lördag 19 september 2015

Recension: Ung i ghettot av David Safier

Författare: David Safier
Titel: Ung i ghettot
Tyska originalets titel: 28 Tages Lang
Förlag: Bazar förlag
ISBN: 978-91-7028-428-1
Läst: 11-13 september.
Utläst: 13 september
Mitt exemplar: en inbunden bok; ett recensionsexemplar från Bazar förlag

Boken handlar om sextonåriga Mira, de skälvande sista dagarna i ghettot, både precis innan helvetet bryter lös och när det gjort det. När allting vänds upp och ner, ännu mer än det redan gjort i och med att alla judar fösts ihop och tvingas bo i ett ghetto i Warszawa, blir saker ännu mer uppochnedvända. Som en fast punkt i Miras tillvaro finns systern och systerskapet. Mira har en yngre syster med mycket livlig fantasi och hon berättar en sagolik berättelse, som binder dem samman när allting annars är smärta.

Det här är en mycket spännande bok. Jag började läsa i den och sedan var jag fast, läste hela helgen. Boken var omöjlig att lägga ifrån sig. Den är utförd som en spänningsbok – ett format som Daid Safier vanligtvis inte använder sig av – och det har korta kapitel, består av mycket action och många händelser, och flera underliggande teman som vänskap, syskonskap och kärlek, men den berättar så mycket mer än en historia. Den berättar om allas vår historia och världshändelser som vi inte får glömma bort. Den är viktig, och det är viktigt att den blir läst.

Därför är det också viktigt att det är en ungdomsbok som vänder sig till den yngre generationen. De nya generationerna, som inte har varit med om varken första eller andra världskriget, men för det inte får glömma, inte får tro att det inte skedde, för det gjorde det.

Det här är en viktig skildring, värd att berättas, om och om igen.

Tack så mycket för recensionsexemplaret, Bazar förlag!

Boken finns att köpa bland annat på Adlibris och Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar