fredag 11 september 2020

Helgfrågan vecka 37 2020

 


Helgfrågan vecka 37 hos Mias bokhörna är för denna vecka:

Finns det någon bokserie eller bok du känner att du måste ta tag i att läsa, men som du av olika anledningar ej hunnit med?

Det finns givetvis massor av böcker och bokserier som jag vill ta tag i och fortsätta med så detta kunde bli ett oändligt långt inlägg, men jag nöjer mig med de två som dyker upp till ytan först.

 

För det första kommer jag att tänka på sista delen i Korpringarna av Siri Pettersen. Det är en bok som jag verkligen vill läsa, Kraften. Bok ett var Odinsbarn, bok två Röta.

Böckerna handlar om Hirka, flickan som växer upp utan svans i en värld där alla har svans. Serien baseras på nordisk mytologi och är både mörk, annorlunda och spännande.

Odinsbarn läste jag 2016. Då började jag också läsa i bok två men läste aldrig klart den. 2019 gjorde jag ett nytt försök. Då läste jag om Odinsbarn och sedan läste jag Röta. Älskade båda böckerna. Nu är det snart dags att läsa tredje boken innan jag måste läsa om i alla fall Röta … Om jag dröjer alltför länge med trean.

Såhär beskrivs Odinsbarn på baksidan av boken:

Tänk dig att du saknar något som alla andra har. Något som visar att du hör hemma i den här världen. Något som är så viktigt, att utan det är du ingenting. En pest. En myt. En människa.

Hirka är femton vintrar gammal när hon får veta att hon är ett odinsbarn - ett svanslöst odjur från en annan värld som sprider röta omkring sig. Hela hennes tillvaro ställs på ända. Hon är föraktad, fruktad och jagad, och någon vill döda henne för att hennes identitet ska förbli en hemlighet. Men det finns värre saker än odinsbarn, och Hirka är inte den enda varelsen som har tagit sig igenom världarna ...

 

Den andra jag kommer att tänka på är Hannu Rajaniemis trilogi Jean Le Flambeur.

Första boken läste jag 2017. The Quantum Thief var speciell, udda, annorlunda. Jag gillade skarpt det jag läste och såg fram emot att läsa bok två i trilogin, The Fractal Prince.

Dessutom läste jag i samband med att jag läst ut The Quantum Thief någon annans recension där personen skrev just att det var lite komplicerad handling i trilogin och man därför inte skulle vänta alltför länge med att läsa vidare i serien med bok två (The Fractal Prince) och bok tre (The Casual Angel). Kanske blev det just därför så att jag drog ut på det och fortfarande drar ut på det.

Kanske borde september bli månaden då jag faktiskt googlar fram och läser en sammanfattning av bok ett och sedan tar tag i bok två. Jag vill ju så väldigt gärna läsa vidare. Egentligen.

Serien handlar om tjuven Jean Le Flambeur. Svek, hämnd och avundsjuka i rymden med kvantfysik och tidsmanipulation.

Här är utdrag ur handlingen och beskrivningen av The Quantum Thief på Adlibris:

Jean le Flambeur is a post-human criminal, mind burglar, confidence artist, and trickster. His origins are shrouded in mystery, but his exploits are known throughout the Heterarchy – from breaking into the vast Zeusbrains of the Inner System to stealing rare Earth antiques from the aristocrats of Mars. Now he's confined inside the Dilemma Prison, where every day he has to get up and kill himself before his other self can kill him.

/…/

Hannu Rajaniemi's The Quantum Thief is a crazy joyride through the solar system several centuries hence, a world of marching cities, ubiquitous public-key encryption, people communicating by sharing memories, and a race of hyper-advanced humans who originated as MMORPG guild members. But for all its wonders, it is also a story powered by very human motives of betrayal, revenge, and jealousy. It is a stunning debut.

6 kommentarer:

 1. Odinsbarn ja, den har stått i hyllan i... många år. Det kanske är dags att läsa den också 😁

  SvaraRadera
 2. Siri Pettersens serie är jag sugen på.

  SvaraRadera
 3. Korpringarna är en serie jag har hört mycket talas om, men jag har inte läst någon av böckerna.

  SvaraRadera
 4. känner igen serien av Siri Pettersen. jag rysaer när jag ser omslaget på Odinsbarn. Hannu Rajaniemis böcker kände jag inte till

  SvaraRadera
 5. Började läsa Odinsbarn men kändes aldrig som jag kom in i handlingen riktigt, så den stoppades tillbaka i hyllan på obestämd tid.

  SvaraRadera
 6. Jag började på Odinsbarn men sen kom annat emellan.

  SvaraRadera