finland (1), Storbritannien (2/3 (beroende på om Stephen Baxter/Terry Pratchett är en eller två), Sverige (1), Pakistan (1).
Besökta länder i fiktionen (apropå Jorden runt på 366 dagar): Mexiko, Frankrike och Spanien i De vilda detektiverna, Frankrike igen i Nina av en slump, Var utspelas egentligen Vindens namn? Jag har tappat bort landet! USA i Peace, ön Menos i Maresi, hela jorden (speciellt Storbritannien och USA, plus okänt land i Afrika) samt multipla variationer av jorden och delvis en kort rymdfärd i The Long War, Sverige i Kaninhjärta, Storbritannien i Soulless och, Pakistan, Afghanistan och Iran i Irrande falk.
#hylltömning2016: läste 2 av 2 böcker – Vindens namn, del 1 och Peace.
Min egen utmaning: läste endast egenägda böcker. Med andra ord klarade jag av utmaningen även den här månaden. Jag läste tre böcker köpta 2014, och därmed har jag uppfyllt punkt nummer 4 i min läsutmaning, som gick ut på att läsa just tre böcker köpta 2014.
Var är recensionerna?
Notera: jag kommer att uppdatera detta inlägg med länkar till recensioner på lästa böcker, allteftersom jag lägger upp recensionerna.
Bra jobbat med hyllvärmarna!
SvaraRaderaTack så mycket, Västmanländskan! :D
RaderaVisst är det härligt att beta av de där hyllvärmarna :) Ibland behöver man en spark där bak ;)
SvaraRaderaJa, Monika, ibland behöver man verkligen hjälp på traven! :) Det är riktigt härligt, en ren tillfredsställelse att faktiskt läsa - och ha skoj medan man läser dessutom! - hyllvärmarna!
Radera