tisdag 25 maj 2021

Tisdagstrion: ljus och mörker


Tisdagstrion hos Ugglan & Boken är denna vecka "ljus och mörker". Här kommer min trio:


Världar av ljus, världar av mörker
av Annika Johansson läste jag redan år 2000, redan innan jag officiellt började föra läsdagbok (mittt första kompletta år med läsdagbok blev 2003). I Världar av ljus, världar av mörker tar Johansson upp de största västerländska fantasyförfattarna (i den upplaga jag läste även ett kapitel om skräck som tydligen utgått i nyupplagan). Inte mindre än tjugotre författare presenteras, tolv fler i nyupplagan än i den gamla upplagan. Det blir en bra inledning till fantasygenren och här kan man hitta några pärlor till författare, bland annat Lloyd Alexander, Robin Hobb och Ursula K. LeGuin.

Nedan ser ni nyutgåvan som finns att på tag på som e-bok på Adlibris i skrivande stund. Annars hittas boken lättast på biblioteket, i både gammal och ny upplaga. Jag lånade precis nyupplagan på biblioteket. Kanske dags för en omläsning sådär tjugoett år senare? Nyupplagan har som sagt utökats med fler författare och uppdaterad information. Jag kan dock inte svära på hur aktuell den känns nu jämfört med när boken först släpptes och jag läste den. Nyutgåvan är även den ganska gammal vid det här laget, från 2009. Fantasygenren är i alla fall fortsatt populär.

I Ursula K. LeGuins Mörkrets vänstra hand får vi stifta bekantskap med en värld där det alltid är vinter, där invånarna byter kön flera gånger under sin levnad och i grunden är androgyna och till och med könslösa. Dit åker människan, mannen, Genly Ai, för att skapa en relation mellan världarna; han är representant för den interplanära organisationen Ekumenen. En stämningsfull och annorlunda science fiction-roman, mycket välskriven och ett tidigt debattinlägg i diskussionen om kön, från 1969. Jag läste den år 2020. Debatten är fortfarande aktuell.

Angie Sage har skrivit en magisk fantasyserie om sju böcker för barn och ungdom om pojken Septimus Heap, sjunde sonen till en sjunde son. Här finns en tydlig gräns mellan ljus och mörker. Den sjätte boken heter till och med Mörkret (Darke). Jag lyssnade till de tre första böckerna lånade från biblioteket, en härlig uppläsning av Helge Skoog för övrigt. Fler inlästa böcker finns inte; serien var från början tänkt att bli en trilogi. Sedan fortsatte Sage att skriva och serien kom att bli på hela sju böcker.


Jag kom för mig häromåret att köpa böckerna på bokrean, men hittade inte alla, bara bok två till och med sex. Den första boken i serien köpte jag därefter på Bokbörsen. Bok sju hittade jag däremot inte alls på svenska. Till sist köpte jag i slutet på förra året den sjunde boken i nyskick på engelska på Bookdepository. Fyre (Eld) heter den sista boken i serien. Den läste läste jag ut denna månad, tidigare i maj. Det är en lättläst och lättillgänglig serie, där magi och alkemi blandas. Den passar bra för sin målgrupp och riktigt spännande.

12 kommentarer:

 1. Intressanta tips. har inte läst någon av dem.

  SvaraRadera
 2. Tack för tipsen! Jag har inte läst någon av dem.

  SvaraRadera
 3. Helt okända böcker för mig. Men jag läser ju aldrig fantasy.

  SvaraRadera
 4. Har inte läst någon av dessa, tror inte jag har hört talas om dem helle.

  SvaraRadera
 5. LeGuin känner jag ju till, men inte boken. Har faktiskt aldrig läst något av henne, men länge tänkt att jag ska. De andra var helt nya.

  SvaraRadera
 6. Åh, dottern älskade Sages serie, det var den första hon läste på egen hand (då hade bara de första böckerna kommit ut). Left Hand of Darkness funderade jag på att ta med, den har jag läst. Men den var lite för märklig för mig.

  SvaraRadera
 7. Ursula K Le Guin hör till de där författarna som jag verkligen borde läsa.

  SvaraRadera
 8. Har inte läst någon av de här böckerna. Tack för tips!

  SvaraRadera
 9. Intressanta böcker som jag aldrig hört talas om :-) Tack för det!

  SvaraRadera
 10. här var det mycken fantasy. inte min tekopp. men Ursula LeGuin har jag ändå i många år tänkt läsa något av.

  SvaraRadera
 11. Ursula K. LeGuin vill jag läsa mer av. Lär göra det snart i bästa fall. :) Tack för tips!

  SvaraRadera