onsdag 29 februari 2012

Ska jag ta sportlov eller inte?

Skam att säga har det inte blivit mycket skrivet på sistone... Jag skulle fortsätta med nyskriv på DD i mitt redigeringsarbete, men jag fastnade.




Har istället fokuserat på att komma igång med mitt läsande igen, ordentligt. Jag har precis påbörjat läsandet av "Hungerspelen - trilogin" av Suzanne Collins. Det är en specialupplaga för bokrean, en samlingsvolym med alla tre böckerna i en och samma. En jättetjock bok som jag omöjligt kan ta med mig på tåget och läsa på vägen till jobbet. Det har fått bli hemmaläsning istället, började på boken häromdagen. Jag köpte många böcker på årets bokrea, besökte alla bokhandlar jag kunde komma åt under de första dagarna av bokrean. Mer om mina bokreafynd i senare inlägg!

Det har gått sämre med skrivuppgifterna till skrivarcirkeln också, har haft ett par gånger då jag inte haft något bidrag utan nöjt mig med att kommentera andras texter. I morgon är det egentligen sportlov för skrivarcirkeln, men förhoppningsvis blir vi några stycken som samlas då ändå. Hoppas att det blir några fler, för jag måste åka en bit för att ta mig dit, och jag vill inte göra tågresan i onödan.

Det har inte gått speciellt bra med bloggandet heller... Jag måste verkligen skärpa mig! Men så är det väl när andra delar av ens liv hamnar i fokus istället. Födelsedagar och annat har hamnat högre på prioritetslistan och så har jag bakat de senaste dagarna, fullkornsscones bland annat. Samt att jag gjort blomkålsmos för första gången - det var riktigt gott!

I dag damp nya numret av "Skriva" ned i brevlådan. Kanske kan jag inspireras av artiklarna i den tidningen för att nytända skrivandet?

torsdag 16 februari 2012

Skrivarcirkel och nyskriv

Sedan i måndags har jag fortsatt med redigeringen av DD. Det har blivit en liten stund varje kväll. Fast i dag hade jag fullt upp med skrivarcirkeln istället, och fick värdefulla kommentarer på min kortprosatext "Islossning".

Helt sant är det dock inte... i går kom jag till ett parti där med måste till "nyskriv", och det började jag med i går kväll alltså.

I dag på tåget fortsatte jag med det, skrev en handskriven sida i min anteckningsbok, så jag HAR jobbat på DD även i dag. Vi får se hur det blir i morgon, om jag hinner fortsätta någonting då. Jag fyller år i morgon, och har fullt upp med förberedelser inför lördagens kalas. Men någon liten stund redigering/nyskriv ska jag väl få till.

måndag 13 februari 2012

Islossning

Veckans uppgift till skrivarcirkeln är "Islossning". Ämnet kan man gärna tolka symboliskt, som ett slags förlösning till exempel. Jag har börjat på något som kanske blir en novell, har skrivit fyra långa meningar i dag. En början i alla fall.

Påbörjat redigeringsarbete

Tack vare den här bloggen som Sara Swietlicki har där hon just nu skriver om sitt redigeringsarbete av sin roman, har jag blivit inspirerad att äntligen och till sist ta tag i mitt eget redigeringsarbete av NaNoWriMo-projektet från förra året, DD kallad.

I går och i dag har jag tagit mig en stund kvällsredigering. Äntligen har jag insett det fina med att ta lite i taget, se bara till babysteps och inte alls tänka på att det är närmare tvåhundra sidor att gå igenom med mycket som ska ändras och mycket som ska skrivas till. Istället ser jag till dagens få sidor, en sida i taget. Det räcker med att jag redigerar en sida, men helst vill jag få till tre-fem sidor om dagen. Blev en bra start i går och ytterligare sidor i dag. Jag är på sidan 13 just nu.

söndag 12 februari 2012

I en idealisk värld

I en idealisk värld, borde väl min arbetsstruktur kunna vara som följer... Det är i alla fall något att sträva efter, eller vad tycker ni? Kommentarer?

Min arbetsstruktur

1. En idé föds.

2. Brainstorming. Skriv ned alla spontana tankar och idéer kring den stora idén.

3. Gör punktdokument med 50 saker som ska ske i historien eller på annat vis hör till historien, små och stora saker, för att bygga upp en plot. Johanna Wistrand kallar detta för ”Cynthias lista”, eftersom idén om de 50 punkterna kommer från Cynthia Morris’ ”Unleash Your Writing”.

4. Samla alla karaktärer. Vem är huvudperson? Skulle det vara bättre med någon annan som huvudperson? Vems perspektiv ger oss mest och bäst berättelse? Lista alla karaktärer. Skriv mini-bio/karaktärsnovell för alla karaktärer. Samla dem i ett karaktärsdokument. Bestäm miljöer och platser där historien ska utspelas, beskriv dem, se dem – andas dem. Gör en lista med alla miljöer och platser. Se också till att du vet allt annat om världen de vistas i, som kan vara relevant. Skriv ned och samla fakta i ett miljödokument.

5. Skriv ned händelserna som sållas ur punktdokumentet på papper, på indexkort. Ett indexkort för varje scen. Lek med dem och hitta en ordning som passar, fyll på med nya kort.

6. Strukturera genom att starta ett nytt dokument i datorn, numrera 1 till 30, och skriv in kapitelplanering utifrån punktdokumentet och indexkorten med scenerna. För över från punktdokumentet och skriv nytt tills det börjar likna en kapitelplot.

7. När plotten är gjord, dvs. det står något vid varje kapitel och de flesta frågetecknen är utredda, gör ett tråddokument där du skriver vad för trådar som startas i kapitel 1 osv. framåt. Vilka fullföljs? Finns det fler att utveckla? Blir det för många? Ska något bort? Är berättelsen tillräckligt fokuserad? Smala av och stryk sidospår, se till att historien är begränsad i form av a) karaktärer – kan några slopas? b) händelser c) tidsrymd – under hur lång tid utspelas historien? är alla gamla bakgrundshistorier relevanta? kan de indikeras bara genom att nämnas istället? d) subplottar.

8. Redigera kapiteldokumentet utifrån vad du kommit fram till i punkt sju. Här kan du också passa på att redigera indexkorten från steg 5, för att kartlägga och göra det överblickbart, det du kommit fram till. Det kan också hjälpa dig att se om strukturen håller och om det är något som behöver tänkas igenom, om du behöver tänka om gällande någonting, och se till så att du inte glömt någonting, eller fortfarande har stora frågetecken kvar som gör att du kanske fastnar och inte kommer vidare när du ska vidare och göra steg 9.

9. Skriv själva boken, kapitel för kapitel. För samtidigt ett frågedokument där frågor/nya idéer etc. skrivs ned. Glöm inte att fokus ska ligga på att komma framåt och skriva ett helt första utkast. Redigera EJ kapiteltexten. Gör bara kommentarer med kommentarfunktionen (i Word) och lägg allt annat av diskussion och frågor i frågedokumentet. Skriv tills första utkastet är klart. Parallellt med detta arbete, för en arbetslogg, så att du hela tiden vet vad du har gjort, dokumenterar var du befinner dig och på så vis uppmuntrar dig själv, så att du får känslan av att du kommer ”framåt” hela tiden. Också, om det blir en paus, kan denna arbetslogg få dig återinsatt i arbetet.

10. Låt texten vila.

11. Gå igenom frågedokumentet. Vilka frågor är fortfarande obesvarade? Svara på dem. Är de relevanta för nuvarande boken?

12. Gå igenom första utkastet av boken. Ändra stora saker/händelser först. Peta i ”småsaker” som språkgrejer och dylikt sist. Putsa sist!

13. Skicka till förstagångsläsare, låt texten vila och vänta på kritiken.

14. Bearbeta texten efter responsen.

15. Dags för andragångsläsare.

16. Bearbeta och finputsa!

17. Skicka manuset till förlag, och vänta på svar.

18. Bearbeta texten igen efter svaren från förlaget.

19. Skicka till tredjegångsläsare.

20. Bearbeta texten ännu en gång.

21. Skicka till förlag igen.

lördag 11 februari 2012

10 sätt att hålla motivationen uppe

Ann Ljungberg tipsar om 10 sätt att hålla motivationen uppe vid skrivandet. Känns precis som en skjuts jag behöver just nu. Det har stått stilla för mig sedan NaNoWriMo i november förra året. Om man bortser från dikterna jag skrivit till skrivarcirkeln.

Nu vill jag komma igång igen, sparka igång 2012 ordentligt och börja skriva på både KS igen, som behöver en del kött på benen, samt på Tusenskönan som har mycket nyskriv och också gammalt som jag skrivit under hösten 2011 för hand som jag inte renskrivit än. Dessutom vill jag redigera mitt NaNoWriMo-projekt för 2011. Nu har det fått vila sedan novembers slut i princip. Har bara petat lite grand i det. Nu är det dags att sätta igång med redigeringen på allvar!

Bokkram

Vilken härlig bild jag ramlade över på bloggen Mitt namn i hyllan. Här är bilden... Visst blir man sugen på att läsa?


25 saker författare ska undvika att göra

En kreativ lista på 25 saker som författare ska undvika att göra finns här.

tisdag 7 februari 2012

Helgfynd!

I helgen var jag på en utförsäljning som Akademibokhandeln har - en rea - , mycket förmånlig sådan där de flesta böckerna kostar 10 kronor styck. Det var just en bunt med tiokronorsböcker som jag köpte.

Två böcker som jag fått mig rekommenderad på andra bokbloggar och som jag under en tid funderat på att köpa, hittade jag nu för tio kronor styck, och det var "Vickis Vintagebutik" av Isabel Wolff och "Livets aviga och räta" av Kate Jacobs.

Därtill hittade jag tredje boken i en serie om fyra av Philip Pullman. Han är mest känd för sin "Mörka materian"-serie, men han har även skrivit annat. Bland annat serien om Sally, "Sally Lockhart Mystery". De två första böckerna har jag på svenska, men inte de två sista. När jag sökte tidigare efter bok tre och fyra, visade det sig att de inte var översatta. Jag mailade förlaget och de hade inga planer på att översätta dessa böcker i framtiden heller. Så jag bestämde mig helt sonika för att köpa de två resterande i serien på originalspråket engelska och lade upp dem på min väldigt långa "vill köpa"-lista. Nu hittade jag alltså den tredje boken, "The Tiger in the Well" för bara tio kronor! Vilket kap! Den fjärde och sista Sally Lockhart-boken letade jag efter bland reaböckerna, men jag hittade den inte. Det blir att köpa den på annat vis.

Den fjärde boken jag köpte hör ihop med vad jag läser just nu. Jag är på de sista skälvande sidorna av första boken i serien om Sookie Stackhouse, "Dead until Dark", (den där serien som blev till tv-serien True Blood), och jag tror att jag vill läsa fortsättningen! Så när jag ramlade över "Dead as a Doornail" i pocket för bara tio kronor passade jag på att köpa den. Det visade sig vara femte boken i serien, så jag måste först komma över bok två, tre och fyra och läsa dem, innan jag kan läsa denna nyinköpta.

Den femte och sista boken jag köpte är en fransk liten pärla. "La cantatrice chauve suivi de La leçon" av Eugène Ionesco, innehållande två pjäser av Ionesco, en längre och en kortare. Att läsa dramatik kan vara ett lättare sätt att lära sig läsa fransk skönlitteratur på än att plöja tjocka romaner, inbillar jag mig i alla fall.

Topplistan 2012 - januari



Jag hakar på Lyrans idé om att göra en "Topplista" à la Melodifestivalen för lästa böcker under 2012. Sex böcker har jag läst under januari. Två stycken ska väljas ut.


Vinnare i januari är "Powers" av Ursula K. Le Guin.



Bok som går till Andra chansen är "Voices" av Ursula K. Le Guin.

Ekfras

Veckas uppgift till skrivarcirkeln är att skriva en ekfras. En ekfras är en dikt som har sin utgångspunkt i ett konstverk, en stillastående fryst bild som får liv när man skriver dikten om den. På torsdag är det skrivarcirkel. Idag är hög tid att börja skissa på en ekfras - för jag vill inte vara lika sen som jag varit andra gånger, då jag väntat till samma dag med att skriva ihop något.

onsdag 1 februari 2012

Läsrapport januari

1. Gunnhild Øyehaug: Vänta, blinka
2. Cynthia Voigt: David och Jonathan
3. Ursula K. Le Guin: Voices
4. Gérard Moncomble & Christophe Merlin: Le mystère du slip panthère
5. Ursula K. Le Guin: Powers
6. Morton Rhue: Vågen

Antal böcker: 6

Egna böcker: 4
Låneböcker från bibliotek: 1
Bok lånad av vän: 1

Länder representerade: Norge (1), USA (4), Frankrike (1)
Antal hyllvärmare (som stått i hyllan längre än två år): 2
Antal böcker i läsutmaning "12 favoritförfattare 2012": 2 (av Ursula K LeGuin)

Antal böcker på svenska: 3
Antal böcker på engelska: 2
Antal böcker på japanska/franska: 1
Antal manliga/kvinnliga författare: 2/4

Antal SF/fantasy: 2
Antal graphic novels/seriealbum: 0
Antal manga/manwha/manhua: 0
Antal barn-/ungdomsböcker: 5

Sammanlagda antal lästa böcker: 6

Månadens bästa: "Powers" av Ursula K LeGuin

Månadens påbörjade men ej utlästa (och som därför räknas till nästa månad): "Bläckmagi" av Cornelia Funke, "Dead until Dark" av Charlaine Harris.