måndag 22 december 2014

God Jul & Gott Nytt År!

God Jul & Gott Nytt År, till alla er som läser min blogg! Tack så mycket för att ni tittar in här ibland och läser! Det uppskattar jag verkligen.

Vad ska ni göra i jul?

Själv ska jag njuta av ledigheten, passa på att måla på mina akryltavlor, för jag är inne i en riktig målarperiod just nu. Annars ska jag skriva på DK och även försöka att börja läsa lite igen. Har knappt läst alls sedan oktober... Helt förskräckligt. Så jag hoppas på att jag får någon god julklappsbok som jag kan sätta tänderna i.

Än en gång, God Jul & Gott Nytt År!

torsdag 18 december 2014

Helger och religioner i fantastiska världar

Fantastisk podd har den här gången, i det nu senaste avsnittet, rubriken "Helger och religioner i fantastiska världar". Den här veckan är det Stockholmsgruppen (något färre än vanligt) som diskuterar just det som rubriken handlar om. Det blir en intressant diskussion att lyssna till.

Som vanligt är Fantastisk podd väldigt inspirerande. Skrivande människor som diskuterar skrivande. Kan det bli bättre?

I det här fallet är det fantasy-/skräck-/sf-författare som diskuterar. Ett nytt avsnitt kommer torsdagar varannan vecka.

Om ni ännu inte lyssnat, surfa dit och gör det.

Diskussionen handlar mest om fantasy och sf i skrivrelaterat, men även andra som skriver kan känna igen sig. Bara man skriver skönlitterärt finns det många paralleller och intressanta diskussioner, funderingar att själv spinna vidare på som skönlitterärt skrivande människa.

Just den här veckan med helger och religioner i fantastiska världar som tema, fick det mig verkligen att börja fundera. Har jag utnyttjat potentialen som finns i det att hitta på en egen religion och egna myter och helger i min egen fantasyvärld där UM/DK och Tusenskönan med fortsättningar utspelar sig?

Jag är inte helt säker på det.

Jag vill vrida och vända mer på det här, fundera mer, fundera vidare. Dra saker till sin spets, utveckla ytterligare, skapa något eget och udda.

Hittills är det väldigt vanligt och ordinärt. Det blir lite så när man håller sig till vår världs svordomar - speciellt i svenskan - då förutsätts att det finns ett helvete och en djävul såväl som en himmel och en gud (eller en gudinna).

Som fantasyskribent kan man låna från gamla religioner och myter som redan finns för även om man hittar på något som man tror är helt nytt så visar det sig att det redan finns någonstans i världen eller redan är påhittat av någon annan. Vi rör oss alla i samma tankebanor mer än vad vi tror.

Ändå tror jag att var och en som skriver och verkligen tänker till kan skapa något för henne eller honom helt unikt; ge något redan existerande en spets, en udd, en egenhet, något helt unikt som har med den personen och den personens liv och fantasi att göra. Likheter finns alltid, men ändå alltid utrymme till att skapa något personligt, som, om än lite, är annorlunda än det som någon annan hittar på.

Och det är dit jag vill, till det där som bara jag kan hitta på, må vara att jag gräver och vänder på andras och på redan existerande myter och religioner. Jag tillför ändå något eget, och mixar ihop det jag hittat på mitt eget lilla vis.

Nu ska jag fortsätta att fundera medan jag lagar ärtsoppa; det är ju ändå torsdag!

fredag 12 december 2014

Jag lever - och spräcker bubblan!

Det har gått två månader.
Har jag glömt bort bloggen?

Nej, inte alls. Jag hoppas ni förstår mig när ni får läsa denna min förklaring. Förstår och förlåter! Jag har bortprioriterat allt på min fritid förutom skrivandet (och socialt umgänge – det prioriterar jag alltid – åtminstone det viktigaste); jag har inte läst ut en bok sedan oktober.

Nu börjar jag få väldigt dåligt samvete för att jag inte uppdaterat bloggen, inte skrivit eller publicerat recensioner på böcker, inte talat om att jag faktiskt inte läst några av dessa böcker... Jag som hade tänkt vara med på läsutmaningen Läs ett år hela året; jag började på och läste något kapitel i min septemberbok i slutet på september, ”Seglats i september”. Och jag funderade på augustiboken som jag mycket riktigt verkligen HAR läst men ännu inte skrivit klart min recension på – har påbörjat en recension men inte skrivit klart den. Böckerna för oktober, november och december har jag ännu inte läst. Oktoberfolket av Ray Bradbury hade jag tänkt läsa, och kanske Tove Janssons Sent i november (favorit i repris), men jag har inte läst mer än några få rader i Wool av Hugh Howey under oktober/november.

Nu i december har jag (i går) faktiskt lånat på biblioteket en fackbok och läst och bläddrat lite i den, samt att jag häromveckan köpte och började läsa i Maresi av Maria Turtschaninoff.

Men det är ungefär min läsning det... förutom lite i en astrologibok och mina egna manusutkast.

Jag har haft fullt upp med mitt skrivande. Ni vet, det där jag nämnde i mitt senaste inlägg, postat den 3 oktober. Där skrev jag att jag tagit fram Tusenskönan och börjat titta på det projektet. Nå, UM hör samman med Tusenskönan, de är olika delar av samma mynt och Tusenskönan ledde till UM och sedan har jag fastnat i UM och tittat på det projektet...

Nå, nu har jag tittat lite mer... och gjort mer än så. För det var en idé och en värld som var så bra och hade sådan stor potential att jag absolut inte ville eller kunde släppa det. För att det är ett projekt som jag för några år jobbade så mycket på och lade så mycket tid på... tid som jag inte vill anse vara förlorad och ett projekt med en potential som jag heller inte vill förlora...

Sedan jag bloggade sist har jag:

  • läst igenom mina gamla projekt som gemensamt kan kallas UM (runt tusen sidor sammanlagt måste det väl vara), läst och funderat kring och kritiserat och ratat och rotat, hittat det som är något att ha och lagt åt sidan allt det som inte är något att ha kvar
  • tagit fram guldbitarna i mitt gamla UM-projekt, tagit en hel del kapitel och delar med potential, satt samman dem på ett nytt sätt och utvecklat handlingen både i dessa delar och däremellan
  • skrivit ut allt gammalt jag skrivit och som jag ska bygga vidare på, skrivit ut det nya och skapat ett helt nytt dokument där jag numera har mellan 500 och 600 sidor tätskriven text (Garamond, 11 pkt) och börjat redigera detta
  • skrivit ut mina 500+ sidor och köpt en pärm och sedan ännu en för att hela projektet inte får plats i en pärm eftersom det är så tjockt
  • redigerat valda bitar av UM, utvecklat andra
  • skapat nytt, hittat en ny handling, en tätare handling med intensivare och klarare plot
  • bytt namn på UM till DK
  • skrivit 186 kapitelkort. Varje kapitel i romanen har fått ett eget registerkort, där jag bland annat skrivit POV, år, datum/dag, väder, plats och personer, samt i vissa fall även handling.
  • utvecklat världen, magin, allt annat som hör samman med den fantasyvärld som romanen utspelas i
  • utvecklat dessa kapitel och kapitelkort, gör fortfarande det för plotten är ännu inte klar och håll och oklarheter finns fortfarande
  • skapat en spellista på Spotify med låtar som representerar boken såtillvida att citat ur låtarna finns i början på varje kapitel av boken
  • tagit fram mina gamla dokument om de tre huvudpersonerna, utvecklat dessa, läst deras födelsehoroskop, utvecklat dessa, läst deras aspekter etc., försökt skapa mig klara bilder av tre mycket komplexa karaktärer, utvecklat bipersoner och andra karaktärer
  • rensat i namnlistan på de personer som är med i boken, ändrat namn på många för att få fram ett visst namntänk när jag väljer namn, namn som hör samman och hänger ihop på olika vis, utvecklat bipersoner och bikaraktärer
  • funderat även på Jade-romanen och diskuterat den romanen med en annan
  • diskuterat även UM/DK med en vän, magin i världen inte minst
  • skrivit nytt, skrivit vidare på projektet DK och fortsätter att göra det

Jag har inte varit med i National Novel Writing Month i år, första gången som jag inte är med sedan jag började medverka 2007! Jag bryter en sju år gammal vana/trend och tar en paus. Jag tyckte att det gick så bra att skriva ändå.

Det var också därför som jag inte ville blogga, inte ville läsa. Jag ville inte bryta skrivarbubblan.

Nu har jag delvis spräckt bubblan, den börjar få sprickor och jag börjar splittra mig lite i och med att jag börjar, dels läsa lite igen och dels måla på en målning som ska vara med på en konstutställning i början av nästa år och måste bli klar tills dess. Och så tränger julen sig på och vardagen på andra sätt och vis. Brödjobb finns förstås hela tiden men nu är fritiden mer och mer uppluckrad av annat och det börjar gå lite trögare igen med skrivandet. Så då passar jag på att blogga och visa att jag lever och mår bra.

Att jag bara är lite skrivbubblig... kreativ... och skapande.

fredag 3 oktober 2014

Fredagsunderhållning av bästa slag

Jag har kommit igång att skriva på Tusenskönan och jag kan inte sluta. Det är så himla roligt! Hela eftermiddagen på kafé och sedan hemmavid under kvällen. Ibland är det underbart att skriva! Nu måste jag återvända till skrivandet under dagens sista skälvande minuter -.

torsdag 2 oktober 2014

UM eller konsten att följa sitt hjärta

Jag har ändrat på två ställen till höger i bloggen där jag skriver om "aktuellt skrivprojekt" respektive "projekt som är näst på tur". Det har blivit "aktuella skrivprojekt" istället och det projekt som är näst på tur har blivit bara ett. Jag har även ändrat i texten på sidan under fliken "om mig" och aktualiserat sidan återigen.

Jag har nämligen bestämt mig för att plotta och redigera och fortsätta att skriva på trilogin TS (Tusenskönan)/PL/ML parallellt med Jade. Detta för att inte hamna i skrivsvackor utan om det går trögt på ett projekt vända mig till ett annat. Det låter klokt i teorin i alla fall.

I går återvände jag också till ett annat projekt. En tidig version av Tusenskönan som då inte var Tusenskönan utan UM. Det är också UM som jag kommer att kalla projektet här på bloggen. Det är en fantasyroman, en stand-alone som utspelas i samma universum som trilogin men under en annan tidsepok. För jag insåg, då jag läste igenom och tittade på delar av mitt gamla projekt nu i helgen och tidigare i veckan att - hjälp, det är ju bra - varför slängde jag allt detta och började om helt från början? Allting i UM är för närvarande inte bra och mycket måste slängas och ratas och historien koncentreras och förminskas, bearbetas och struktureras bättre. Men där finns stor potential. Projektet var en gång i tiden på över 800, närmare 900 sidor.

Som ni kanske vet sedan tidigare har jag inga svårigheter att slänga gammalt material. Jag är ibland sentimental men inte på det viset. Kill your darlings är inga problem för mig. MEN i det här fallet känns det faktiskt orättvist mot mig själv att bara rata och ta bort det jag jobbat med i flera år.

Ni ser på fotot här intill allt material som kommit till under åren av arbete med UM, TS, PL, ML. Det har resulterat i fyra mer eller mindre fulla pärmar (två proppfulla och två med lite mindre i) och massor av anteckningsböcker, vissa fullskrivna, andra delvis fulla. 26 anteckningsböcker allt som allt, och då har jag säkert glömt någon anteckningsbok.

När det begav sig och jag jobbade på UM förut var under 2006-2007. Jag började föra en writing journal när jag ändrade om UM till TS, en tidig version - en mellanversion som inte finns kvar och inte är något att satsa på. Hursomhelst, jag började med min writing journal i och med en stor förändring, där jag började om från början och ändrade POV (point of view) från "han" till "jag". Detta var 2007-06-27. Och det var för övrigt en onsdag, och dag 326 på arbetet med projektet UM. Så då hade jag alltså hållit på med projektet närmare ett år. Jag började om från början, som sagt, men materialet jag hade är som jag ser nu i efterhand inte alls tokigt, bitvis. Så jag ska göra något av det. Handlingen är nämligen en helt annan än i TS. Idéerna och världen och allting runtomkring, personerna, miljöerna är alldeles för bra för att bara kasta bort.

Så har jag gått varvet runt och är tillbaka där jag började. Både i skrivprojektet och i bloggen, för jag började bloggen med UM och tog sedan bort bloggmaterialet/inläggen jag hade och gjorde en nystart på bloggen i och med nystarten på UM som TS.

Är det dumt att återvända och försöka göra något av detta gamla? Jag vet inte. Och tanken är inte ens en vecka gammal. Jag försöker bara följa mitt hjärta, som det så klichéartat heter. Vi får se vart det leder mig.

tisdag 30 september 2014

Två skrivtävlingar att se fram emot - LitteraturMagazinet och Populär Poesi

Nu funderar jag på vad jag ska skicka in till LitteraturMagazinets stora novelltävling. Plus att jag klurar på om jag har någon bra dikt på temat "glädje" till Populär Poesis poesitävling Krispiga Kaskader.

Jag är lite sent ute för den förstnämnda tävlingen har sista inlämningsdag 9 oktober och den sistnämnda 6 oktober. Jag får nog gräva i byrålådan eller skriva något snabbt. Fast båda vill att man ska skicka in bidragen via e-post och det går ju snabbare än vanlig post.

Men när det gäller noveller brukar jag, de få gånger jag verkligen sätter mig ned och skriver sådana, skriva första utkastet på ett par timmar eller några få timmar under en kväll eller en dag. Någonting måste jag hitta som passar tävlingarna ovan...

måndag 29 september 2014

Inskickat bidrag till Året runts novelltävling

Nu har jag skickat in mitt bidrag till Året runts novelltävling. Och nu är det bara att vänta till den 15 november då juryns beslut meddelas. Spännande!

lördag 27 september 2014

Utlottning med fina bokpriser

Författaren Christin Ljungqvist lottar ut ett bokpris om tre böcker, hennes egna - Kaninhjärta i pocket och Fågelbarn och Rävsång i danskt band. Alla tre signerade. Skriv bara om tävlingen på din blogg och länka till hennes blogg och tävlingen så har du chans att vinna. Tävlingen pågår till den 3 oktober. Jag ville givetvis ta chansen och hoppas på att vinna.

Jag följer hennes blogg med stort intresse; den är mycket läsvärd. Och det har varit spännande att följa henne, först som opublicerad och sedan som debutförfattare och nu etablerad med tre böcker utgivna och fler på väg.

She's sitting there smiling

”I wonder what she's doing, she's sitting there smiling.”

Något sådant sade den svenska tanten som satt ett par bord bort och konverserade på engelska med sin utländske vän.

Jag förstod givetvis att de syftade på mig. Jag som suttit där under hela tiden som de suttit där och längre ändå. Suttit där och skrivit, på utskrivna A4-blad och A5-block med min rosa bläckpenna (med blått bläck).

Det kanske inte är så vanligt här i den lilla staden där jag bor att sitta ensam på kafé och än mindre att sitta och författa medan man sitter där.

Det kanske är lika bra att vänja sig vid att folk sitter och nyfiket undrar vad man gör, men är svenska nog att inte tilltala mig. Inte ens när de går förbi mig säger de något men jag märker hennes nyfikna blickar under hela tiden som jag sitter och jobbar. Jag försöker koppla bort det och när hon säger att jag ler försöker jag av någon anledning att se allvarlig ut istället.

Min fästman föreslog mig efteråt, när jag berättade om händelsen för honom, att jag skulle ha gjort något ännu underligare än att skriva så att de verkligen kunde ha fått undra vad jag höll på med.

Den tanken slog mig inte alls när jag satt där, men trots att jag kände mig bitvis uttittad och även irriterade mig så smått på de två barnfamiljernas vilda ungar, som sprang kring bland borden, kunde jag koncentrera mig på redigeringen av mina två noveller.

Först gick jag igenom novellen jag skrev i torsdags. Antagligen är det så att den är för färsk fortfarande; jag hittade inte mycket att ändra eller rätta till och efter ett par snabba genomgångar och några fåtalet ändringar lade jag den åt sidan och arbetade med min gamla novell som är från oktober förra året. Där fanns det desto mer att göra: språkligheter, scener och stycken att flytta på eller ta bort, och stycken att skriva nytt på, hål att fylla igen och ett lite för abrupt slut att rätta till.

Jag satt på kaféet i gott och väl två timmar. Jobbade verkligen igenom den här novellen ordentligt. Äntligen har jag nu blivit klar med den såtillvida att jag gått igenom och rättat allt på papper.

Nu ska jag föra in ändringarna i dokumentet i datorn, skriva ut och läsa igenom och sedan är det dags att skicka in novellen via e-post till Året runts novelltävling.

fredag 26 september 2014

Alias Grace av Margaret Atwood - min nya TBR-burkbok

Trots att jag fortfarande inte har läst ut Änka för ett år av John Irving och inte ens har börjat i Livet vinkar (som en Kurt) drog jag nu en ny lapp ur min TBR-burk. För oktober mer än september blir det, fast det inte blev någon bok dragen alls ur burken inför september.

Kanske var det lika bra.

Nu råkade det dock blir två lappar dragna alldeles nyss.

Jag slog en femma med tärningen = ljusblå lapp, grävde djupt i burken och fick ut en lapp med - Irving! Hans andra bok som jag har i min ägo - Den inbillade flickvännen. (Är den bättre än Änka för ett år? - eller har den snabbare tempo, kanske är mer rätt att fråga? Är mindre pratig?)

Suck. Nu ska jag ju inte fuska - egentligen(!) - så jag borde läsa Irving nummer två. Men när jag nu inte lyckats komma mig igenom Änka för ett år (jag har inte gett upp den än; jag har bara tagit en paus) ger jag mig själv ännu en lapp. Och stoppade ned den ljusblå lappen igen i burken (nu kommer jag att vara rädd för ljusblå lappar; tur att tärningen fäller färgavgörandet).

Så jag slog tärning och fick en tvåa = röd lapp. Grävde igen i burken och fick ut Alias Grace av Margaret Atwood. Mer pepp på den än Irving, måste jag tillstå. Så förhoppningsvis läses den under oktober. Jag säger förhoppningsvis för jag ska läsa 3på3-dystopierna och så har jag en utmaning jag nästan glömt bort, där jag ska läsa några stora kvinnliga författarnamn... före årets slut också. Hursomhelst, mängder av böcker i mina läshögar just nu och fler blir det, hela tiden.

torsdag 25 september 2014

Skrivarcirkeln inspirerar

Det är så inspirerande att vara på skrivarcirkeln, höra andra läsa sina texter och skriva skrivövningar. Full av idéer och skrivglädje är jag när jag kommer hem med tom mage och det först är dags att äta middag. Nu har jag skrivit så mycket i dag (skrev under cirkeln men också en hel novell under eftermiddagen) så det kanske inte blir mycket mer just idag, men jag har energi för framtida projekt. Väldigt inspirerande hur som helst och alltid roligt att träffa andra människor!

onsdag 24 september 2014

Veckotidningar och refuseringar

Jag har fått refuseringar på de noveller jag skickat in hittills till veckotidningarna (förutom ett par som jag väntar svar på). Om jag ska skriva nya måste jag anpassa dem mer till målgruppen. Jag måste skriva om en kvinna i fyrtioårsåldern, hon måste vara i Sverige eller på tillfällig resa utomlands (som svensk)... Kriterierna är många för noveller i veckotidningarna. Jag undrar om det verkligen ÄR så också, om läsarna skulle kasta bort tidningen om kvinnan ifråga råkade vara tjugo eller nittio eller o ve och fasa - en man(!)? Eller om huvudpersonen var en kvinna/flicka/man/pojke från Japan eller Mexiko eller om huvudpersonen var en halt ko?

Ny vecka - ny läsning

Nu har jag äntligen kommit igång att läsa Wool av Hugh Howey. Jag köpte boken för ett bra tag sedan (före den svenska översättningen kom ut) och efter att jag bestämt att ha med boken i 3på3, Pocketlovers höstutmaning, åkte boken äntligen upp i läshögen, till nästintill första plats. Och nu har jag alltså börjat läsa och kan nästan inte sluta. Så spännande! Har kommit till sidan 75 och ska fortsätta att läsa nu i kväll.

fredag 19 september 2014

Helgläsning, ny ljudbok: Burial Rites

Äntligen har jag lyssnat klart på Polyhymnias guld. Det tog sin tid och det kom en annan ljudbok emellan, men nu är den färdiglyssnad. Det var tredje delen i en trilogi för barn av Martin Widmark. Den var spännande mot slutet, sista boken, men det var alltför många upprepningar genom hela boken som irriterade mig och drog ned betyget. Jag kanske recenserar trilogin så småningom här på bloggen. Nu ska jag istället lyssna på "Burial Rites" av Hannah Kent. Första gången på länge som det blir en ljudbok på engelska. Jag har hört mycket gott om "Burial Rites", så jag är nyfiken.

söndag 14 september 2014

Söndagsklagan

Jag känner mig väldigt ensam i det här. Skulle behöva en gratis skrivcoach (för jag har inte råd att betala) som skulle vara väldigt open minded och fördomsfri och som jag kunde diskutera handlingen i Jade med, för jag väldigt svårt att få till det, åtminstone i huvudet. Och känner mig fruktansvärt osäker på om det verkligen blir något att ha, det här. Att det är roligt medan man skriver är alls ingen garanti för att det man skriver blir bra. Sedan är det några viktiga plotgrejer som är svåra att reda ut, som är svåra att bestämma i. Hjälp?

fredag 12 september 2014

Vikten av tillförsikt eller Deadline för Jade - andra utkastet

Nu har jag petat lite på sidan "Mina böcker" också. Gå gärna dit och läs; jag försöker hålla sidan aktuell. Vad jag lagt till den här gången är deadline för andra utkastet av Jade. Tidigare var det ju så optimistiskt satt till 16 april, men mycket kom emellan under våren och saker och ting tar alltid längre tid än man tror. Jag hann långifrån klart med andra utkastet. Sedan har det varit stiltje under sommaren, men nu när det är höst är jag igång igen.

Deadline för andra utkastet är satt till 31 oktober. Då har det gått ganska precis ett år sedan NaNoWriMo 2013 (National Novel Writing Month). Som ni kanske kommer ihåg påbörjade jag Jade en vecka före NaNoWriMos start den 1 november.

Från början var det tänkt att bli en novell. Projektet växte med fler och fler scener och till slut insåg jag att det här blir nog en roman, men det tog ytterligare en tid innan jag vågade kalla projektet för just en roman och inte en novell. Det känns som lättare med novell. Jag flyttade projektet från min mapp med aktuella novellprojekt till mappen för aktuella romanprojekt och sedan var det officiellt.

Det blev ett romanprojekt och första utkastet blev klart till deadline 16 februari med lite marginal.

Under de senaste dagarna har jag jobbat med synopsis av Jade, äntligen tagit tag i det, och skriver en omfattande synopsis just nu. I och med arbetet med denna synopsis har jag tänkt om igen. Andra utkastet blir inte lika smalt som jag tidigare bestämt mig för, där jag lyfte ut stora delar av första utkastet och helt sonika slängde dem.

Nu har jag lyft tillbaka valda delar av första utkastet in i andra, så det blir inte omskrivning helt och hållet men i stora delar. Storylinen blir annorlunda, saker sker fortfarande i kronologisk ordning, men romanen är verkligen inte uppbyggd kronologiskt, utan jag hoppar rätt vilt i tid och rum.

Jag tror på det här, får jag bara till det och verkligen skriver och skriver om med lugn och tillförsikt så ska jag nog få till det i slutändan.

Uppdaterat sidan Om mig

Jag har uppdaterat sidan "Om mig". Där har jag lagt till följande stycke och ändrat lite i de andra styckena. Kika gärna in på sidan för att läsa hela texten.

Första utkastet [av Jade] avslutade jag i och med deadline 16 februari 2014. Den först utsatta deadlinen för andra utkastet lyckades jag inte hålla (16 april). Andra utkastet innebar total omskrivning och det hade jag inte haft i beräkningen när jag bestämde deadline. Därför har jag flyttat fram deadline successivt. Under sommaren blev det inte mycket skrivet men nu när det är höst är jag på gång igen och nu skriver jag en ny version av Jade med utvalda delar från första utkastet kvar i det andra.

måndag 8 september 2014

Helgrapport - äntligen kreativ!

I helgen har jag suttit och skrivit för hand. Med en penna är man närmast kroppen, det blir en sinnlig och kroppslig upplevelse att skriva.

Jag har skrivit och läst igenom gamla dokument gällande planering och synopsis av min trilogi: Tusenskönan (TS) med fortsättningarna PL och ML. Den historien har verkligen potential, om jag bara kan göra något av den. Eller rättare sagt: avsluta.

Jag har som sagt läst igenom och kommit in i projektet igen.

Efter att ha läst igenom synopsis så långt som jag kommit i den, satte jag igång att skriva nytt, fylla i hål och frågetecken. Det var riktigt roligt. Och inspirerande!

Jag blir jämt så avig och vilsen och tvehågsen om vilket projekt jag ska jobba på, vad jag ska satsa på. Mitt stora problem är, som ni säkert redan vet, planering. Jag skriver av hjärtans lust tills jag fastnar och så börjar jag på ett nytt projekt istället. Fastnandet beror mest på att jag inte kan bestämma mig. Jag har så svårt för val i verkliga livet så varför inte här också? Så jag kan inte välja a, b eller c, och så vet jag inte vad som ska hända. Har några frågetecken som stoppar upp. Och så fastnar jag totalt. Därför ska jag nu göra annorlunda. Jag ska fullfölja dessa synopsisar av trilogin. I helgen benade jag ut en del och rätade ut några frågetecken. Nu är det bara att fortsätta med det.

I och med att jag kom igång med trilogin gick det så mycket lättare i dag när jag började tänka på och fundera kring Jade - romanen jag egentligen borde fokusera på just nu, väl? - och i väntan på tåget blev det någon sida skriven på en handskriven synopsis av Jade. Jag fortsatte på tåget och sedan var det inga problem att fundera vidare medan jag gick hem. Nu flödade det och jag såg en hel scen framför mig. Några frågetecken uträtade och nu är jag tillbaka i projektet Jade också.

Nu ser jag fram emot både arbetsveckan på brödjobbet och arbetsveckan med skrivandet.

Dessutom börjar träffarna med skrivarcirkeln på torsdag igen.

fredag 5 september 2014

Läsrapport augusti 2014

Augusti blev en betydligt lugnare månad än juni och juli – inte alls lika mycket läst. Å andra sidan var den mindre lugn på andra sätt. Det blev mer fokus på jobb och försök till att börja skriva skönlitterärt igen. Därför blev det bara fem böcker utlästa under augusti. Stor del av tiden gick också till att lyssna på ljudboken Augustiresan av Anna Fredriksson. Jag hann dock inte lyssna klart under augusti utan lyssnade färdigt de första dagarna i september, med slut den fjärde september. Den fjärde september läste jag också ut en annan bok som jag läst under stor del av augusti, nämligen The Maze Runner av James Dashner.

  1. Rainbow Rowell: Eleanor & Park
  2. Hannele Mikaela Taivassalo: Svulten
  3. Mia Franck: Martrådar
  4. Robin McKinley: Beauty
  5. Lotta Olivecrona: Vren – Evighetens port
(Anna Fredriksson: Augustiresan)
(James Dashner: The Maze Runner)
(på is: John Irving: Änka för ett år)
(pågående lyssnande, med paus för Augustiresan: Martin Widmark: Polyhymnias guld)

Två böcker på engelska, tre böcker på svenska. Tre låneböcker (två fjärrlånade från Göteborgs bibliotek, Martrådar och Svulten) och två egenägda böcker. Två amerikanska författare, två finlandssvenska författare och en svensk författare. Fem kvinnliga författare och noll manliga.

Jag är nöjd med månadens läsning, trots att det blev så få böcker. Med lite god vilja kan man säga att det blev 5 böcker och 2 halva böcker.

Bäst tyckte jag om Martrådar, Eleanor & Park och Vren – Evighetens port. Dessa tre böcker var väldigt olika, den första en urban fantasy, den andra en kärlekshistoria som utspelades på åttiotalet och den tredje den sista delen i en science fiction-trilogi.  

Vren – Evighetens port var en riktigt bra bok och en värdig avslutning på något så ovanligt som svensk science fiction för ungdomar. Så det är inte helt rätt och inte helt lätt heller att jämföra dessa tre och bestämma sig för en vinnare. Alla tre böckerna var dock mycket läsvärda.

Beauty som var en retelling på sagan om Skönheten och Odjuret följde originalet alltför mycket för att vara riktigt bra och det hastiga och hafsiga slutet drog ned betyget.

Svulten är svårbedömd; jag gillade inte att boken växlade mellan ”jag” och ”hon” så mycket när det ändå var samma person man följde hela tiden. Dessutom är jag inte så förtjust i vampyrer – Taivassalo gjorde en väldigt annorlunda vampyrberättelse men jag fastnade ändå inte för den.

Augustiresan av Anna Fredriksson kommer att listas i september trots att jag lyssnade på större delen av boken i augusti. Recension följer i ett senare inlägg.

Samma sak med The Maze Runner av James Dashner, en bok som var väldigt spännande. Jag kommer att recensera den också vid tillfälle, om inte alltför lång framtid.

Änka för ett år är min resebok som jag läser på lunchen ibland på jobbet och i väntan på tåg till och från jobbet, men eftersom den hittills är så erbarmligt tråkig, pratig och seg har jag ännu inte läst ut den trots att det var månadens TBR-burkbok redan i juli.

Hur gick det med augustis TBR-burk-bok då (Livet vinkar – som en Kurt)? Den har jag inte ens läst, inte ens börjat i. Jag har ingen aning om varför jag köpte boken. Det verkar som om det ska vara en rolig bok men jag är tveksam till om den verkligen är rolig. Men det bär mig emot att inte ge den en chans och göra ett försök. Får försöka komma mig för att läsa den framöver. Dock vill jag dra ännu en bok ur min TBR-burk för nu är det ny månad och september. Även om jag kanske borde hålla mig ifrån det när jag nu redan har två burkböcker att läsa ut...

Sammanfattningsvis: augusti var en bra månad även om böckerna som lästes ut var få (om man jämför med juni-juli). Det var mycket nöjsam och spännande läsning. Jag ser fram emot läsningen i september och hittills har den verkat lovande.

Skicka noveller till veckotidningar för publicering

Nu hoppas jag att det äntligen rör på sig i min lilla skrivarvärld. Äntligen har jag tagit mig för att skicka in noveller för publicering. Dels medverkar jag i två tävlingar, med en novell och fem stycken dikter. Dels har jag nu också börjat skicka in noveller till veckotidningar. Tyvärr har jag också insett att åtminstone en av tidningarna jobbar efter årstider. Novellen jag skickade in utspelas på sommaren och därför kommer jag inte att få besked förrän i april, maj nästa år. Lång väntan alltså. Nästan för lång väntan!

Med andra ord är det hög tid att skriva julnoveller nu och skicka in om man vill ha chans till publicering. Se fram emot hösten och skriva något trevligt om den årstiden och om vintern.

Jag letade djupt i mina virtuella byrålådor och hittade en novell jag skrev för många år sedan. Den platsar i en veckotidning, tycker jag i alla fall. Nu väntar jag bara på svar och hoppas få besked ganska snart.

Två noveller skickade jag in elektroniskt och en novell på papper till olika veckotidningar. Tyvärr verkar det inte som om de vill publicera noveller som tidigare varit publicerade på annat håll. Någon som har andra erfarenheter av detta?

Hursomhelst, känns som en lättnad att äntligen satsa på mitt skrivande konkret genom att skicka in de få noveller jag ändå skrivit för publicering.

Jag återkommer, hoppas och håller tummarna. Medan jag gör detta fortsätter jag att skriva. Nu är det dags att fila på nästa novell för tävling. 

Tre på tre - 3xDystopier

Än en gång ska jag försöka vara med i Pocketlovers utmaning 3 på 3. Den går ut på att läsa tre böcker sammanknutna i ett tema som man själv valt, under tidsperioden september-november. Föregående år har inte gått så bra; jag har aldrig fullföljt utmaningen förut. Nu bestämde jag mig för att ta ett lite lättare tema. Mitt tema blir 3xDystopier. Dystopier är verkligen på modet numera och jag har lockats till att köpa flera böcker genom bokbloggar och booktube på sistone, så nu tänkte jag ta tag i att läsa de där böckerna som jag redan innan utmaningen började var sugen på att läsa. Böcker jag redan har i bokhyllan, dessutom. Så det skulle ju vara själva f-n om jag inte klarar av det i år!

Först ut är Ready Player One. Den här boken har talats om på booktube en massa plus att jag är med i en grupp på Goodreads där augustis temabok var just Ready Player One. Därför köpte jag boken redan i juli, men det har inte blivit av att läsa den under augusti. Så många andra böcker var redan påbörjade och ytterligare fler låg före i kön. Så det blir nu i september, oktober eller november som jag läser boken istället.

Andra boken är Wool av Hugh Howey. Den här boken köpte jag någon gång förra året och var jättesugen på att läsa. Fast av någon anledning blev den ändå stående i hyllan oläst. Och nu har boken översatts till svenska och figurerat på diverse bokbloggar och jag har fortfarande inte läst den - skäms på mig. Så nu i höst är det dags! Det är första boken i en trilogi så gillar jag den här blir jag tvungen att köpa fortsättningen.

Tredje boken köpte jag i våras. Den nya människan av Boel Bermann. En svensk debutroman och tillika dystopi. Jag har varit väldigt nyfiken på den här och när jag hittade den på SF-bokhandeln i Stockholm för en billig penning slog jag till.

Jag har fler dystopier i hyllan så det kanske tillkommer någon eller byts ut någon. Målet är dock att läsa dessa tre. Eventuellt blir det 3 på 3 x2, sex dystopier. Insurgent av Veronica Roth har jag oläst i hyllan, andra boken i Divergent-serien. Tredje boken i trilogin kommer ut i höst, kanske köper jag den då och läser. Den femte vågen är goodreadsgruppbok nu i september och jag är sugen på att läsa även den (har den inte än, utan måste köpa eller låna). Bubblare är även Metro 2034, andra boken i trilogin av Dmitrij Gluchovskij. En sista bubblare är även The Windup Girl av Paolo Baacigalupi.

Det är hela åtta böcker. Fortsätter jag även Hugh Howeys serie blir det två till. Vi får se hur många som blir lästa för jag har även andra böcker att prioritera under de kommande månaderna.

lördag 30 augusti 2014

Tematrio - Långbetitlad

Veckans tematrio på Lyrans Noblesser presenteras såhär: Jag har fått jättemånga bra tips på kommande teman, idag valde jag ett som jag tyckte verkade kul. Berätta om tre böcker med lång titel, bra eller dåliga eller sådana du vill läsa. Var gränsen går för lång är ganska flytande och upp till er att avgöra.

Jag blir väldigt glad att det här ämnet dök upp för då ska jag passa på att nämna en bok som jag annars aldrig haft tillfällighet att ta upp här på bloggen. Och den boken har världens längsta titel, eller i alla fall en titel som gör mig djupt imponerad ifråga om längd.

1. Boken är skriven av Paul Jennings och heter:

Bokens hela titel kan vara svår att komma ihåg, men den är väldigt rolig och det minns jag att boken var också, även om jag inte kommer ihåg så mycket mer om den. Titeln i sig är en bra påminnelse om man glömt handlingen. Det var en barnbok/ungdomsbok, lättläst, på engelska som ni förstår, och jag läste den 2006.

Länken leder till en försäljning av boken på författarens hemsida, där man kan få 10 % rabatt på boken just nu.

2. Efter den första titeln blir det svårt att välja en andra och en tredje, men jag väljer ett par som är halvlånga i alla fall, något så när. En ungdomsbok eller om det inte rentav är en barnbok av Terry Pratchett, Den makalöse Maurice och hans kultiverade gnagare. En underfundig titel och en riktigt bra bok. Om jag kommer ihåg rätt lyssnade jag på den som ljudbok, ett undantag för mig på den tiden. Läste även denna bok 2006.

3. Kim M. Kimselius skriver väldigt spännande och lättläst för barn i mellanstadieåldern och uppåt om många historiska skeenden och tider. Bland annat har hon skrivit två böcker som utspelas under andra världskriget. Theo och Ramona är två ungdomar som reser i tiden. En av deras tidsresor går som sagt till tiden för andra världskriget. Titlarna på dessa två böcker är snarlika.

Den första boken heter På liv och död i andra världskrigets skugga. Den andra boken heter På flykt från andra världskrigets fasa. Båda böckerna kan läsas fristående men ingår i en längre serie om Theo och Ramona som börjar med Tillbaka till Pompeji (som inte har lika lång titel som de andra två). Böckerna om Theo och Ramonas äventyr i andra världskrigets skugga läste jag 2011, samma år som böckerna kom ut.

Nytt på skrivarfronten: tävlingsbidrag postade

Jag har precis varit och postat mitt bidrag till tidningen Skrivas novelltävling. I november får jag veta om jag vunnit eller inte. Samma sak med en annan tävling som jag skickade in bidrag till digitalt så sent som i går. Brombergs poesitävling. Fem dikter blev det. Hoppas att någon av dem faller juryn i smaken.

Nu ska jag knåpa på något feelgood-aktigt inför Året runts novelltävling med deadline sista september. Feelgood gillar jag ju att läsa, så det borde väl inte vara alltför svårt att skriva en sådan novell...? säger jag lite sturskt och inte helt ärligt. Men men, det är ju i alla fall en genre jag gillar att läsa, så jag hoppas att jag kan lyckas skriva något.

Annat inspirerande just nu: nya numret av tidningen Skriva som landade i brevinkastet i går. Även om temat för detta nummer är skräck och att skriva roligt - inte mina genrer direkt.

Och nästa vecka drar skrivarcirkeln igång igen på biblioteket. Det kommer att bli inspirerande!

fredag 22 augusti 2014

Recension: Juli av Tania Kjeldset

Titel: Juli
Originalets norska titel: Juli
Författare: Tania Kjeldset
Sidantal: 221
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgiven första gången: 2009, på svenska 2011
ISBN: 9789129676655
Utläst: 2014-07-21
Utmaning: Läs ett år



Det här är den första boken av Kjeldset på svenska. Hon har tidigare skrivit bilderböcker och barnböcker samt medverkat i en antologi.

Boken handlar om Elin, en het och varm sommar, då hennes vänskap med Sara förändras och en ny kärlekshistoria tar vid med Kato, en mystisk pojke som Elin blir nyfiken på.


Såhär står det om handlingen på Adlibris:
 
Juli är en sommarhet kärlekshistoria med mycket undertext som har gjort succé i Norge. Boken är såld till flera länder, bland andra Danmark, Frankrike och Tyskland.

"Elin har känt Sara sen hon var liten. Varje sommar har de träffat varandra på Shröderön, tultat runt tillsammans i vattenbrynet med plasthinkar och badleksaker. Aldrig gjort något allvarligare än att hoppa från bryggan, simma ikapp under vattnet, jämföra solbränna. Enkla sommarritualer, samma varje år. Det är som om deras vänskap är beroende av just den här stranden, den här ön, den lätta sommarbrisen."

När boken börjar har både Sara och Elin förändrats. De har fyllt 15 och deras kompisrelation är inte lika självklar längre. Elin börjar mot sin vilja intressera sig för Kato - killen som hyr den gamla husvagnen hos Edmund Dal. Men vem är Kato? Varför är han så mycket med George, Edmunds handikappade son? Och vad är det med hans mamma Henny?

Tania Kjeldset skildrar på ett spännande sätt hur Elin och Kato upptäcker varandra och hur deras kärlek växer fram. Hon skriver stilla, stämningsfullt och vackert men under ytan tränger en ganska komplicerad historia fram.




Jag tog mig an boken med viss skepticism, men jag blev positivt överraskad. Jag tyckte att berättelsen var riktigt gripande, särskilt bipersonernas bakgrundshistorier (främst Georges). Som alltid när man sträckläser en bok blir den ännu bättre. Jag läste 101 sidor första dagen och läste ut den nästföljande dag. Det var en snabb- och lättläst bok. Det var en fin sommarbok med både sorg och glädje och sådant som ordnar sig.

Målgruppen är 12-15 år, fast jag tycker nog att boken passar bättre för de som är tolv, tretton, snarare än fjorton, femton. Kanske för att huvudpersonen är 15 och att det i just den åldern passar bättre att läsa om sådana som är något eller ett par år äldre. Något mer att fascineras av när man ålders- eller utvecklingsmässigt inte riktigt är där men på väg dit.

Vissa böcker går in på djupet i sådant som består mer av mörker. Kjeldset nosar lite grann på det mörka men dröjer inte kvar där. Boken är främst en lättsam sommarunderhållning, och det är väl kanske det man kan ha emot boken, att den snuddar vid mycket men inte utvecklar allt. Också det kan göra att man glömmer bort boken ganska snabbt; det är inte så speciellt att det dröjer sig kvar länge men det är i alla fall underhållning för stunden. Jag tyckte dock att det inte gjorde någonting. Jag tyckte om den och den passade bra att läsa just på sommaren, i värmen.

torsdag 21 augusti 2014

The Spreadsheet of Shame

På bloggen Drömmar, fantasier och galenskap, författaren Maria Turtschaninoffs blogg hittade jag en länk till The Spreadsheet of Shame. Det är ett förprogrammerat exceldokument där man kan fylla hur många ord man har i sitt romanprojekt, dag för dag, och så räknar programmet ut hur många ord man skrivit under dagen, plus att man kan hålla reda på hur många procent man skrivit på sitt bokprojekt totalt sett och lite annat.

Kika gärna på och ladda ned The Spreadsheet of Shame. Det är en rolig idé som jag hoppas ska hjälpa mig att sparka igång mig igen. Alla sätt är bra.

Dessutom är det nog snart på gång med skrivargruppen igen, och där får jag förhoppningsvis ytterligare inspiration.

onsdag 20 augusti 2014

Augustienkät

Jag försöker komma ikapp med bloggen igen nu när sommaren närmar sig sitt slut och det snarare pendlar mellan sensommar och höst väder- och temperaturmässigt.

Här följer en enkät jag hittade hos Bokstävlarna, med mina svar efter frågorna. Låna gärna och svara själv på frågorna på din blogg.



Vad har du läst i sommar? Massor. Romaner, seriealbum, manga, serieromaner, ungdomsböcker, barnböcker, poesi, novellsamlingar. Fantasy, SF, historisk fiktion, skräck, vardagsskildringar, humor.

Vad önskar du att du hade läst i sommar? Jag är väldigt nöjd med min sommarläsning även om jag inte alls prickade in många av de böcker jag skrev om på blogginläggen om min sommarläsning.

Sommarens bästa: semesterresan med min fästman, och i bokväg blir det svårare. Jag säger Neil Gaimans The Ocean at the End of the Lane och nyutlästa (i dag) Martrådar av Mia Franck.

Sommarens sämsta: att jag med nytt jobb inte fick någon semester, å andra sidan var jag arbetslös innan dess och det var inte så roligt heller. Dessutom har jag fördelaktiga arbetstider som gett mig massor med fritid och tid för läsning. I bokväg var det mesta väldigt bra, bra eller helt okej. Inget riktigt bottennapp.

Sommarens favoritklädsel: Sommarklänning och sandaler.

Sommarens favoritmat/dryck: hemgjort iskaffe och jordgubbar.

Sommarens mest oväntade: den stora skogsbranden här i Västmanland där jag bor.

Hur mycket ser du fram emot hösten på en skala från 1-10? Själva höstvädret, nja. Annat som händer, mer positivt, eventuellt. Och alla nya böcker att se fram emot. Plus NaNoWriMo i november. Så summa summarum blir det nog 7.

lördag 9 augusti 2014

Tove Jansson och jag

Med anledning av att Tove Jansson i dag skulle ha fyllt 100 år om hon hade levat anordnar Bokbabbel ett bloggmarathon där jag deltar med detta inlägg.

Tove Jansson är en av mina favoritförfattare, och då är det främst muminböckerna som jag tänker på. Mumindalen är en värld som jag gärna återvänder till gång på gång; jag har läst om böckerna många gånger.

Som barn lånade jag på bibliotek, fast som vuxen – när jag nu har lite mer pengar än vad jag hade som barn – samlar jag på mig böckerna i sakta mak. Jag har ännu inte alla men jag skulle gärna vilja ha allihop, gärna i samma upplaga; just nu är det en pocket och två böcker vardera ur olika upplagor.

Att äga böckerna underlättar vid omläsning och Tove Janssons muminböcker återvänder jag som sagt gärna till. 

När jag var i tonåren läste jag några av Tove Janssons böcker högt för min elva år yngre syster. Det var speciellt. Vi läste bland annat Farlig midsommar. Det är verkligen böcker som lämpar sig väl för högläsning. Under samma tidsperiod tittade vi på den japanskanimerade teveserien med de finlandssvenska rösterna och det var också något som verkligen uppskattades av oss båda. Jag tycker att de gjorde ett bra jobb när de producerade teveserien och fångade något av känslan som finns i muminböckerna. Dock var det lättare stämning än i böckerna; melankolin som finns i böckerna var inte lika påtaglig (om den alls fanns där).

Just språket i böckerna fastnar jag vid och inspireras av till mitt eget skrivande. Det är fantastiskt egentligen, hur många minnesvärda karaktärer Tove Jansson skapat som bor där i Mumindalen. Av alla karaktärerna i muminböckerna har jag ett speciellt förhållande till Snusmumriken och Lilla My. Snusmumriken påminner mycket om mig själv. En ensamvarg som gärna vandrar sina egna vägar och inte har något emot att varan ensam. Som är kreativ men ibland tappar bort kreativiteten – som han gör i första berättelsen i boken Det osynliga barnet, som kan sägas vara en novellsamling.

Lilla My äger en styrka och en envishet som jag själv gärna skulle vilja ha. Kanske har jag mer av den än jag tror. Dessutom har hon en självklarhet och en ärlighet i sig som känns både befriande och beundransvärd.

Det är svårt att välja en favorit bland muminböckerna. Av alla muminböcker som finns har jag givetvis läst alla nio men följande äger jag (än så länge):

  • Pappan och havet
  • Kometen kommer
  • Trollkarlens hatt
  • Det osynliga barnet
  • Trollvinter

Fem av nio böcker, om man räknar med Småtrollen och den stora översvämningen som en av böckerna i serien om Mumintrollet och hans vänner.

Skam att säga äger jag även en bok av Tove Jansson som jag ännu inte läst: Meddelande. Det är en novellsamling som jag påbörjat läsningen av vid något tillfälle men inte avslutat – inte för att det var dåligt, det jag läste, utan för att det blir så ibland för mig – jag påbörjar ibland flera böcker samtidigt och vissa böcker blir liggande för länge och till sist blir det så att jag måste börja om i dem helt och hållet istället. Detta är en sådan bok.

Tove Jansson har skrivit en hel rad med litteratur för vuxna, både novellsamlingar och romaner. Kanske dags att ta tag i att läsa dem nu och börja med Meddelande. Något av magin som finns i muminböckerna borde ju finnas även i hennes andra böcker.

Jag ser fram emot att utforska hennes vuxenböcker mer i framtiden. Ser också fram emot att läsa omhennes muminböcker, för de är värda många omläsningar.

~<<>>~~<<>>~~<<>>~~<<>>~~<<>>~~<<>>~~<<>>~~<<>>~~<<>>~~<<>>~~<<>>~

måndag 4 augusti 2014

Blaj och konstiga dikter

Det blir inte mycket skrivet i värmen. Jag hankar mig fram och försöker i alla fall uppfylla mina 1000 ord per dag på 1K Each Day Writing Group på Facebook, men det är med nöd och näppe och jag räknar verkligen alla, precis alla ord jag får ur mig. Jag sneglar på novelltävlingarna och hade tänkt vara med i en som hade deadline sista juli, men det datumet har ju kommit och gått och jag har inte åstadkommit en hel novell än. Det är för varmt! Och dessutom jobbar jag - i hettan. Det blir mer att jag läser och som ni ser så har min blogg nästan förvandlats till en bokblogg. Men det är tänkt att vara både och så om någon av er, kära läsare, tycker att det blir för mycket böcker och för lite annat (i.e. sådant som har med skrivande att göra) så får ni hojta till!

Men i fredags förra veckan lyckades jag åstadkomma en hel del flödesskrivning och några underliga dikter, sittande i skuggan utomhus, där det fläktade på ett trevligt vis. Så hettan kanske bara är en ursäkt. Jag har totalt kommit av mig med mitt romanprojekt och börjar snegla på gamla romanprojekt, tänka att det kanske skulle gå bättre med något annat. Fast det är nog bara en illusion. Det bästa är att hålla sig till romanen som är aktuell och försöka hålla deadline och verkligen göra något vettigt. Bara jag tar mig upp ur träsket vet jag att jag kan hitta fram till flytet.

Varför är det så himla mycket lättare att läsa just nu? Fast ibland kommer den över mig, längtan, en stark längtan, efter att skriva. Det är vissa saker som triggar igång den känslan, som ett visst slags musik, det behöver inte ens vara särskilt bra musik eller någon favoritmusik, bara musik som ger en viss stämning, på något vis förknippad med romanprojektet Jade, eller se eller höra något som associerar vidare. Och då kommer längtan över mig. Men sedan finns ju ändå motståndet där och just nu har det blivit till en mur. Som jag försökte överbrygga i fredags men då visste jag inte var jag riktigt skulle fokusera någonstans, på vilken scen eller vilket stycke och då blev det bara blaj och sedan konstiga dikter istället. Så kan det gå.

lördag 2 augusti 2014

Läsrapport juli 2014

I juli slog jag rekord gällande min läsning, så länge som jag bloggat om den, vill säga. Tack vare att jag var med i den svenska läs-a-loten och den internationella booktube-a-thon, läste jag bra mycket mer än vad jag hade gjort annars. Det blev hela 27 böcker!

  1. Keith Donohue: Centuries of June (avslutades i juli, lästes mestadels i juni)
  2. Elin Fahlstedt: Umbra (tillbakalämnad till biblioteket så den finns inte med på fotot)
  3. Charlaine Harris: Grave Surprise
  4. Kim W. Andersson: Alena
  5. Kim W. Andersson: Love Hurts (på svenska trots titeln)
  6. Theodor Kallifatides: Det gångna är inte en dröm
  7. Mary Shelley: Frankenstein
  8. Philippe Claudel: Monsieur Linh och den lilla flickan
  9. Martin Widmark: Fyrtornet i Son-Li (ljudbok)
  10. Kaoru Mori: Emma, volym 1
  11. Kaoru Mori: Emma, volym 2
  12. Nawal El Saadawi: Den stulna romanen
  13. Sara Olausson: Loranga, Masarin och Dartanjang, del 1
  14. Sara Olausson: Loranga 2
  15. Kaoru Mori: Emma, volym 3
  16. Kaoru Mori: Emma, volym 4
  17. Neil Gaiman & Dave McKean: Mitt vilda hår (bilderbok)
  18. Kaoru Mori: Emma, volym 5
  19. Patricia Wrightson: Nargonen och stjärnorna
  20. Kaoru Mori: Emma, volym 6
  21. Kaoru Mori: Emma, volym 7
  22. Natalia Batista: Sword Princess Amaltea, bok 1
  23. Yahaya Hassan: Yahaya Hassan (diktsamling)
  24. Tania Kjeldset: Juli
  25. Åsa Nilsonne: Smärtbäraren
  26. Lene Kaaberbøl: Silverhästen
  27. Lene Kaaberbøl: Hermelinen
Jag läste:
2 seriealbum
1 svensk manga
7 japanska mangaböcker (på svenska)
3 serieromaner
1 bilderbok (för barn)
4 ungdomsböcker
1 diktsamling
7 romaner
1 ljudbok (barnbok)

Dessutom påbörjade jag en del som jag räknar till augustis läsning: en ljudbok, en roman och en ungdomsbok.

2 böcker (romaner) var på engelska, resten på svenska.

17 böcker var mina egna.
10 böcker var låneböcker.
Sammanlagt blev det som sagt 27 böcker.

onsdag 30 juli 2014

Robin McKinley, Erik Granström och Lisa Jewell eller Fyndat på Myrorna för 40 kronor

Jag var på Myrorna i dag och fyndade tre böcker. Fler böcker än så lockade men någonstans måste jag dra gränsen. Det har blivit många bokköp på sistone (jag återkommer till dem i ett senare inlägg).

Jag har funderingar på köpstopp, men om det verkligen blir av får vi se. Hur som helst lider jag inte brist på böcker att läsa!

Och vilka böcker fick jag med mig hem?

The Blue Sword av Robin McKinley, en bok vars prequel jag läst. Som barn/ungdom läste jag Hjälten och kronan av Robin McKinley. Då visste jag inte att det fanns en fortsättning, eller så var det så att jag då inte kunde läsa så bra på engelska att jag ens övervägde att försöka få tag på boken på engelska. Numera finns det ju så många fler böcker att få tag på via nätet. Nya tider, nya metoder. I alla fall är det här en fristående fortsättning på den fantasysagan, såvitt jag förstår.

Den andra boken var också fantasy, en svensk sådan. Svavelvinter av Erik Granström. Jag har kikat lite på dessa tidigare, men varit lite skeptisk, inte minst för att undertiteln är så förbryllande, "Första delen av krönikan om den femte konfluxen". Men nu har jag köpt denna tegelsten. Ett annat skäl till att inte köpa var att det är första delen i en serie. Det är både plus och minus med sådant, mer läsning, men också mer att köpa/låna. Jag har fått upp ögonen för svensk fantasy/SF igen genom podcasten Fantastisk podd - väl värt ett besök för övrigt - surfa gärna dit! Även om du inte läser/skriver fantasy/SF diskuteras skrivande på sådant vis att alla författare/författar-wannabees kan få ut något av podcasten!

Den tredje boken jag köpte var en helt annan genre - chiclit. Efter festen av Lisa Jewell. En fristående fortsättning på Ralphs party (som jag äger och läst på engelska). Hon är en av de få chiclit-författarna som jag samlar på. Marian Keyes är en annan.

tisdag 29 juli 2014

TBR-burkbok för augusti

Månaden är inte riktigt slut än, men jag kunde inte hålla mig, slog min tärning och drog min lapp ur TBR-burken. Kunde inte riktigt bestämma mig för vilken lapp jag skulle dra så jag slog tärningen igen för det också. En beige lapp blev det den här gången och boken blev "Livet vinkar (som en Kurt)". Den här boken har varit på tapeten tidigare på min blogg, men den blev inte läst då. Kanske ska det bli av den här gången.

Jag måste erkänna att boken jag läser just nu, boken dragen ur burken för juli, går väldigt trögt. Jag har den som handväskbok, läser i den på väg till och från jobbet och i väntan på tåget. Det är "Änka för ett år" av John Irving, och jag har bara börjat än så länge, men det går som sagt trögt. Han är så mångordig, Irving, omständlig; det är så mycket som jag skulle ha sågat bort om jag själv hade skrivit. Det kanske ger sig så småningom, bara jag kommer in i handlingen ordentligt.

Men åter till Kurt-boken. Den ser somrig ut i varje fall. Och jag köpte den på en bokrea för evigheter sedan, på Åhléns. Den kostade bara 25 kronor då. Nu är det dags att i alla fall försöka läsa boken. Vi får se hur det går.

fredag 25 juli 2014

Recension: Centuries of June av Keith Donohue

Författare: Keith Donohue
Titel: Centuries of June
Förlag: Broadway Paperbacks
ISBN: 978-0-307-45029-6
Sidantal: 342 sidor
Köpt: på The Book Depository i maj
Utläst: 2014-07-01 (läste de sista 30 sidorna den dagen; resten av boken i juni)

Nu är jag förskräckligt sen med att lägga ut den här recensionen. Över huvud taget ligger jag långt efter med recensioner av böcker här på bloggen. Jag som hade tänkt posta ett inlägg om hur det gick på min Mermaid May-månad i maj; det är ju snart augusti så det känns som om det är lite för sent.

Centuries of June var min utmaningsbok i läsutmaningen Läs ett år. Den första boken i utmaningen som jag valt att köpa och även den bok jag tyckt bäst om av månadsböckerna fram till och med juni.

Eftersom det är en väldigt annorlunda bok är det kanske därför som jag dragit mig för att recenseras den, för att jag inte riktigt vet var jag ska börja. Nu ska jag i alla fall försöka.

Först kan jag berätta lite kort om handlingen.

En man ligger på sitt badrumsgolv med ett hål i huvudet. Längre bort i samma hus, bortanför korridoren i ett sovrum, ligger nio kvinnor, varav en av dem kan vara mördaren. Mannen vet inte vad som hänt och försöker komma underfund med det medan han blir avbruten av och lyssnar till de nio kvinnornas historier, som tar honom genom flera sekel.

Var och en av kvinnorna har en egen röst och en egen historia. Flera av dem tyckte jag mycket om, men mest tyckte jag nog om den första kvinnans levnadsberättelse. Hon är en kvinna som blir förälskad i och gifter sig med en björn. Den påminner starkt om indiansk mytologi. De andra kvinnornas historier vill jag inte avslöja, men läs gärna boken så får ni veta. Det är många fascinerande berättelser och jag tyckte som sagt mycket om det jag läste.

Visst kan handlingen bitvis te sig förvirrande, men det är mer en spegling av huvudpersonens egen förvirring och hans sökande i vad som egentligen hänt honom och varför. Han minns ju inte ens vem han är.

Det är surrealistiskt, spännande, förvirrande, roligt, intelligent. Bitvis är det en historisk roman eftersom kvinnornas historier tar läsaren genom olika tidsepoker. Det är riktigt bra skrivet, inte för inte är Keith Donohue bra på det engelska språket, behärskar det verkligen. Han har en Ph.D. i engelsk litteratur och har publicerat litteraturkritik och föreläst om litteratur och skrivande på diverse olika college och universitet.

Den här romanen beskrivs som en blandning mellan spökhistoria, thriller och deckare. Och nog lånar den drag från olika genrer och de olika kvinnornas berättelser är berättade på väldigt olika vis. En av dem består mest av brevväxling, till exempel.

Jag tyckte mycket om den här boken och gav den fyra av fem stjärnor på Goodreads.

Keith Donohue är en författare som jag gärna läser mer av; han verkar skriva udda, intressanta romaner. Och det är en bok och en författare som jag inte skulle ha en aning om existerade om det inte vore för Läs ett år-utmaningen, så det tackar jag Västmanländskan för som anordnar den.

Ny tävling med bokpris hos Enligt O

Jag har hittat en ny tävling med chans att vinna en bok. Den här gången är det Enligt O som fyller år och lottar ut ett presentkort på Glansholms bokhandel, som är nätbokhandel. Ta chansen du också, att vara med om att tävla. Om inte annat kan du besöka hennes blogg och läsa! Inlägget hittar du här.

Tävlingsvinst på Kajsas bokblogg

Jag vann tyvärr inte i C.R.M.Nilssons tävling. Däremot vann jag i en annan tävling - på Kajsas bokblogg - och där vann jag Mister Pip av Lloyd Jones. Jippi! Ser fram emot att läsa! Och tack, Kajsa, för vinsten.

fredag 18 juli 2014

Tävling med bokpris på C.R.M.Nilsson

C.R.M.Nilsson är en riktigt bra blogg om böcker, film och skrivande som jag följer, och där pågår just nu en tävling. Bloggens ägare kommer att ta fil.Kand. i psykologi till hösten (efter skriven uppsats) och firar det med en utlottning av Blodsväktaren av Tessa Gratton, en bok som jag blev nyfiken på när jag läste om den. Här är inlägget med information om tävlingen. Delta du också; tävlingen pågår till och med söndag 20/7. Jag hoppas förstås att jag vinner, men vi får se hur det går.

torsdag 17 juli 2014

TMI-taggen

TMI-taggen. TMI står för Too Much Information. Hm. Så läs på egen risk. Bara skojar.

1. Vad har du på dig?
En svartvitmönstrad top och ett par turkosa knäbyxor.


2. Hur lång är du?

Jag är 167 cm lång.


3. Några piercingar?

Nej, om man inte räknar hål i öronen. Då har jag två, ett i vardera örat.


4. OTP?

Betyder ”One True Pairing” (som i boksammanhang). Har ingen aning; har aldrig funderat på det.


5. Favoritprogram/tv-serie?

TV-serier: Game of Thrones, Downton Abbey, Road to Avonlea. Tittar inte så mycket på tv annars.


6. Favoritartist/band?

Band: Rush, Jethro Tull. Artister: Gackt, Tori Amos, Heather Nova, Chihiro Onitsuka, Yuki Kaijura, Wang LeeHom, Vienna Teng, Veronique Sanson, France Gall, Zaz.


7. Någonting du saknar?

Nja, tål att funderas på.

 

8. Favoritlåt?
Svårt, finns många. Alla möjliga av artisterna/banden nämnda ovan.

9. Hur gammal är du?

35 år.

 
10. Favoritskådespelare?

Jaa du, jag vet inte riktigt.

 
11. Favoritfärg?

Blå i olika nyanser.


12. Hög eller låg musik?

Helst ganska så hög musik, men oftast blir det lägre, beroende på hänsyn till omgivningen.


13. Senaste boken du läst?

Den stulna romanenav Nawal El Saadawai.

14. Vad läser du just nu?

Nargonen och stjärnornaav Patricia Wrightson och Emma, volym 3 av Kaoru Mori läser jag aktivt just nu. Lyssnar också till ljudboken Polyhymnias guldav Martin Widmark. Läser men har paus i just nu är City of Glass av Cassandra Clare och The Maze Runner av James Dashner.

15. Senaste programmet du såg?

TV-serien
Castlepå Kanal 5 (i går kväll).

16. Favoritmat?

Sushi till exempel. Finns fler favoriträtter men denna är vad jag åt till lunch i dag.


17. Plats du vill besöka?

Frankrike (har varit där förut men vill gärna dit igen), London (samma sak där), Japan...


18. Sista platsen du besökte?
Öh, räknas Västerås? Åkte dit i dag, över dagen.

19. Favoritsötsak?

Färska bär. Jag tycker mest om sådant som har naturlig sötma (inte sötningsmedel/socker alltså). Frysta och upptinade går också bra, men då ska de vara ordentligt upptinade och inte det minsta frusna längre (om man nu inte gör glass av dem).


20. Senaste sporten du spelade?

Jag sprang senast i går. Räknas det som en spel-sport? Annars är det nog bowling, för ett par månader sedan.

Man ska egentligen tagga någon, men jag väljer att inte göra det. Gör utmaningen den som läser och vill!

BookTube-a-Thon dag 1, 2 och 3

Det är verkligen inspirerande med BookTube-a-Thon för läsandet. Även om jag, på grund av jobb, inte hunnit läsa så mycket som jag kanske skulle ha velat, har jag kunnat läsa en hel del. Och genom att läsa manga ökar jag sidantalet väldigt, utan att för den skull anstränga mig för mycket. Det är inte fusk, men det är lättare läsning.

Dessutom går BookTube-a-Thon och liknande läs-mycket-på-begränsad-tid-utmaning ut på att läsa gärna korta böcker och böcker med luftig text och/eller bilder om syftet är att läsa så många böcker/sidor som möjligt. Dock måste ju läsandet fortfarande vara lustfyllt och rogivande, tycker jag i alla fall. Så även om jag är en snabbläsare, läser ganska så fort när jag väl läser, vill jag inte läsa för fort, vill kunna läsa i en takt som känns bekväm. Det må vara läsmaraton eller inte.

Därför har jag lugnat mig med läsningen och tagit det rätt lugnt. Ändå har det som sagt blivit en hel del läst, speciellt i dag då jag hade en ledig dag med tågtid, reste en halvtimme åt vardera hållet och under de halvtimmarna får man mycket läst. Dessutom har det blivit lite tid på kafé och lite annan väntetid som jag passat på att använda till läsning. Mer om dagens läsning i ett framtida inlägg.

Dags för lite kort statistik för de tidigare dagarna. Jag har varvat läsandet av Den stulna romanen av Nawal El Saadawi med läsandet av mangaserien om Emma under mina tre första dagar (måndag, tisdag, onsdag) i BookTube-a-Thon.

Dag 1: 191+3= 194 sidor.
Dag 2: 199+44+22= 265 sidor.
Dag 3: 62 sidor.

Första dagen läste jag bara 3 sidor i Den stulna romanen men hela första volymen av Emma, dag två blev det andra volymen av Emma plus lite i tredje volymen och lite mer i Den stulna romanen. Under dag tre blev det bara Den stulna romanen.

tisdag 15 juli 2014

BookTube-a-Thon

Ännu en läs-a-lot startade nu i går, måndag, på youtube. Kortfattat (och med lite humoristiskt tonfall) kan man säga att alla boknördar på youtube samlas under "booktube" där de lägger upp videor och pratar böcker. Nu har en av dessa booktubers, Ariel Bissett, skapat en läsutmaning som hon kallar för BookTube-a-Thon. Under en vecka, från måndagen den 14/7 till söndagen den 20/7 ska man läsa en massa böcker. Ariel har formulerat sju utmaningar som i korthet lyder:

1. läs en bok med bilder i.
2. börja och avsluta en bokserie.
3. läs en bok med rött på omslaget.
4. läs en bok som någon annan valt åt dig.
5. läs en bok ur den genre du läst minst av det här året.
6. läs en bok till film-bok, samt se filmen.
7. läs sju böcker.

En uppdateringsversion till nummer 7 är "läs sju böcker och/eller 300 sidor om dagen.
Dessutom är det dagliga utmaningar av olika slag, och videoutmaningar för dem som lägger upp videor på booktube.

Jag tänker inte vara med officiellt i den här utmaningen, eftersom jag varken har eller vill starta någonting på booktube/youtube. Dessutom har jag precis varit med i den svenska läs-a-loten, och känner mig lite trött efter det. Men samtidigt är jag mer energisk än någonsin när det gäller att läsa böcker. Dock, måste jag säga, har jag alltför många andra tidsuppslukande intressen som skrivandet som jag vill lägga tid på. Dessutom jobbar jag och vill ha något slags socialt liv också i alla fall.

Så utmaningsdelen "300 sidor om dagen", är alldeles för stor för mig. Inte att tänka på. Sju böcker däremot, kanske. Inte riktig-riktiga böcker, för det skulle inte funka. Men om man blandar manga/serieromaner med vanliga romaner, då kan det gå.

Därför har jag sammanställt en liten lista och så tar jag det som det kommer så vi får se hur det går med läsningen.

1. Boken med bilder har jag redan läst, Emma, del 1 av Kaoru Mori. Det är en manga. Jag har hela serien om Emma, men jag har bara läst till och med del 4 av 7. Och det var så länge sedan som 2006. Sedan dess har jag skaffat hela serien om sju böcker, men alltså inte läst hela serien. Detta blir som att fortsätta läs-a-loten från förra veckan, ta tag i fler böcker i skämshögen. Så min förhoppning är att läsa hela serien om Emma under den här veckan. Det blir sju böcker och därmed har jag klarat av utmaning nummer 7. Dock tänker jag försöka läsa fler än sju böcker. Varje bok man läser kan vara med i högst två utmaningar, så böckerna om Emma är med i utmaning 1 och 2, läs en bok med bilder i och börja och avsluta en bokserie.

Som bok med rött på omslaget läser jag ut den bok jag håller på med just nu, Den stulna romanen av Nawal El Saadawi.

Som bok ur genre jag läst minst av det här året tänkte jag mig att läsa Havskatten (deckare) av Ann Rosman, men jag har läst en deckare tidigare år, dock ingen klassiker (om det är en genre) eller pjäs så jag kanske ska välja något av detta istället.

För de andra utmaningarna har jag inte valt ännu, vi får se vad det blir. Kanske blir det Beowulf eller One Day eller Vildingarnas land, beroende på vad för film som finns att låna på biblioteket.

Så fotot ovan är min potentiella läshög, en hög att välja ur - inte läsa allt i. Vi får som sagt se hur det går. Det är mest en kul grej bara, och något som ger läsningen skjuts.