tisdag 7 september 2021

Tisdagstrion: pojkar, grabbar & män

Hos Ugglan & Boken denna vecka är tisdagstemat pojkar, grabbar och män.

Först ut i min trio är ungdomsromanen Pojkarna av Jessica Schiefauer, som handlar om tre flickor som genom att dricka nektarn av en mystisk blomma blir till pojkar i ett helt dygn efteråt. Förvecklingarna och romanen utvecklas utifrån det. Jag tyckte mycket om boken när jag läste 2011, samma år som boken publicerades första gången och även fick Augustpriset det året. Men jag har ännu inte sett filmatiseringen som kom 2016.

Andra boken är Boy: Tales of Childhood av Roald Dahl. Roald Dahl (1916–1990) är mest känd för sina barnböcker, till exempel Kalle och chokladfabriken och Matilda, men han har även skrivit många böcker för vuxna och ett par böcker som är självbiografiska. Den här boken finns även på svenska med titeln Mitt liv som pojk; jag har den på engelska. Den beskriver hans liv från det att han föddes till dess att han slutar skolan och får sitt första jobb. Han har även skrivit en annan självbiografisk bok, Soloflygning (i original: Going Solo) som fortsätter historien och handlar om hans liv från 1938 till 1941, då han var stridspilot. Soloflygning tror jag att jag läste någon gång innan jag började föra läsdagbok (det vill säga före 2003/2004) men jag tror faktiskt inte att jag läst Boy: Tales of Childhood än. Dags att göra det snart! Jag har den i pocket med framsidan/omslaget som visas ovan.


Tredje boken är The Wee Free Men av Terry Pratchett, även utgiven på svenska som Små blå män. Jag läste den på engelska 2008. Tiffanys lillebror kidnappas av den onda fedrottningen och den nioåriga Tiffany tar hjälp av några mystiska små blå män som bara hon kan se och ger sig i väg för att rädda sin bror. Boken utspelas i Discworld/Skivvärlden men är en spin-off-serie om Tiffany Aching (Ledbruten i den svenska översättningen), den första av fem böcker som handlar om henne. I fortsatta böcker växer hon upp och blir tränad till att bli häxa, vilket i mångt och mycket handlar om att tänka praktiskt och stå med båda fötterna på jorden. Hon tillhör tillsammans med de andra häxorna i Discworld mina favoritkaraktärer. Tiffany är ett riktigt bra exempel på en stark kvinnokaraktär i litteraturen. Vilket blir lite lustigt att nämna i just det här inlägget som skulle handla om pojkar och män …


Helt apropå läste jag mycket i min barndom och ungdom som just hade manliga huvudkaraktärer. Så mycket så att jag när jag började skriva själv även valde att skriva om huvudpersoner av det manliga könet. Jag har inte haft svårt att identifiera mig med en huvudkaraktär utifrån kön utan det handlar mer om personlighet och om hur bra författaren porträtterat och gestaltat personen i fråga. Särskilt på åttio- och nittiotalet tenderade fantasy och science fiction att oftast ha pojkar eller män som huvudpersoner. Och i slukaråldern gillade jag att läsa min pappas Bröderna Hardy-böcker och Fem-böcker där jag hellre identifierade mig med pojkflickan George än med den flickaktiga Anne.

14 kommentarer:

  1. Svar
    1. Tack, Hannele! Hoppas att något i trion faller dig i smaken. :)

      Radera
  2. Jag tror inte att jag har läst någon av dessa, men om jag har det så är det Roald Dahl 🙂

    SvaraRadera
    Svar
    1. Monika, Roald Dahls böcker är riktiga barnklassiker. Härliga illustrationer brukar de ha också.

      Radera
  3. Pojkarna har jag med i min trio också! Tack för tipsen om de andra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod, Cinnamon! Pojkarna är verkligen en speciell bok.

      Radera
  4. Pojkarna är ju klockren. trodde att jag läst den men det var Hundarna kommer. Pratchett läste sonen och Dahl läste både sonen och dottern. men inte jag

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mrs Calloway, tack! Jag har läst "Om jag var du", också av Jessica Schiefauer. Hundarna kommer trodde jag att jag läst men det har jag inte vid närmare eftertanke. Pojkarna är verkligen speciell och var den bästa av de två böckerna jag läst av henne.

      Dahl är en riktig barndomsklassiker och Pratchett hör till fantasyklassikerna, båda mycket läsvärda författare. :D

      Radera
  5. Svar
    1. Ugglanoboken, den var verkligen läsvärd, mycket speciell och annorlunda och bra teman, tänkvärd.

      Radera
  6. Svar
    1. Vargnatt, jag kan verkligen rekommendera Pojkarna, boken är klart läsvärd, speciell och annorlunda och intressanta teman tar den upp också.

      Radera