torsdag 30 juli 2015

Att känna glädje i skrivandet #sommarlovmedkulturkollo #aktivitet

Färgargården, en gammal 1700-talsgård i Blekinge.
Hela min semester var en längtan efter skrivande utan att jag egentligen skrev.

Först strax före sommarens skrivarkurs skulle börja kom jag igång igen. Helt utan motstånd.

I ena stunden skrev jag inte, i nästa ögonblick skrev jag. Och sedan har jag inte kunnat sluta.

Kursen hette ”Att känna glädje i skrivandet” och det var ett mycket passande namn på en angenäm kurs.

Skrivarkursen var så inspirerande, människorna glada, trevliga, intressanta, och pratglada eller lyssnande. En fin samling människor i olika åldrar.

Det var vad som förvånade mig mest när jag kom dit, jag som tidigare varit bland de yngsta och dragit ned medelåldern i de grupper jag varit medlem i, var att jag plötsligt befann mig mitt i åldersmässigt, kanske till och med var halvgammal i sällskapet. Underligt men befriande.

Kim M. Kimselius som ledde skrivarkursen.
Vid närmare eftertanke befann jag mig nog ganska precis mitt i, bland de tio deltagarna och ledaren och författaren Kim M. Kimselius.

Skrivarkursen resulterade inte bara i trevliga nya bekantskaper och uppmuntrande kommentarer, utan i en fortsättning bestående av en gemensam antologi med given deadline (1 juni nästa år), samt en frivillig, fristående fortsättningskurs nästa sommar som jag genast anmälde mig till.

Kursen i år var uppbyggd på ett ytterst trevligt, generöst och pedagogiskt vis. Det bjöds på mat och många fikapauser, kaffe, te och frukt i mängd, samt många skrivar- och livsvisdomar.

Togölen, inspirerande och vacker.
Det mesta som Kim gick igenom kände jag redan till. Om ni har ögnat igenom eller läst mitt konstnärliga cv så har ni sett att jag både har gått Skrivarlinjen ett år, med efterföljande romankurs en sommar, samt andra kortare skrivarkurser: bland dessa en helgkurs i att skriva för barn, en helgkurs i Molkom med andra skrivintresserade, en skrivarkurs för ett par andra författare, samt skrivarcirkel både i Västerås i tre år och i Arboga i ett år. Dessutom har jag läst mängder av böcker om skrivande, utbildats i teknisk skrivande på högskolan, samt jobbat som både korrekturläsare och förlagsassistent, och en kort tid som skribent på tidning.

Med andra ord kunde jag det Kim berättade om, men det gjorde det inte mindre givande. Alla berättar och visar på olika vis, och alla människor har något eget att ge, även i sådant som man redan känner till.

Ett pedagogiskt häfte gjorde att man lätt kunde följa med i allt vad Kim sade, och i häftet fanns gott om plats att anteckna på. Snillrikt med ett häfte som man dessutom kunde ta med sig efter kursen och där man kunde ha både bakgrund och egna anteckningar samlade på ett och samma ställe.

Jag antecknade, inte för att jag inte kunde vad hon sade, utan för att jag ville hänga med och hålla mig klarvaken och följa med i allt vad Kim berättade. Jag håller lättare uppe koncentrationen om jag antecknar samtidigt.

På ett enkelt och lekfullt sätt varvades teori med praktik, längre och kortare skrivövningar. Inget tvång att läsa upp men de flesta gjorde det ändå.

Det som var annorlunda med den här kursen var att alla fick plats att med ord och högt inför de andra formulera sina problem och tankar kring sitt eget skrivande.

Det fick det att snurra ordentligt inom mig, det fick mig att reflektera och snabbmogna på ett sätt som jag inte trodde varit möjligt.

Med ens blev jag tvungen att inse: jag kan redan skriva.
Jag kan avsluta det jag påbörjar om jag bara lägger manken till.

Jag bestämmer själv och jag vet att jag klarar det här.
Jag har redan nått så mycket längre än jag insett.

Jag är författare.

Dessa tre ord, tillsammans med en visshet om att det kan vara väldigt glädjefyllt och roligt att skriva, tar jag med mig hem igen.

(Sommarlov med Kulturkollo är en ord-puff om dagen med bloggkollektivet Kulturkollo. Det här var ett passande ämne, tyckte jag för ordet "aktivitet".)

fredag 10 juli 2015

Läsrapport juni 2015

Juni var en månad då jag var med i ett läsmaraton – Rainbowthon – vilket gjorde att jag kom igång ordentligt med läsningen och läste betydligt fler böcker än någon månad tidigare under året. (Fotot intill exklusive låneböckerna som redan är tillbakalämnade till biblioteket och Änka för ett år som jag gett till Röda Korset.)

Jag har börjat titta på detta med egenägda böcker kontra lånade. Under åren som gått har jag alltid läst fler låneböcker från biblioteket än böcker jag har hemma. Mina egna böcker blir bara fler och fler, jag köper nya hela tiden. Men har varit väldigt dålig på att läsa dem. Med andra ord har jag massor av olästa böcker hemma. Nu vill jag (för femtioelfte gången i ordningen) ändra på den saken och har bestämt mig för att föra lite statistik för att motivera mig.

Alltså, först lite statistikför detta år hittills:

I april läste jag 2 egenägda böcker; vilket låter lite men jag läste bara två böcker, det vill säga 100% egna böcker. Jag köpte dock 17 böcker, så jag gick +15 böcker i april. (14 böcker köpta i januari, februari, mars, och inga lästa under dessa månader så jag har ändå +14 under de månaderna).

I maj läste jag 7 egenägda böcker av 11, alltså cirka 64% egna böcker. Jag köpte/fick 5 böcker. Jag gick alltså -2 böcker i maj.

I juni läste jag 16 böcker, där egenägda böcker var 11 av 16, alltså cirka 69 %. Jag köpte/fick 12 böcker i juni varför jag gick +1 i min läshög.

Så, över till listan på vad jag faktiskt läste. Länkar finns till mina recensioner. Min ambition är att så småningom skriva recensioner på var och en av dessa böcker. Håll gärna utkik framöver efter recensioner på de hittills orecenserade. Jag kommer att uppdatera detta inlägg med länkar.

  1. Natalia Batista: Sword Princess Amaltea bok 2
  2. Åsa Larsson & Ingela Korsell & Henrik Jonsson: Pax: Nidstången
  3. Åsa Ekström: Sayonara September, del 1
  4. Åsa Ekström: Sayonara September, del 2
  5. Åsa Ekström: Sayonara September, del 3
  6. Nosebleed Studios Stora Mangasamling
  7. Hugh Howey: Wool
  8. Monica Zak: Vampyrens tunga och andra hemska historier
  9. Hannah Kent: Burial Rites

Egenägda böcker: 11
Låneböcker från biblioteket: 5

Manliga författare: 7 (Henrik Jonsson stod bara för illustrationerna i Nidstången, så han räknas ej här)
Kvinnliga författare: 10 (en bok räknas en gång, även om det är två författare)

Böcker på svenska: 14
Böcker på engelska: 2 (varav 1 ljudbok)

Länder representerade: Sverige (nära nog överrepresenterat den här månaden med 8 av 16), USA, Frankrike, Elfenbenskusten/Sydafrika, Ryssland, Australien, Storbritannien. Ganska bra spridning ändå.

seriealbum: 1
manga: 5 (svensk manga alltihop)
barnböcker: 2
ungdomsböcker: 1
vuxenböcker (skönlitterära): 5 varav ljudbok: 1
diktsamling: 1
fackböcker: 1

Sammanlagt antal lästa i juni: 16

Hittills i år, januari -juni:
Köpt/fått antal: 47
Läst antal: 29 (låneböcker inräknade) – 20 egenägda sammanlagt

Sammanfattning av juni månads läsning:
En riktigt bra läsmånad. Jag har kommit igång att läsa ordentligt och det känns jätteroligt. Som alltid är min läsning en blandning av högt och lågt, av barnböcker och vuxenböcker, manga och serier, svenska och engelska. Även en diktsamling och en fackbok den här månaden, vilket känns bra.

Jag provade också på att läsa en e-bok från början till slut (The Young World). En ny upplevelse. Jag har ingen läsplatta, bara en surfplatta med läsläge, vilket gör det lite mer lättsamt och skonsamt. Men av vad jag har sett är en riktig läsplatta bra mycket bättre.

Så ni som läser e-böcker och använder läsplatta, tipsa mig gärna på sådana! Kanske att jag köper en och läser e-böcker i framtiden jag också...

Månadens bästa bok var Burial Rites av Hannah Kent som jag verkligen älskade – så mycket att jag genast blev tvungen att köpa en fysisk kopia av boken – jag köpte en engelsk storpocketversion, som därtill är väldigt vacker (se bara på omslaget här intill). Ljudboken jag lyssnade på: En eminent uppläsning, fantastisk uppläsare och en mycket bra bok som fick toppbetyg av mig, fem stjärnor av fem möjliga på Goodreads.

torsdag 9 juli 2015

#sommarlovmedkulturkollo #klassiker

Jag läser gärna klassiker, men inte bara för deras egen skull, även om jag gärna försöker. Jag måste på något vis ändå vara sugen och verkligen vilja läsa boken ifråga. Det räcker inte bara med att det är en klassiker.

Dock, jag har fått min beskärda del av klassiker under mina litteraturvetenskapsstudier.

Det heter Litteraturvetenskap, inte litteraturhistoria, men ändå är det mycket historia man läser och mycket av äldre och gammal litteratur. Många utdrag ur gamla klassiker.

Det hör till allmänbildningen att läsa klassiker, kan jag också tycka. Och många av de gamla klassikerna är ju just klassiker för att det faktiskt är bra litteratur.

Dessutom finns det klassiker i olika genrer, vilket man gärna glömmer bort. Speciellt när man läser Litteraturvetenskap, som ju fokuserar på den realistiska litteraturen. För det finns ju klassiker till exempel inom fantasy- och sciencefiction-genrerna också (sådant som jag gärna läser och vill läsa mer av).

Jag är med på Lyrans Klassikersommarutmaning. Läs mer på bloggen Lyrans Noblesser.

Fotot ovan föreställer en hög av klassiker som jag tänkt bita tänderna i under sommaren (plus foton av det jag verkligen läst, vilket inte har varit något ur högen ifråga än så länge). Vi får se hur många det blir - och notera gärna SF-klassikern (jag vill läsa fler sådana!)

Hittills i sommar har jag läst och recenserat två klassiker.

Läs gärna mina recensioner: Demonen (Lermontov) och Sense and Sensibility (Austen) har det blivit hittills.

Sammanfattningsvis och helt enkelt: jag läser gärna mer klassiker (inom alla genrer). Tipsa mig gärna!

Recension: Sense and Sensibility av Jane Austen

Författare: Jane Austen
Titel: Sense and Sensibility
Antal timmar: 3
ISBN: 1-844-56037-6
Uppläsare: Kate Winslet
Utmaning: ett bidrag till min Klassikerutmaning/Klassikersommar
Mitt exemplar: ljudbok lånad på det lokala biblioteket
Utläst: 2015-07-02

Den här boken lyssnade jag på som ljudbok, på engelska. Kate Winslet läste; hon är mest känd från filmen Titanic, men hon har också varit med i en filmatisering av just Senste and Sensibility (Förnuft och känsla) där hon spelade den känslosamma systern Marianne.

De flesta vet väl vid det här laget vad Sense and Sensibility/Förnuft och känsla handlar om. Systrarna Dashwood med mor blir förpassade till att bo i ett litet hus på landet, och de två äldsta systrarna vill gärna blir gifta men både förnuft och känsla står i vägen. De måste lära sig att bemästra både och för att kunna hitta och behålla de män de är intresserade av, och vilka är det egentligen de väljer och vilka väljer dem?

Den yngsta systern fanns med i bakgrunden men fick väldigt lite plats och blev väldigt dimmig, knappt märkbar, knappt existerande över huvud taget. Varför hon alls skulle vara med kan man fråga sig, då hon inte fyllde någon större funktion och knappt alls fick någon personlighet.

Boken är skriven ur Elinors perspektiv. Kate Winslet läste bra och kunde uttrycka sig både som Elinor och som Marianne. Dock läste hon ganska snabbt, något som i och för sig passade bra i den här sortens bok.

Vad jag slogs av när jag lyssnade var bristen på miljöbeskrivningar. Det finns några få, men de är ytterst få och ytterst sparsamma. Bristen på beskrivningar av personerna och miljöerna är ett litet minus i kanten för mig, som gärna hade fått veta mer om sådant.

Å andra sidan bär boken sig bra utan onödiga beskrivningar. Det är dialogen och själva språket som är tjusningen, sådär som det är med Jane Austen. (Jag har läst en hel del om henne under mina litteraturvetenskapskurser.)

Vad gäller Austens böcker har jag dock bara läst Emma tidigare, men jag läser gärna fler böcker av Austen. Faktum är att jag lånat Persuasion som ljudbok och tänker lyssna på den efter att jag är klar med Gone Girl av Gillian Flynn (jag ville ha en Austen-paus).

Jag gillar verkligen sättet Austen skriver på, alla nyanser, alla ironier och betraktelser som är subtila, som kan gå den mindre observante förbi, och alla undermeningar och humorn som ligger och smyger i bakgrunden.

Den får fyra av fem möjliga stjärnor på Goodreads av mig.

Uppvärmning inför skrivarkurs

Det är bara drygt en vecka kvar tills dess att jag ska åka på skrivarkurs nere i Blekinge och jag försöker komma tillbaka in i skrivandet igen, det som legat nere i flera månader (om man bortser från bloggande och skrivpuffar).

Eftersom det går så trögt på Jade just nu så vänder jag mig till DK och jobbar på det projektet istället. Jag tar fram den första bunten av skrivfulla, handskrivna A5-papper som behöver renskrivas. Under dagen i dag har jag jobbat med det, samt funderat över vad jag ska skriva nytt. Jag vill försöka åtminstone att jobba lite mer kronologiskt.

Men eftersom det var så länge sedan jag skrev på DK senast (i vintras) blir jag tvungen att renskriva först som en del i att komma in i projektet igen. Och det jag skrivit tidigare är pusselbitar från olika kapitel och delar av projektet.

Det börjar bli riktigt långt nu och det tar lång tid att spara dokumentet varje gång jag gör det. Jag renskriver i korta dagsdokument och klipper in i huvuddokumentet som närmar sig 600 sidor.

Läs-a-lot sommar 2015 dag 1, 2 & 3

Optimistiskt trodde jag att jag skulle läsa massor de första dagarna av läs-a-loten, men så blev det inte. Dels har jag varit med om två läsmaraton alldeles nyligen, Rainbowthon som jag skrev om i länken och Rybsat som ni får veta mer om om ni följer länken till mina inlägg om det. Så jag kanske har blivit liiite lästrött (men inte så farligt; jag är fortfarande väldigt entusiastisk när det kommer till läsning), men jag har så många andra saker som pockar på uppmärksamhet, skrivande och målande, som konkurrerar om min fritid.

Jag hade hoppats på att kunna avsluta någon av de tre böcker jag läser just nu. Ljudboken, den fjärde boken, har jag precis börjat att lyssna på och den är på sammanlagt 15 cd-skivor, eller 19 timmar, så det kommer att ta ett tag innan jag är klar med den; det räknar jag inte med att hinna nu under den här veckan. Jag har precis börjat lyssna på den, ännu inte hämtat mig efter min eminenta lyssning på Burial Rites av Hannah Kent, och heller inte ännu kommit in i Gone Girl ordentligt; boken har bara börjat och ännu inte hunnit bli spännande, så jag drar mig lite för att lyssna.
 
Jag jobbade heltid måndag, tisdag, onsdag, så det blev bara någon sida på lunchen och sedan inte mycket hemma heller. Långa arbetsdagar och sedan ärenden och annat att göra som gick före läsning. Därför har det istället blivit väldigt lite de tre första dagarna. Jag hoppas på mer resten av veckan istället.

Ärligt talat har jag heller inte varit så sugen på att läsa - det går lite trögt i början på Snow Crash av Neal Stephenson - så jag har, i och med värmen som var och sommarkänslorna, istället börjat lösa korsord. Det är inte ofta jag löser korsord och det är långt mellan de få, korta och intensiva perioderna av korsordslösande. Av någon anledning triggas jag igång till att vilja lösa korsord när det är varmt och man nästan smälter bort; det är något slags sommarkänsla kombinerat med att man vill aktivera hjärnan så att inte också den drabbas av härdsmälta.

Så, över till en kort sammanfattning och statistik.

Dag 1. 32 sidor i Snow Crash. Lässpurt 1: 4 sidor. Hann precis med att se spurtens annonserande på Instagram under de sista minuterna av spurten (och under min lunchrast).

Dag 2. 4 sidor i Snow Crash, 4 sidor i The Art of Character. Sammanlagt 8 sidor. Lässpurt 2: Råkade se när jag väntade på skjuts hem och läste väl 2 sidor under spurttiden.

Dag 3. 10 minuter ljudbok (Gone Girl). 30 sidor i Snow Crash.

Sammanlagt antal sidor: 70.
Sammanlagt antal lyssnade minuter: 10.

Inga imponerande siffror alls. Det har börjat väldigt trögt, men det är också ett val jag gjort. Efter att ha suttit vid datorn hela dagen och jobbat, tar det emot att sätta sig och maratonläsa på kvällen. Så mina kvällar har istället blivit att umgås med sambon, hushållsbestyr, korsord, shoppingärenden, skönlitterärt skrivande, Morden i Midsomer (tisdag), och tvätt (onsdag). Jag håller tummarna för torsdag-fredag istället.

lördag 4 juli 2015

Snart dags för Läs-a-lot sommaren 2015

Nu är det snart dags för Läs-a-lot sommaren 2015, en vecka då man försöker att läsa så mycket som möjligt, gör det tillsammans med andra (på distans) och har kul under tiden. Veckan börjar den 6 juli 00.00 och avslutas i och med midnatt på söndag 12 juli.

Nelly på Nellons bokblogg anordnar detta tillsammans med Elin på Bokparadiset. Man anmäler sig antingen till Nelly eller till Elin, inte till båda utan bara till den ena. Jag har anmält mig till Elin i år. (Förra året blev det anmälan hos Nelly,)

Jag kommer tyvärr att jobba samtidigt som Läs-a-loten äger rum, men eftersom jag jobbar som jag gör, jobbar jag bara måndag-tisdag-onsdag och är ledig resten av veckan, vilket gör att jag kommer att ha gott om tid för läsning när jag inte jobbar. Dock med undantag för lördagen då jag ska iväg på en långtur till Dalarna och gå på konsert.

Men, för övrigt blir det förhoppningsvis en del lästid.

Det är upp till var och en som deltar hur mycket man vill läsa och vilka mål man vill ha, samt om man vill delta i lässprint eller inte (läs så mycket du orkar under en viss begränsad tid).

Jag har inget speciellt mål uppsatt men jag har plockat ihop några böcker att läsa och jag hoppas kunna läsa ungefär 100 sidor om dagen torsdag-söndag i alla fall. Vi får se hur det blir de andra dagarna.

Först och främst vill jag läsa klart de böcker jag håller på med (om jag inte hinner läsa ut någon av dem redan i helgen).

Dessa är:
  1. "Snow Crash" av Neal Stephenson (SF/cyberpunk); jag är på sidan 28 av 440.
  2. "Ranveig den havsdjärva" av Kerstin Trygg (historisk roman om vikingatiden); jag är på sidan 56 av 249.
  3. "The Art of Character" av David Corbett (fackbok om skrivande); jag är på sidan 158 av 380.

På måndag-onsdag planerar jag också att lyssna mycket på min ljudbok, som för tillfället är (nyss påbörjad) "Gone Girl" av Gillian Flynn (thriller).

Jag har precis köpt en på booktube mycket omtalat seriealbum som jag varit väldigt nyfiken på länge och nu äntligen tagit mig för att köpa och fått hem från Book Depository. Jag är jättesugen på att läsa den men har velat avsluta de andra böckerna först (helst vill jag bara ha högst en skönlitterär, en fackbok och en ljudbok igång samtidigt; max 3 samtidigt - nu har jag fyra).

Seriealbumet heter "Rat Queens, volume 1" och finns här på The Book Depository; en fartfylld saga med starka kvinnliga huvudkaraktärer. Gillar jag bok 1 kommer jag att köpa bok 2 ganska snart för den finns redan ute.

Sedan är jag lite osäker, jag vill inte ta någon alltför tjock bok. Jag har läst så mycket på engelska på sistone så jag skulle vilja slappna av med en somrig bok på svenska. Så jag har lagt upp en förslagshög som jag kommer att plocka från som jag behagar under veckans gång. Dessa är:

  1. Marita Conlon-McKenna: Kockskola för ensamma hjärtan
  2. Marita Conlon-McKenna: Sommarbruden (som jag haft på min tbr sedan förra sommaren!)
  3. F Scott Fitzgerald: Den store Gatsby (till min Klassikersommarutmaning)
  4. Lene Kaaberböl: Vildhäxa - Återkommaren (sjätte och sista boken i serien, som jag är jättenyfiken på)
  5. Melina Marchetta: Ett folk utan land

Vi får se hur det går.

Lycka till alla ni som ska vara med! Berätta gärna hur det går!
Och har du inte bestämt dig än, häng med vet ja, ju fler desto roligare!

fredag 3 juli 2015

Skrivpuff: Tänka

”Tänka sig, tänka sig!”
Den gamla damen spottade ur sig orden, kunde inte tala nog fort i sin iver att få det osagda sagt.
Hennes tunga sladdrade, orden rann ur henne som smält honung. Hon tog tag om flickan med knotiga händer, beniga fingrar, spott kring munnen som fann sin väg till flickans fräkniga panna.
”Tänka sig att herrn gått och gift sig, och du som hoppades på att bli gift med honom. Jojo, så kan det gå, så kan det gå.”
Hade hon nu fått ur sig det hon ville säga? Nej, den gamla fortsatte, åldrig hud banade väg för orden, lika knastriga som tantens stela rygg.
I omständliga ordalag gav hon beskrivningar av unge herrns bröllop – hon hade inte varit där själv men hon visste precis – genom sina väninnor – vad som blivit sagt och hur prästen talat, jajamensan.
Flickans bedrövelse gav ytterligare eld åt den gamlas ord; hennes tunga blev längre, spetsig och kluven itu medan hon sladdrade och skvallrade vidare om unge herrns heta julinatt som nygift.

(Detta är en SkrivPuff-övning; dagens ord är "tänka"; bilden lånad härifrån.)

Recension: Drottning Pokou - Concerto för ett offer av Véronique Tadjo

Författare: Véronique Tadjo
Titel: Drottning Pokou – Concerto för ett offer
Originalets titel: Reine Pokou. Concerto pour une sacrifice
Förlag: Leopard Förlag
ISBN: 978-91-7343-155-2
Mitt exemplar: köpt på en utgallring på biblioteket för en krona
Utläst: 2015-06-17

Drottning Pokou handlar om en myt, väl känd i Elfenbenskusten. Enligt legenden kastar drottning Pokou sin ende son i floden för att befria sitt folk.

Véronique Tadjo omtolkar denna myt på flera olika vis, i fem olika berättelser där myten får olika slut, vissa tragiska, andra mer positiva. Med dessa berättelser ställer Tadjo frågor om kvinnors relation till makt och våld. Man kan dra vissa paralleller till dagens Elfenbenskusten (eller 2005 när boken först skrevs).

Boken är uppdelad i tre delar. Första delen heter Legendens tid och behandlar myten som den först var. I del 2, ”Ifrågasättandets tid”, frågar sig Tadjo om sanningen om drottning Pokou var en annan än legendens. I den tredje och avslutande delen, ”Fågelbarnets tid”, är det Pokous sons fortsatta berättelse vi följer, och genom sonen segrar drottning Pokou över ondskan och maktmissbruket, lidandet i världen och över döden.

En myt kan alltid vinklas på det vis berättaren finner lämpligast. Ingenting är säkert och varje version av myten ställer nya frågor, pekar på nya orättvisor och belyser människans förmåga till ondska, hur lätt det blir våld, sorg, hur lätt männiksna har för att anklaga sig själv eller andra.

Det är en bok att läsa och läsa om och en bok att diskutera. Den är kort och välskriven. Jag ger den fyra av fem möjliga stjärnor. Svartvita illustrationer bidrar till stämningen.

torsdag 2 juli 2015

#sommarlovmedkulturkollo #upptäckarlust

Upptäckarlusten kan bestå i att hitta små detaljer i vardagen, läsa nya böcker och upptäcka helt nya författare, nya genrer, nya äventyr i bokform. Det kan också innebära att läsa på nya ställen eller våga klippa av håret och skaffa sig en ny frisyr, bara för att se hur det blir.

Min upptäckarlust idag bestod av just detta: nervositeten innan håret klipptes av och lättnaden efteråt; nu är jag fri att upptäcka hur sommarvinden blåser och smeker över nacken, hur solstrålar dansar där min hud förr gömts av hår.

Jag sitter på en bänk nere vid ån, där jag suttit flera gånger förut, men aldrig den här dagen, aldrig med den här boken och aldrig nyklippt och med upptäckarlustan, lugnet att sitta kvar och läsa, flera sidor, fast det kommer en gammal dam med hes röst och två promenadkäppar och undrar om hon också får plats på bänken.

Jag makar mig åt sidan och delar bänken med henne. Delar åvyn och svalkan i hettan som skuggan under trädet ger tillsammans med brisen ifrån vattnet.

Innan dess, eller efter; det spelar ingen roll, upptäcker jag hemmavid hur jag kan luta huvudet mot soffan och ta selfies och sedan göra mig själv vackrare (blekare, mer artonhundratalsblek) med filter på Instagram.

Upptäcker finesser där folk vill dölja och förtjusa, förnöja och förljuga. Hittar lögnen i vardagen och i det som faktiskt finns där eller inte finns där, som är där men förstärks eller suddas ut, enbart med en knapptryckning.

Upptäckarlusten i att forma ord, pärlband av ord, solglitter, leka med orden bara för att jag kan.

Flämta i hettan och upptäcka att när värmen klättrar uppåt trettio blir man svettig i handflatorna.

Livet är sådant, fullt av upptäckter i vardagen.

Och vänder du dig om tillräckligt snabbt, bläddrar blad i din skönlitterära bok med mer nyfikenhet än vanligt, kommer du att se skuggan i ögonvrån, skepnaden som inte fanns där innan.

Som kanske inte finns alls.

Men som triggar fantasin, som ger dig glimten i ögonvrån, den du behöver om du ska upptäcka med lusta.

onsdag 1 juli 2015

#sommarlovmedkulturkollo #läsro

Jag får läsro mellan tider av frenetiskt skapande.

När jag målar och skriver som mest, finns inte tid att läsa. Tiden är begränsad, och trots att jag inte har några barn eller någon stor familj att ta hand om, har jag en fästman jag älskar och ett jobb att sköta och hushållssysslor att ägna mig åt – vardagsbestyr, helt enkelt. Och det tar bort en hel del tid, så fritiden är ännu mer begränsad än själva tiden.

Min läsro består av att jag sitter eller ligger, mestadels och under hela uppväxten i sängen och läser, men numera även i soffan, då och då. Dock tycker jag bäst om sängläsandet.

Något annat jag gillar är balkongläsande eller läsande på en filt i gräset. Men det är sommarläsande... 

Annars tillbringar jag gärna tiden med näsan i en bok även när jag pendlar till jobbet under kalla vintermånader. Jag läser gärna både på perrongen, i väntan på tåget och gärna även på lunchen på jobbet.

Om det inte är så att jag är i en period av skapande (skrivande eller målande). Då blir tågtid och pendlingstid och lunchtid även det skrivtid – om det inte bara blir vilotid då jag sitter och blundar; inte på lunchen förstås men på tåget, på vägen till och från jobbet. Vilotid är något jag nästan glömmer bort. Men skapartid kan jag inte få nog av. Och läsro vill jag gärna ha.

Nu är min sommarsemester precis över (den var väldigt tidig i år), så jag får läsa på min fritid (och lunchtid) och det gjorde jag idag. Men någon riktig läsro får jag inte på mina korta lunchraster. 

Läsron infinner sig då jag kryper ihop under en filt (om det är vinter eller bara kallt ändå) och läser i en bra bok, en fysisk bok (ingen e-bok) och läser intensivt och med engagemang så jag glömmer världen omkring mig.

Under de soliga dagarna på min semester satt jag gärna ute och läste och jag har postat bilder på bloggen (och på Instagram) men jag gör det gärna igen, över läsro utomhus.

Det finns inte mycket som ger mig så mycket lugn som natur och speciellt natur om sommaren, en grön gräsmatta eller en susande skog, ett naturens lugn som sveper in även mig i sitt lugn och ger mig läsro.