söndag 31 juli 2016

Läsrapport: juni-juli 2016 + Läs-a-lot sommar 2016 + Nellys read-a-long av Röta



Det är nästan löjligt hur saker och ting verkligen går i perioder för mig. Vissa intressen tar all fritid - och då menar jag all - under en viss period.

Tidigare var det pysslandet. Nu är det skrivandet.

När jag pysslar har jag ibland tid också för att läsa (så dock inte i juni), men när jag skriver har jag ännu mindre tid för att läsa eller arbeta med annan text än min egen. Så har det blivit nu under juli.

Därmed har denna sommar, juni-juli 2016, blivit den sämsta någonsin, vad gäller mitt läsande.

Hittills i år har jag läst 39 böcker.
Målet i år är 83.
Jag ligger 9 böcker back just nu enligt Goodreads. Yay.

En bok började jag på i mars, Across the Nightingale Floor av Lian Hearn.

Det verkar som om jag inte heller den här andra gången kommer att läsa ut den i ett svep. Första gången avstannade det helt.

Den här gången vill jag ändå fortsätta i boken, medan jag har den färskt i minnet. Jag ska bara plocka upp den först. Igen.

Jag hade den som pendlingsbok till jobbet. Tills det kändes pinsamt att jag fortfarande läste i samma bok. Då valde jag en annan.

Sedan kom sommaren och semestern. Då blev det ingen pendlingsbok alls. Dags att läsa klart den här boken hemmavid istället.


Läst i juni (eller snarare läst ut i juni)

 

1. Elizabeth Gilbert: Stor magi: Leva kreativt utan rädsla



Där tog listan slut.


Det var en bra bok, men jag blev något besviken, eftersom jag hade väntat mig mer. Den kändes lite lös i sömmarna. Därtill höll jag inte med Gilbert om några av hennes åsikter och blev riktigt förargad på ett par. Annars hade hon många poänger och gav en del inspiration och jävlaranamma. Men inte så mycket som jag hade hoppats på.

Jag läste en hel del i Röta under månaden också, men eftersom jag inte avslutade boken räknas den inte här.

Började den fjärde juni och läste på ett tag, tills jag kom till sidan 200. Där har jag fastnat.

Inte för att jag inte ville läsa vidare. Boken var jättebra! Är jättebra.

Jag var bara inne i en förskräcklig lässvacka. (Är.)


Julis läsning


Listan för juli är ännu kortare, för där har jag ännu inte läst ut någon bok alls. Jag har ungefär sju timmar på mig innan klockan slår midnatt. Tror ni att jag hinner läsa ut någon bok innan dess? Knappast. Så det blir ynka 0 böcker i juli. Trots att det är sommar! Då borde man väl läsa massor! Eller?

Jag får skylla på att jag skrivit och korrekturläst en massa, i och med att jag haft min författarmånad i juli. Den gick riktigt bra, till skillnad från läsningen.


Mönster i läsningen 

Jag följer ett mönster. När det går trögt att läsa påbörjar jag nya böcker, lite då och då, bara för att se om läsningen kommer igång. Vanligtvis gör det det. Sedan sitter jag där med, säg, elva böcker som jag måste avsluta, och så betar jag av dem en efter en.

Andra, enstaka gånger, som den här gången, kommer jag ändå inte igång med läsningen. Hur många böcker jag än påbörjar.

Så nu har jag ett litet gäng påbörjade-men-inte-avslutade böcker, som jag läst lite i under månaderna juni-juli. Duktigt nog inte för många.




Påbörjade böcker

 

  1. Lian Hearn: Across the Nightingale Floor (påbörjad i mars)
  2. Siri Pettersen: Röta (påbörjad i juni)
  3. Taichi Yamada: Främlingar (påbörjad i juni)
  4. Jenny Forsberg: Tsunamin (påbörjad i juli)

På sistone har jag läst bara i juliboken, det vill säga i Jenny Forsbergs Tsunamin. Riktigt bra bok än så länge!



Läs-a-lot sommar 2016


Som ni förstår av detta blev det inte mycket läst under Nellys read-a-long som hette Läs-a-lot sommar 2016. Planerna var ambitiösa. Utförandet uselt.

Läs-a-loten pågick 12 till 18 juli. Jag läste den trettonde, den fjortonde, den femtonde och den sjuttonde. Jag läste sammanlagt 26 sidor i Tsunamin av Jenny Forsberg. Det var allt. Samt också min läsning i juli.

Då räknar jag inte med en bok som jag korrekturläste under dag 13-14-15, för mitt jobb på JMHkorrektur. Det var 284 sidor.

Så räknar jag dessa sidor, som jag också läste mycket noggrant, blev det sammanlagt 310 sidor. Vilket inte är så dåligt, efter omständigheterna.

Förutom detta har jag korrekturläst mina egna texter, de fyra novellerna, för Färgargårdens antologi, otaliga gånger precis innan sommarens skrivarkurs.


Read-a-long Röta


Som ni ser, enligt ovan, har jag inte hunnit läsa ut Röta. Det har inte blivit av. Därför blev det bara ett första inlägg. Jag planerar att läsa resten av boken, och blogga om dem också. Kanske till och med göra ett nytt första inlägg. Samt tre andra, precis som jag hade planerat att göra från början. Bara extremt sent och efter alla andra.


Skrivandet


Vad gäller skrivandet har jag flyttat fokus från DK som jag först tänkte, till Jade. Detta efter eftertanke och funderingar som jag fick efter skrivarkursen. Precis strax efter startade jag också min nya författarblogg. Där kan ni också läsa introt på min roman Jade som bytt namn från DtD (Diamond to Dust) till Falnar till aska.


Planering framåt


Vad gäller läsandet, så har jag redan inför augusti, ställt upp en vanemätare i min Bullet Journal, där jag ska kryssa för när jag når mitt läsmål: att läsa (minst) 30 minuter varje dag. Detta mål uppnådde jag bara några få dagar i juli.

Ändring ska ske nu i augusti. Nu börjar jag också jobba i morgon, måndag 1 augusti. Mitt brödjobb, som också innebär pendlingstid. Kanske kan jag inte läsa på bussen (jag har lätt för att må illa), men jag kan läsa i väntan på buss, och på mina lunchraster (när jag inte skriver eller går promenad). Så minst 30 minuter per dag ska det bli.

Därför kommer det förhoppningsvis snart fler recensioner och bokliga inlägg här på bloggen, samt en ny läsrapport när augusti månad är slut.

Kram och hej så länge!

lördag 30 juli 2016

Sökes: Ny poesi

Bilden ovan är lånad från Brombergs Bokförlag.
Just nu håller jag på att leta bland nya och gamla dikter, poesi av alla de slag som jag skrivit genom åren, för att se om någon av dessa opublicerade alster skulle platsa i Brombergs poesitävling.

Deadline är 1 september.

Brombergs Bokförlag är det som efterlyser bidrag till nästa antologi i serien Blå blixt. Där namnet är en referens till Edith Södergrans dikt med samma namn.

Hittills har jag hittat en dikt. Den fyller första sidan. Max 15 sidor per bidrag, tas emot. Läs mer på Brombergs Bokförlags egen sida där de presenterar antologin och reglerna för att skicka in bidrag.

fredag 29 juli 2016

Kavalleriet. Halt! eller hur man får en idé till en novell

Nästa år kommer jag att vara med i en antologi med temat deckare och thriller. I år är det en spökantologi.

Efter att vi ätit middag ute vid sommarstugan, min fästman och jag, satte jag mig att redigera text. När jag kände att jag behövde en paus gick jag en liten sväng runt stugan.

Strax före det att vi skulle ge oss av hem igen, satte jag mig att skriva i min traveler's notebook. Efter några famlande, poetiska flödesskrivningsrader, dök plötsligt två ord upp i huvudet. "Kavalleriet. Halt!"

Fråga mig inte varifrån de kom. Det enda jag vet är att efter att jag skrivit dessa två ord, flödade början på en ny novell ur mig, en mordhistoria, som utspelas i historisk tid. Jag skrev sida efter sida och vände blad efter blad i anteckningsboken.

Jag vet just inte om de två första orden som kom till mig får vara med i novellen, men just nu blir det den inofficiella titeln på den här historien, som nog blir en deckarnovell till nästa års novellantologi.

onsdag 20 juli 2016

5 övningar för att utveckla fiktiva karaktärer till din roman eller novell

© (Copyright) Jenny Holmström.
Texten, övningarna, samt teckningarna är gjorda av Jenny Holmström. Be om tillåtelse innan du sprider dem vidare.

 

Lär känna personerna


När man ska skriva en roman eller en novell är det viktigt att känna personerna i boken eller novellen. Karaktärerna, som de också brukar kallas, kanske just också för att varje person har karaktär. Det får gärna vara personer vars egenskaper överdrivs en smula, blir lite av karikatyrer på hur en normal och vanlig människa är, tänker och beter sig.

Som författare ska man kunna allt om personerna, från det yttre till det inre, från utseende till den allra innersta kärnan och de mörkaste eller mest pinsamma hemligheterna. Hur mycket man än hittar på, blir det ofta så att när man väl börjar skriva på sin roman eller novell, kommer överraskningar. Personerna beter sig inte riktigt som man tänkt sig, de får eget liv och hittar på egna saker som man inte förutsåg. Säger sådant som överraskar och får dig som författare att skratta eller gråta.

Ställ frågor om personerna


Jag skulle kunna göra en lista på allt man ska gå igenom, alla frågor man ska besvara när man ska lära känna en viss karaktär. Men det blir gärna tråkigt. Man sitter där och försöker komma på, men istället får man idétorka, och kanske sliter man sitt hår till slut.

Det är frågor som:

  • Vad ska hon heta?
  • Vad ska hon ha för färg på ögonen?
  • Vilka är hennes negativa/positiva egenskaper?
  • Vad åt hon till frukost i går?
  • Vilken är hennes mest välbevarade hemlighet och varför?

Sådana frågor och svar är gott och väl. Men det blir ofta lite stolpigt och styltigt om man ska sitta med ett utskrivet dokument och besvara varje fråga rakt upp och ner.

Hur kan man göra det roligare att skriva om karaktärer?

Hur kan man ha kul när man förbereder sig för att skriva sin roman eller novell?

Man kan skriva det som kallas för "karaktärsnovell". Det är en sammanhängande text, en flödestext, där man beskriver en viss karaktär i romanen eller novellen. Det är inte en text som ska vara med i själva slutprodukten, utan en text som du skriver bara för din egen skull.

Antingen kan man svara på de frågor som känns relevanta för just den karaktär du valt ut, eller så kan du kanske gör någon av övningarna nedan.

Övningar för att lära känna personerna bättre



Övningar – välj en eller flera av dem – vad som passar dig bäst

  1. För att lära känna huvudpersonen bättre kan man besöka huvudpersonen. Låtsas att du knackar på hos huvudpersonen, där han eller hon bor. Hon visar dig runt. Hur ser det ut och vad berättar hon? Vad berättar hon inte? Hur avslöjar hon sig genom sitt kroppsspråk? Vad kan du läsa ut mellan raderna?

  2. Intervjua huvudpersonen. Sätt er ner, vid ett bord eller på annan plats – låt huvudpersonen bestämma var. Se om du kan lista ut vem hon är genom att se var hon väljer att intervjuas. Beskriv gärna platsen och omgivningarna. Sätt sedan igång med själva intervjun. Skriv frågor och svar. Kanske kan du lägga till kroppsspråk, klädsel och annat av intresse som händer eller syns runtomkring. Låt allting bubbla och flöda fram, precis som det blir. Utan att censurera eller tänka efter för mycket. Lita på din intuition. Lita på att du egentligen redan känner huvudpersonen någonstans djupt inom dig och bara behöver hitta fram dit.

  3. Leta på Google eller i ditt närbibliotek efter inspirerande bilder på personer. Kända och okända. Titta i tidningar eller tidskrifter. Om du redan har bestämt vad huvudpersonen ska heta, till exempel Agda, googla efter bilder på sådana som heter Agda. Vem vet, kanske kan du inspireras till att hitta utseendet på din huvudperson. Tänk på att inte kopiera helt och hållet från en och samma person. För då kan någon känna sig utpekad. Låt det bli en hemlighet hur du fick fram utseendet på din huvudperson – det behöver bara du veta om.

  4. Teckna/måla din huvudperson. Ta fram kritor eller köp nya pennor, leta fram några vita ark papper och sätt igång. Lek fram ett utseende på din huvudperson. Gör en idékarta. Rita sådant som hör samman med huvudpersonen. Strunta i om du kan rita eller inte, om det blir fint eller inte. Detta är till för att inspirera dig, inte för att visas upp för någon. Släpp på kraven, låt fantasin flöda fritt.

  5. Använd dig av astrologi och numerologi, eller tarotkort för att hitta fram till din huvudperson. Sök på Google efter olika stjärntecken, forska på vad astrologi mer betyder (det finns en hel värld, där inte bara soltecknet har betydelse utan även månen, de olika planeterna, ascendenten och vinklarna mellan de olika planeterna). Lägg tarotkort – det finns automatuppläggningar på nätet – där du kan lägga ett visst kort för att besvara en viss fråga. Till exempel om din karaktär eller vem han/hon är kär i, eller vad han/hon gör i en viss situation. Eller något om hans/hennes karaktärsdrag.

Möjligheterna är oändliga


Som du ser är möjligheterna oändliga. Detsamma gäller övningarna. Gör ett par övningar, bestäm dig för att det får räcka och börja skriv. Även om du ska känna din karaktär utan och innan, måste du sätta stopp till slut och börja skriva på novellen eller romanen. Det är på det sättet du utvecklar din karaktär och lär känna honom eller henne ännu bättre.

Nästa steg för att lära känna sin karaktär eller huvudperson är genom att analysera den skrivna texten, det vill säga romanen eller novellen, när den är färdigskriven. Men det är ett helt annat kapitel och det tar jag inte upp just nu.

Hoppas att detta hjälpte dig något! Säg gärna till om du vill ha fler övningar av mig.

Berätta gärna hur det går för dig.

Lycka till!

tisdag 19 juli 2016

Vikten av deadline för ett romanprojekt

Otaliga gånger har jag skrivit ”deadline är ett måste”. Ändå har jag inte satt upp någon deadline. Eller jo, nu ljuger jag.

Jag satte upp en stenhård deadline för första utkastet på ”Falnar till aska” (som då hette något annat). Höll deadlinen och blev klar med första utkastet precis som jag skulle.

Sedan satte jag deadline nummer två, för andra utkastet, alldeles för snävt. Efter det gick det bara utför. Jag tvivlade och grubblade, ifrågasatte och tänkte om.

Första utkastet blev inte längre ett helt första utkast, utan bara delar av något som kanske någon gång i framtiden skulle komma att bli ett helt första utkast. Eller ett andra, tredje, hur man nu än räknade.

I vilket fall visade jag en del av det jag skrivit förra året för Kim M. Kimselius, som redan då blev imponerad.

I år läste hon en sida ut min roman igen, tyckte så mycket om det att hon fick tårar i ögonen. Sedan sa hon mig att till nästa år ska jag ha skrivit klart boken.

Vips, hade jag en deadline igen.

En deadline som någon annan satt. Vilket gör det hela mycket enklare.

Nu ska boken bli klar.

För att den ska vara klar nästa år krävs att jag skriver mitt förstafemtioelfte utkast klart redan nu i höst.

Jag har en hel del skrivet redan. Pusselbitarna ska bara sättas ihop. Allting handskrivet ska renskrivas. Massiv redigering krävs. En hel del nyskriv.

Men jag ska klara det.

Precis efter att jag kommit hem, från årets skrivarkurs med Kim M. Kimselius, skrev jag ”Falnar till aska” som rubrik. Under det ”deadline” och ritade en fin liten dödskalle med korslagda benknotor. Längre kom jag inte.

Förrän några dagar senare, tidigare under denna vecka, då jag skrev ett datum. Med andan i halsen och hjärtat i halsgropen.

Deadline: 15 oktober 2016.


Jag ska klara det.

Önska mig lycka till, för det tror jag att jag behöver.

söndag 17 juli 2016

Skriv en novell i 5 steg


Skriv en novell i 5 steg


  1. Gå en promenad eller gör något annat fysiskt för att komma på den första idén.


För mig blev det en promenad till närmaste ICA-butik och tillbaka.

På vägen hem igen kom jag att tänka på en av mina noveller i Färgargårdens andar, Isens fånge. Huvudpersonen heter Arkel, en av bipersonerna heter Jarl.

När jag tänkte på Isens fånge, och gick uppför trapporna hemmavid, dök det plötsligt upp en idé i huvudet. Jag steg över tröskeln till vår lägenhet med ett enda ord i huvudet. Titeln på min nya novell. Det var ett laddat ord, ett påhittat ord, men jag hade ingen aning om varåt det ledde.

  1. Skriv ned det du har hittills inom dig.


Senare under dagen, samma kväll blev det visst, satte jag mig ned framför datorn och skrev titeln som hade snurrat runt i huvudet sedan jag kom på den. Utifrån titeln fick jag associationer, som i sin tur ledde till ord. Jag skrev det första stycket på min novell.

Det blev i första person, i något som jag sedan lade i kursiv stil. En inledning, en prolog, något som kanske egentligen skulle hända i slutet av novellen.

Sedan gjorde jag ett hopp i tiden, i och med nästa stycke. Skrev i tredje person, om något som utspelades i en fiskebåt på en sjö. Jag visste inte ännu vilken. Några få rader blev det. Sedan tog det stopp.

Då hade jag fått ur mig det omedelbara, det som låg närmast intill min ursprungsidé.

  1. Stanna upp, gör research om det du vill skriva om.


Färgargården.
Novellen jag just påbörjat ska bli en av många spännande noveller i novellsamling nummer två om Färgargården och Eringsboda.

Jag har gått skrivarkurser för författaren Kim M. Kimselius.

Både förra året och nu i år, när jag gick fortsättningskurs, bestämde vi oss för att skriva en gemensam novellsamling, en antologi, där alla kursdeltagare samt Kim M. Kimselius själv medverkar.

Antologin, som såg ljuset första gången efter sommarkursen 2015, heter Färgargårdens andar. Den är, som titeln implicerar, en antologi med spökhistorier som rör sig i och kring Färgargården.

Antologin Färgargårdens andar.
Novellsamling nummer två, vars upptakt vi haft i och med fortsättningskursen sommaren 2016, kommer att publiceras under 2017, och ha temat ”deckare och thriller”.

För att komma vidare bestämde jag att jag måste veta vilken sjö det var jag befann mig på.

Därför sökte jag på nätet, på Google maps, i kartor över Blekinge och Ronneby kommun, som Eringsboda ligger i.

Vilka sjöar fanns i närheten? Var det någon av dessa som var fiskesjöar? Vilka fiskar kunde man fiska där? Vad kostar ett fiskekort i den sjön?

När jag hade kommit så långt i min research kunde jag skriva ett par rader till. Redan inför förra årets noveller hade jag gjort research om Eringsbodas och Färgargårdens historia, bland annat. Så jag har redan en researchgrund där.

Sedan insåg jag att det är dags för nästa steg.

  1. Utveckla din idé och dina karaktärer.


Du kan gärna teckna ett porträtt av huvudpersonen i din novell.
Detta är Jade, huvudpersonen i min roman.
När du har fått ur dig det första, omedelbara, det som ligger och pockar, är det lättare att slappna av. Det känns som lite stiltje och du vet inte riktigt hur du ska komma vidare.

Det är nu det är dags för att brainstorma. Detta kan du göra på (minst) två sätt.

Antingen sätter du dig med ett stort vitt papper och gör en mindmap. Drar streck mellan små bubblor, skriver ord som leder till andra ord. Frågor som leder till svar eller fler frågor.

Eller så tar du fram ditt notisblock.

Kanske föredrar du att göra både och?

Notisblocket har kanske gula lappar.


Om du använder de gula lapparna skriver du ned varje ny tanke på en ny lapp. När du har massor av lappar med idéer och tankar om novellen, samlar du ihop dessa. Sedan lägger du dem i den ordning som novellen ska skrivas i.

Vad skriver du på dina gula lappar?

Jag skriver: idéer, kortfattade utkast, fragment, ord och repliker som dyker upp. Frågor. En kort idé eller en scen per lapp. För ännu en idé, ta en ny lapp.

Det viktigaste i det här steget är att du kommer på en början, någonting som ska ske i mitten, och ett slut.

Har du en början, en mitt och ett slut är det lättare att skriva och väva ihop de delar som saknas.

När du gör dina gula lappar kan du märka att frågor väcks, saker som du behöver göra mer research om. Då kanske du behöver gå tillbaka till steg 3.

Början kanske du redan har i och med att du skrev det du hade inom dig i steg 2. Kanske kommer du fram till att det du skrev i steg två snarare utspelas mitt i novellen. Eller är det kanske rentav slutet på novellen som du kom på i steg två?

Det är också viktigt att du i detta steg hittar dina karaktärer, de personer du vill att novellen ska handla om. Lär känna dessa personer så bra som möjligt. Vilka är de? Hur ser de ut? Vad tycker de om? Vad ogillar de? Vilken relation har de till varandra? Vilka hemligheter har de?

Det blir genast mer spännande om personerna inte är helt ärliga eller helt uppriktiga mot varandra. Om de gömmer saker för varandra, eller gömmer åsikter eller tankar för varandra.

Se till att du känner personerna ordentligt, lika bra som du känner dig själv, innan du går vidare till nästa steg.

Hur det nu än är med det, vet du nu hur novellen ska börja, hur novellen ska sluta och något lite mer om vad som ska hända.

Nästa steg är att skriva.

  1. Skriv och redigera din novell.


När du har utvecklat idén, är det dags att skriva ned allting. Utgå ifrån dina gula lappar och skriv utifrån dem. Utveckla varje lapp till en scen, ett skeende eller ett scenario. Eller utgå ifrån din mindmap och skriv vidare därifrån.

Skriv din novell


Skriv din novell. Gärna på papper. Då tänker i alla fall jag bättre.
Då kan du skriva början. Ha sedan mitten i sikte och skriv vidare. När du kommit så långt tar du sikte mot slutet och fortsätter att skriva din berättelse.

Du kan också utgå ifrån det du redan skrivit i steg 2 och fortsätta med det.

Kanske upptäcker du när du skriver att det slut du hade tänkt ut inte alls passar. Försök då inte att tvinga novellen åt det hållet. Låt det bli ett annat slut, hitta på något nytt.

Skriv vidare. När du inte vet hur saker och ting ska lösas, kanske du behöver göra lite mer research. Ibland behöver man gå tillbaka till steg 4 och utveckla idén lite till.

Skriv och skriv och skriv. Viktigast här är att INTE, absolut inte(!) börja redigera i din novell förrän du har skrivit HELA novellen, ända fram till slutet.

Du behöver inte skriva novellen i ordning. Du kan börja med slutet och jobba bakåt. Eller börja med mitten, sedan skriva början och därefter slutet.

Du kan jobba med hullerombuller-metoden som Kim M. Kimselius kan berätta mer om. Då skriver du allting i den ordning det dyker upp inom dig.

Jag kallar det för att bygga ett pussel. Det är som att du tar upp en pusselbit efter en annan, beskriver varje pusselbit för sig.

Först när du har alla pusselbitar framför dig på bordet och vet hur de ser ut, kan du sätta ihop pusslet. Då spelar det ingen roll i vilken ände du börjar (även om det är lättast att börja med kanterna på pusslet och arbeta sig fram mot mitten).

När du har skrivit klart hela novellen, när du tömt dig på orden, och känner att du ingenting mer har att tillfoga. Då är det dags för det stora arbetet.

Att redigera novellen.

Redigera din novell


Redigering av Isens fånge.
Detta måste du göra nästan lika många gånger som du hade antalet pusselbitar. Det räcker inte med bara en gång. Inte med två eller tre heller. Kanske fem-tio gånger. Eller fler.

Låt gärna novellen vila mellan redigeringsomgångarna. Inte bara någon vecka eller ett par veckor, utan kanske rentav ett par månader, innan du petar i den igen.

Var inte för hård mot din novell, men var inte heller för snäll.

Kritisera gärna meningsuppbyggnad, grammatik, stavning, interpunktion. Men kritisera inte ditt eget språk.

Ditt språk är ditt eget, det är ditt unika språk som gör dig till en unik författare. Du kan putsa på språket, göra det till det bästa möjliga. Men du ska alltid behålla grunden i ditt eget språk. Försök inte härma eller skriva som din favoritförfattare. I så fall: låt din favoritförfattare bli du själv.


Se till att saker hänger ihop, att du har en röd tråd i din berättelse, att logiken fungerar. Att det inte finns några logiska luckor. Att personer beter sig enligt sin karaktär och personlighet. Om någon ändrar personlighet eller ändrar sätt att vara, ska du veta varför och ha en rimlig förklaring till detta.

Några sista råd på vägen


Din idé är unik. Kom ihåg att du inte är din berättelse. Om din berättelse får kritik, så är det orden på papperet som kritiseras. Inte dig personligen.

Gör din berättelse rättvisa. Låt den bli det bästa den kan bli, utifrån de förutsättningar den har – och du har. Nöj dig inte med mindre än att du blir nöjd med vad du skrivit. Sluta inte redigera förrän du vet att du inte kan putsa mer, eller göra mer.

När du känner att du har gjort det bästa du kan, med det du kan, lämna ifrån dig novellen och var nöjd.

Du har skrivit din novell i 5 steg.

Lämna sedan berättelsen bakom dig. Var stolt över att du avslutade en hel novell.

Gå sedan på en ny promenad, för att hitta en ny idé.


Kommentera gärna på det här inlägget och berätta hur det går för just dig. Lycka till!

lördag 16 juli 2016

Bor du i Arboga? Gillar du att skriva?

Arboga skrivargrupp


Bor du i Arboga? Gillar du att skriva?

Då kanske min nystartade Facebookgrupp kan vara något för dig.

Om du gillar att skriva prosa eller poesi, berättelser av alla de slag, romaner, dikter eller noveller, och vill hitta likasinnade som bor nära dig.

Ansök då gärna om att gå med i Arboga skrivargrupp. Varmt välkommen!

25 böcker om att skriva skönlitterärt

Under åren har jag samlat på mig böcker om att skriva, närhelst jag ramlat över dem. Många har jag lånat och läst på bibliotek, men när jag hittat dem i bokhandeln, har jag också passat på att köpa dem.

En tanke jag har haft ett slag är att läsa om alla skrivarböcker jag har, och även läsa de böcker som blivit stående olästa i hyllan. En efter en ska jag sedan recensera dem på författarbloggen.

Nu har jag skapat en sida där jag listar alla skrivarböcker jag äger, både på svenska och på engelska.

Många av dem tycker jag mycket om och rekommenderar varmt.

Kika in på sidan Böcker om att skriva för att läsa mer.

måndag 11 juli 2016

Falnar till aska


© Copyright Jenny Holmström
Azz,

Ovanor är svåra att bryta.

Därför sitter jag på golvet i min nyköpta lägenhet och skriver till dig, precis som vanligt.

Mycket väl medveten om att jag aldrig ska posta det här brevet, utan vika ihop det och lägga det i min hemliga låda, samman med alla andra brev jag skrivit till dig genom åren.

Hatar dig fortfarande.

Med det sagt, låt mig berätta vad som skett sedan sist.

Jag har ingen säng ännu, ska slagga på golvet med bara en filt mellan mig och träplankorna. Frihetskänslan och lättnaden är total.

Chicago har välkomnat mig med öppna armar. Jag har hittat hem. Colorado Springs kunde inte vara längre bort.

Jag tog min examen utan problem.

Eftersom jag har varit en exemplarisk elev (deras ord, inte mina) fanns det inga som helst hinder när jag bad att få göra en tidig examen. De var villiga att lyssna till mig och mina skäl. Utan omsvep sade de ja.

Tre år har jag tillbringat på Stanford University. Nu har jag sluppit därifrån. Gjort rätt för mig, för en gångs skull.

Mina lärare hade gärna sett att jag stannat kvar hos dem. Blivit en av deras forskarstudenter, med siktet inställt på forskarutbildning och doktorsexamen.

Jag tackade nej.

Har tänkt på detta så länge, planerat för flytten till Chicago.

Allt arbete som jag har lagt ned, för att nå dit jag är nu.

Jag är rik och förmögen, har en flott lägenhet. Ska precis byta bil.

Fan, jag ska till och med byta upp mig vad gäller mobiltelefon. Bara en sådan sak.

Ska slänga den gamla, precis som jag ska slänga mitt gamla liv.

I Marianergraven, i Challengerdjupet.

11034 meter ned ska livet falla. Ända ned till den svarta botten.

Tillsammans med mitt gamla liv, alla mina gamla kontakter och min förjävligt utdaterade gamla mobil.

Falnar till aska handlar om en ung man vid namn Jade Everard Palmer, som inte bara byter stad, utan byter liv samtidigt. Han trasslar in sig i relationer utan återvändo. Samtidigt rinner barndomsminnen upp till ytan, minnen han inte kan värja sig mot, minnen han måste ta ställning till.

Falnar till aska är en relationsroman och thriller, med många bottnar, djup och mörker.

Jag startar en Författarblogg

Min författarblogg.
Efter helgens skrivarkurs, som leddes av Kim M. Kimselius, har jag fått massor av inspiration, energi och skrivglädje. Jag känner att det äntligen är dags att ta nästa steg.

Jag har startat en författarblogg. http://j-m-holmstrom.blogspot.se/

Detta innebär att den här bloggen, Havsdjupens sal, kommer att bli ännu mer av en bokblogg.

Jag hoppas att du vill fortsätta att följa Havsdjupens sal.

Om du är intresserad av skrivande, och vill veta mer om mig och mitt skrivande, får du gärna kika in på min författarblogg.

Jag har skrivit ett inlägg på den bloggen - mitt allra första inlägg - där jag berättar syftet med bloggen. Samt att jag tar upp allting som jag kommer att skriva om på bloggen. Läs gärna mitt första inlägg här.

Varmt välkommen till min författarblogg.

Kim M. Kimselius med sina böcker.
Jag rekommenderar också varmt skrivarkurserna för Kim M. Kimselius. Läs mer på hennes hemsida.

Nu har jag gått två kurser för Kim M. Kimselius och fått mer inspiration och skrivglädje än någonsin. Energin bara bubblar i mig. Båda dessa kurser kommer dessutom generera i inte mindre än två antologier.

Den ena antologin är Färgargårdens andar.

Vad den andra antologin handlar om får du veta så småningom, om du följer min författarblogg.

Kanske vill du också realisera dina författardrömmar?

Varmt välkommen till min nystartade författarblogg

En kudde med visdomstryck.

Varmt välkommen till min nystartade författarblogg!


Jag heter Jenny Holmström och älskar att skriva, måla och teckna.

Från det att jag var riktigt liten har jag velat bli författare och illustratör.


Vem är jag?


När jag var åtta år, formulerade jag för första gången tanken i skrift, i en "Mina vänner"-bok, där jag skrev vad jag ville "bli när jag blir stor".

Jag ville redan då bli "författare och illustratör".

Läs mer om mig som person på sidan "Om mig".

Nu, nära nog trettio år senare, känner jag att det är hög tid att "bli stor".

Jenny Holmström - ett foto på mig.
Jag vill bli vuxen nog att tro på mina egna drömmar och göra ett allvarligt försök att realisera dem.

Hittills har jag publicerat enstaka noveller och dikter i tidskrifter, samt noveller och dikter i antologier. Se mer information om detta på sidan "CV".

Min dröm är att ge ut först en och sedan flera andra romaner.

Jag har många projekt på gång, både romanprojekt, diktprojekt och novellprojekt.

Dessutom har jag en hel del gamla projekt i byrålådan, samt att jag har idéer och uppslag till framtida projekt.

Nu har jag bestämt mig på riktigt: jag ska bli en riktig författare.

Därför har jag startat den här bloggen, som ett första steg på vägen. Ett bestämdare steg än tidigare. Det är också därför jag kallar den här bloggen för min forfattarblogg.

Mina andra bloggar


Sedan tidigare har jag två andra bloggar.

En engelsk blogg: https://creativeharmony.wordpress.com/
En bok- och skrivarblogg, som från och med nu får bli enbart bokblogg: http://havsdjupens-sal.blogspot.se/

Vad är "Författarblogg Jenny Holmström" för en blogg?


Korrektur av "Isens fånge".

Den här bloggen kommer att bli min skrivarblogg, dedikerad till enbart skrivande.


Här kommer jag att lägga upp inlägg om:



  • min skrivarvardag
  • mina romanprojekt
  • mina novellprojekt
  • mina diktsamlingar


Jag kommer även att lägga upp:


  • utdrag ur mina romaner
  • utdrag ur mina noveller
  • dikter
  • skrivövningar som jag gjort


Jag vill också dela med mig av min kunskap och föra diskussioner om skrivande.

Därför kommer jag att lägga upp inlägg om:


  • skrivteknik
  • skrivarböcker
  • skrivarlänkar
  • skrivtävlingar
  • skrivövningar
  • funderingar kring skrivande
  • tips om hur man skriver


Jag hoppas att du vill följa mig på min resa till att nå mina drömmars mål. Kika gärna runt på sidan och läs under de olika flikarna. Snart kommer här fler blogginlägg.


Än en gång, varmt välkommen!

tisdag 5 juli 2016

Publiceras snart i antologi

Snart är det dags för fortsättningskurs på förra sommarens skrivarkurs för Kim M. Kimselius. På fredag kommer jag att finnas på plats i Färgargården och lördag-söndag pågår kursen.

I år ska vi publicera en bok tillsammans, en antologi som innehåller noveller som vi alla bidragit med och skrivit under året. Just nu håller jag på att korrekturläsa mina fyra noveller en sista gång. Efter helgkursen ska antologin vara färdigkorrigerad och nära nog klar för tryck.

Lagom till Bokmässan i Göteborg är det dags.
Boken kommer att säljas där och på Adlibris bland annat. Än finns det inget bestämt ISBN-nummer, men det kommer, så håll utkik!

Ni kan även höra av er direkt till mig så skickar jag ett mejl när boken finns till försäljning.

Boken kommer att vara väl värd att läsas. Kim själv bidrar med flera noveller och de andra skribenterna är riktigt duktiga, allihop. Novellerna är läsvärda och mycket spännande!

Fram tills det är dags för tågresan på fredag, jobbar jag inte bara med novellerna, utan även parallellt med DK.

För nu är det verkligen dags, och dags på riktigt. Jag vet att jag har sagt det förr, men nu ska det bli realitet.

Jag ska bli en författare, och för att kunna bli det måste jag - äntligen och till sist - lära mig att avsluta vad jag påbörjat.

Novellerna är klara, det lovar jag er. Nu ska jag bara klara av att avsluta romanprojekt också.

Därför har jag tagit min bullet journal till hjälp. Jag har gjort en låååång lista på alla kapitel i DK (hittills), och gjort små lådor intill. Dessa fyller jag med färg när jag avslutat första utkastet. En annan färg och andra boxar för andra utkastet och ännu ett gäng för tredje och sista utkastet.

Som ni kan se på bilden så har jag en enkel strategi klar för mig:

1. Renskriv
2. Fyll i hål
3. Fortsätt framåt i kronologisk ordning.

Nummer 3 är sagt med reservationen att om jag kommer på något till något annat kapitel kan jag hoppa det kronologiska och gå direkt på det. Inspirationen går före, men hårt arbete är ett måste.

Min sommar är min författarsommar, men det kommer att ta bra mycket längre tid att slutföra det här megaprojektet, och det är väl därför som jag dragit mig så. Även om det är underbart roligt när jag väl är igång.

Med rödpenna markerar jag också R för renskrivning, H för hål och F för fortsätt. Omarkerade och ej ifyllda lådor indikerar kapitel som inte ens är påbörjade än. Sådana finns det många av.

Fast jag har slutet, jag har början, jag vet en hel del om mitten och jag har mängder av kapitelrubriker. Nu är det bara att skriva.

Från pyssel till skrivande, nu är det dags!

fredag 1 juli 2016

Friday Reads: helgläsning vecka 26

I juli tänkte jag satsa igen, både på mitt läsande och på mitt skrivande. 

Det blev inte mycket av det under första halvåret av 2016. Jag har pysslat mycket, målat och tecknat och varit enormt kreativ, men som illustratör, inte som författare eller läsare. Nu vill jag tillbaka till det. 

Juli är min semester för i år från brödjobbet och därför tänker jag satsa på sådant jag känner att jag verkligen vill göra och som jag skjutit åt sidan.

Varför ska det vara så lätt att prokrastinera och göra precis det man inte tänkt sig?

Jag ska också dra ned på Facebook och Instagram, för där tillbringar jag mycket tid just nu.

I helgen ska jag inte bara skriva själv, jag ska också läsa.

Jag hade ju tänkt vara med på read-a-longen av Röta, men kom av mig. Livet med mycket brödjobb och allt pyssel kom emellan. Jag hade inte mycket läslust alls, har knappt läst alls i juni. April däremot var full av läsning.

Juli blir också en läsmånad då jag är med på två läsmaraton. Först ut är Nellys #läsalotsommar16. Samma dag som den tar tar slut börjar #Booktubeathon. Läsalotsommar pågår från 12 juli till och med 18 juli. Booktubeathon börjar den 18 juli och pågår till och med den 24 juli.


Men först är det min helgläsning. I helgen ska jag läsa i mina två sista recensionsexemplar som jag har just nu. Jeanette Wintersons Tidsklyftan vill jag läsa ihop med Shakespeares pjäs En vintersaga (som finns nedladdat på min Kindle), och sedan är det Jenny Forsbergs bok Tsunamin, som jag verkligen ser fram emot att läsa och fick som generöst recensionsexemplar i juni - tack än en gång till Jenny Forsberg.