onsdag 20 juli 2016

5 övningar för att utveckla fiktiva karaktärer till din roman eller novell

© (Copyright) Jenny Holmström.
Texten, övningarna, samt teckningarna är gjorda av Jenny Holmström. Be om tillåtelse innan du sprider dem vidare.

 

Lär känna personerna


När man ska skriva en roman eller en novell är det viktigt att känna personerna i boken eller novellen. Karaktärerna, som de också brukar kallas, kanske just också för att varje person har karaktär. Det får gärna vara personer vars egenskaper överdrivs en smula, blir lite av karikatyrer på hur en normal och vanlig människa är, tänker och beter sig.

Som författare ska man kunna allt om personerna, från det yttre till det inre, från utseende till den allra innersta kärnan och de mörkaste eller mest pinsamma hemligheterna. Hur mycket man än hittar på, blir det ofta så att när man väl börjar skriva på sin roman eller novell, kommer överraskningar. Personerna beter sig inte riktigt som man tänkt sig, de får eget liv och hittar på egna saker som man inte förutsåg. Säger sådant som överraskar och får dig som författare att skratta eller gråta.

Ställ frågor om personerna


Jag skulle kunna göra en lista på allt man ska gå igenom, alla frågor man ska besvara när man ska lära känna en viss karaktär. Men det blir gärna tråkigt. Man sitter där och försöker komma på, men istället får man idétorka, och kanske sliter man sitt hår till slut.

Det är frågor som:

  • Vad ska hon heta?
  • Vad ska hon ha för färg på ögonen?
  • Vilka är hennes negativa/positiva egenskaper?
  • Vad åt hon till frukost i går?
  • Vilken är hennes mest välbevarade hemlighet och varför?

Sådana frågor och svar är gott och väl. Men det blir ofta lite stolpigt och styltigt om man ska sitta med ett utskrivet dokument och besvara varje fråga rakt upp och ner.

Hur kan man göra det roligare att skriva om karaktärer?

Hur kan man ha kul när man förbereder sig för att skriva sin roman eller novell?

Man kan skriva det som kallas för "karaktärsnovell". Det är en sammanhängande text, en flödestext, där man beskriver en viss karaktär i romanen eller novellen. Det är inte en text som ska vara med i själva slutprodukten, utan en text som du skriver bara för din egen skull.

Antingen kan man svara på de frågor som känns relevanta för just den karaktär du valt ut, eller så kan du kanske gör någon av övningarna nedan.

Övningar för att lära känna personerna bättre



Övningar – välj en eller flera av dem – vad som passar dig bäst

  1. För att lära känna huvudpersonen bättre kan man besöka huvudpersonen. Låtsas att du knackar på hos huvudpersonen, där han eller hon bor. Hon visar dig runt. Hur ser det ut och vad berättar hon? Vad berättar hon inte? Hur avslöjar hon sig genom sitt kroppsspråk? Vad kan du läsa ut mellan raderna?

  2. Intervjua huvudpersonen. Sätt er ner, vid ett bord eller på annan plats – låt huvudpersonen bestämma var. Se om du kan lista ut vem hon är genom att se var hon väljer att intervjuas. Beskriv gärna platsen och omgivningarna. Sätt sedan igång med själva intervjun. Skriv frågor och svar. Kanske kan du lägga till kroppsspråk, klädsel och annat av intresse som händer eller syns runtomkring. Låt allting bubbla och flöda fram, precis som det blir. Utan att censurera eller tänka efter för mycket. Lita på din intuition. Lita på att du egentligen redan känner huvudpersonen någonstans djupt inom dig och bara behöver hitta fram dit.

  3. Leta på Google eller i ditt närbibliotek efter inspirerande bilder på personer. Kända och okända. Titta i tidningar eller tidskrifter. Om du redan har bestämt vad huvudpersonen ska heta, till exempel Agda, googla efter bilder på sådana som heter Agda. Vem vet, kanske kan du inspireras till att hitta utseendet på din huvudperson. Tänk på att inte kopiera helt och hållet från en och samma person. För då kan någon känna sig utpekad. Låt det bli en hemlighet hur du fick fram utseendet på din huvudperson – det behöver bara du veta om.

  4. Teckna/måla din huvudperson. Ta fram kritor eller köp nya pennor, leta fram några vita ark papper och sätt igång. Lek fram ett utseende på din huvudperson. Gör en idékarta. Rita sådant som hör samman med huvudpersonen. Strunta i om du kan rita eller inte, om det blir fint eller inte. Detta är till för att inspirera dig, inte för att visas upp för någon. Släpp på kraven, låt fantasin flöda fritt.

  5. Använd dig av astrologi och numerologi, eller tarotkort för att hitta fram till din huvudperson. Sök på Google efter olika stjärntecken, forska på vad astrologi mer betyder (det finns en hel värld, där inte bara soltecknet har betydelse utan även månen, de olika planeterna, ascendenten och vinklarna mellan de olika planeterna). Lägg tarotkort – det finns automatuppläggningar på nätet – där du kan lägga ett visst kort för att besvara en viss fråga. Till exempel om din karaktär eller vem han/hon är kär i, eller vad han/hon gör i en viss situation. Eller något om hans/hennes karaktärsdrag.

Möjligheterna är oändliga


Som du ser är möjligheterna oändliga. Detsamma gäller övningarna. Gör ett par övningar, bestäm dig för att det får räcka och börja skriv. Även om du ska känna din karaktär utan och innan, måste du sätta stopp till slut och börja skriva på novellen eller romanen. Det är på det sättet du utvecklar din karaktär och lär känna honom eller henne ännu bättre.

Nästa steg för att lära känna sin karaktär eller huvudperson är genom att analysera den skrivna texten, det vill säga romanen eller novellen, när den är färdigskriven. Men det är ett helt annat kapitel och det tar jag inte upp just nu.

Hoppas att detta hjälpte dig något! Säg gärna till om du vill ha fler övningar av mig.

Berätta gärna hur det går för dig.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar