tisdag 31 januari 2012

Bläck flyter fram

Jag trodde att jag skulle hinna läsa ut Cornelia Funkes "Bläckmagi" under januari, men det kommer jag nog inte att hinna. Idag är ju sista dagen i januari och jag är på sidan 509 av 665 för tillfället.

Hade jag valt att koncentrera mig enbart på "Bläckmagi" den senaste tiden kanske det hade gått, men nu började jag på första boken om Sookie Stackhouse, det vill säga "Dead until Dark" av Charlaine Harris och jag har läst 90 sidor i den boken, innan jag nu återvänt till "Bläckmagi" - jag tog en kort avstickare...

"Bläckmagi" är den första boken i en trilogi där jag läste bok ett, "Bläckhjärta", för några år sedan (vet inte exakt när), och bok två som jag nu läser, köpte jag på ICA för 29 eller om det var 39 kronor, ett bra pris för en tjock pocket. Den här boken måste man nu kalla för en tegelsten, inte sant?

Jag ser fram emot att läsa den sista boken i trilogin, "Bläckdöd", så snart jag får tag i den (vill köpa den också och så ettan så att jag har hela trilogin i min ägo). Jag tyckte om ettan men den var lite trögläst, därför kanske som det tog sådan tid innan jag kom mig för att läsa tvåan. Nu läser jag tvåan, "Bläckmagi", och tycker mycket om det jag läser.

Men för att återknyta till början, jag tror inte att jag hinner läsa ut den idag, det är trots allt 156 sidor att läsa och jag har annat att göra också under kvällen...

Pastoral

Ny vecka, nytt ämne till skrivarcirkeln. Veckans uppgift är "pastoral". Vi ska skriva något på temat "pastoral", skriva något som ÄR pastoralt eller associeras med pastoral... "Gestalta en plats och situation som ger dig lugn och glädje och kanske förväntan." har vår cirkelledare formulerat det.

Kan tyckas enkelt, kan tyckas svårt. Jag brottas i alla fall med ämnet... Hittills har jag skrivit en klumpig liten inledning till novell (som jag redan skrotat), samt en fånig liten dikt om en herde... Skrev detta igår, idag har det inte blivit något än. Måste börja skriva och skissa för att komma någonvart. Dyka rätt in i det pastorala...

Igår försökte jag hitta stämningen genom att lyssna på sådant (mest klassisk musik) som dök upp när man sökte på "pastoral" på Spotify. Det var en hel del. Jag googlade på ämnet också. Lite inspiration har jag funnit, men jag har inga idéer. Hjälp, någon?

onsdag 25 januari 2012

Ljuset återvänder

Försöker skriva en dikt till morgondagens skrivarcirkel. Temat är "ljuset återvänder". Det blir fragment och bitar... Förhoppningsvis kan det bli något bra till slut, tillräckligt bra för att läsas upp under morgondagens skrivarcirkel, i alla fall. Jag fortsätter att knåpa... Orden kommer till mig, ibland ett och ett, ibland i klump eller ett par i taget. Jag försöker fånga dem och väva något av de jag får fatt i.

fredag 20 januari 2012

Kiwii Illustration

Jag hittade via Illustration Friday på Facebook (som också har en egen hemsida, se föregående länk) till Kiwii Illustration - en fransk sida, inte mycket text, utan med många jättesöta bilder, så även om man inte kan franska kan man ha mycket behållning av de söta illustrationerna. Jag fastnade dels för att illustrationerna var så proffsiga och söta - inspirerade av japansk "kawaii", alltså just über-söta illustrationer med gulliga figurer - och för att, som hemsidans namn antyder, kiwifrukter figurerar på nya vis i flera av illustrationerna. Kiwi är en av mina absoluta favoritfrukter - det är SÅ gott! Och de här illustrationerna är SÅ söta. Hoppa iväg och kika på sidan vetja!

Liebster Blog Award




För fyra dagar sedan nu, fick jag ett jättefint blogaward från Tröst för ett knytt. Tack så mycket! Hennes ord löd som följer:

"Andra awarden går till Jenny för sällskapet på vägen mot drömmen och en inspirerande blogg."

Tackar så mycket, än en gång!

"Till Awarden hör en uppgift. Liebster är ett tyskt ord som betyder "käraste"och utnämningen ges endast till bloggar med färre än 200 följare/prenumeranter . När man får utmärkelsen ska man göra följande:

Tacka den som gett dig utmärkelsen och länka. (Det har jag gjort ovan.)
Skriv ner de 5 bloggar man vill lämna awarden vidare till och låta dom veta det genom att lämna en kommentar hos dem."

Jag återkommer i ett nytt inlägg med de fem bloggar jag vill ge awarden vidare till och motivering till dessa. Så länge: ha en riktigt fin helg!

Aftonbladet skriver om Skriva

Aftonbladet skriver en kort artikel om tidningen "Skriva" som nu kommit ut med sitt andra nummer. Jag fick det andra numret i brevlådan för ett bra tag sedan eftersom jag redan prenumerar på tidskriften, fick nys om den redan innan första numret kom ut och köpte en prenumeration redan då. Det kan vara roligt att bli inspirerad och läsa en tidning om skrivandet. Dessutom passa på när den säljs för ett vettigt pris också.

onsdag 18 januari 2012

Galen utomjording

Science Fiction brukar ju mest vara action när det kommer till filmer, av någon konstig anledning. SF i litteraturen är ju ofta annat, men just Hollywood vill gärna göra action av SF. Nu har Simon Pegg och Nick Frost gjort en komedi. Den heter "Paul" och handlar om en utomjording som heter just så. Två SF-nördar åker till ett convent, på vägen dit stöter de på Paul. Sedan blir ingenting sig likt längre. Filmen kan kan vara roligt att se - jag blir nyfiken på att se den i alla fall. Kanske skriver jag en recension också. Hursomhelst... Här är trailern i alla fall.


Smålandspostens novelltävling

Smålandsposten anordnar novelltävling med tema "natur". Novellen ska vara på max 5000 tecken inklusive mellanslag. Med i juryn är bland andra författaren Tomas Bannerhed. Deadline den 23 januari.

tisdag 17 januari 2012

Pennfajten

Ramlade över en sida med skrivövningar. Skrivpuff har fått konkurrens. Men Pennfajten är annorlunda. Det är ett ideellt arbete, ett öppet forum, med skrivövningar, inspirationstexter och "Veckans Pennfajt" - en skrivövning i veckan alltså. Något för den som tycker att det är lite mycket med en övning om dagen, kanske. Besök gärna Pennfajten. Jag ska nog göra det igen i alla fall. Kanske vågar jag till och med bli en Pennfajtare.

Ragnarök - nytt av Byatt

En av mina favoritförfattare, A.S. Byatt, har just kommit ut med en ny roman. Dessutom är det en roman i "Mytserien". Inte nog med det, en av mina andra favoritförfattare, Ursula K. Le Guin (som ligger mig mycket mer varmt om hjärtat), har publicerat en artikel eller recension, en "literary review" om romanen som finns att läsa här.

Ett tänkt projekt under tidigare år var att läsa böckerna som publiceras i "Mytserien"; det har gått sisådär. Knappt blivit av alls, faktiskt. Men den här boken kanske jag ska försöka läsa. Vill gärna ha eller köpa den, gärna läsa den. Kanske något att önska mig nu när jag snart fyller år? Eller ska jag kanske utnyttja presentkortet på bokhandeln som jag fick i julklapp till att (bland andra) köpa A.S. Byatts "Ragnarok"?

Tävling: Dåtidsnovellen

Duo Dito Förlag och Bokeri.se anordnar en novelltävling med deadline den 30 april. Man ska skriva en "dåtidsnovell" som utspelas i en känd historisk tid. Novellen ska vara på max 30 000 tecken inklusive blanksteg. Läs mer om tävlingen här. Tack, Tröst för ett knytt, för tipset!

måndag 16 januari 2012

Nytt år - nya utmaningar

På torsdag är det dags för årets första skrivarcirkel-/skrivarkurs-tillfälle. Vi har en klurig uppgift att skriva på tills dess, som vi fick för fyra dagar sedan. Jag har fortfarande inte påbörjat någon text - det är oss valfritt att skriva en dikt eller en berättelse. Kanske är det nu dags att sluta fundera och börja skriva på något. För det är ju - som bekant - först när man börjar att verkligen skriva som inspirationen kommer eller/och idéerna.

lördag 14 januari 2012

Dags att damma av förra årets NaNoWriMo-projekt

Igår kväll tog jag fram pärmen med 2011 års NaNoWriMo-projekt som har fått legat och vilat sedan novembers slut, mer eller mindre. Jag har inte den allra senaste versionen utskriven, men väl en som innehåller det allra mesta från novembers galna skrivmånad. Med över 53 000 ord är det lite att gå igenom, och mycket nytt att skriva till. Jag har påbörjat redigeringen med första sidan på första kapitlet. Många överstrykningar blev det. Jag har en känsla av att det blir väldigt mycket stryka i första skedet av den här redigeringen. Men det är som det ska vara: texten vinner enormt på att överflödiga ord stryks. Tänkte fortsätta med redigeringen nu ikväll.

fredag 13 januari 2012

Läsutmaningar 2012

Jag har uppdaterat min sida om läsutmaningar. Nu är det inte bara 2011 års utmaningar som listas - nu har jag gjort en lista över de läsutmaningar jag vill hoppa på under år 2012. Mer om dessa utmaningar framöver. Under tiden kan ni besöka den här sidan.

fredag 6 januari 2012

Voices

Jag har tagit upp mina franskstudier igen. Jag läste franska på högstadiet och i gymnaiset. Det känns just nu väldigt avlägset. Men franskkunskaperna sitter i, åtminstone en del av dem, märker jag nu när jag börjar repetera. Jag lånade i går en språkkurs på biblioteket som jag nu börjat lyssna till och använda mig av: "Pique-nique 2". Nybörjarfranska men inte den allra lättaste. Parallellt med det har jag börjat läsa en bok på franska som jag lånat av min mamma: "Le Cœur d'un autre" av Tatiana de Rosnay. Det kommer att gå långsamt, så det går inte an att bara läsa den boken...

Men jag visste inte vad jag skulle välja att läsa härnäst, så jag skrev några författarnamn på lappar, blandade dem och lade dem i en mugg, drog en lapp och fick upp "Ursula K. Le Guin", så nu läser jag bok två i en trilogi, titeln är "Voices", och första boken i trilogin läste jag i december 2007. Ett bra tag sedan alltså. Boken är dock mer eller mindre fristående - i alla fall från den första - så jag tror det ska gå bra ändå.

En bok på engelska av min favoritförfattare och en bok på franska av en annan författare. En bra början på 2012 med andra ord. Nu ska här läsas!

Avslutat alfabetutmaningen

Nu i dag har jag avslutat alfabetutmaningen, en läsutmaning som egentligen hörde till 2011. Jag har nyss läst ut en bok på den sista bokstaven som blev V för min del. Det blev en intelligent ungdomsroman med mycket dialog, "David och Jonathan" av Cynthia Voigt. Den näst sista boken som också blev utläst 2012 var "Vänta, blinka" av Gunnhild Øyehag. Annars läste jag mig igenom hela alfabetet under 2011. Med undantag för de bokstäver som saknades i min bokhylla; jag hade ingen författare vars namn började på Q, Å och Ä. Med 2011 bakom mig och alfabetutmaningen avklarad är det dags att sätta tänderna i 2012 års läsutmaningar!

tisdag 3 januari 2012

12 Favoritförfattare 2012

Jag har hittat på en egen läsutmaning. Många andra läsutmaningar fokuserar på att läsa böcker av författare man inte läst, ett sätt som är bra att hitta nya favoriter och favoritförfattare på. Men vad som glöms bort lite är att återvända till de favoritförfattare man redan funnit. Därför ska jag under 2012 utmana mig själv att läsa 12 böcker av 12 olika favoritförfattare som jag har. Jag fick fundera lite innan jag fick ihop tolv - vissa var helt självklara, andra fick slåss lite om platsen.

Här följer en lista på tolv av just mina favoritförfattare. Vilka är dina favoritförfattare? Vill du också återknyta bekantskapen med dem? Hur länge sedan var det du läste en bok av din favoritförfattare sist? Jag har inom parentes skrivit när jag läste något av författaren senast. Vissa läste jag så sent som förra året, en favoritförfattare var det ganska precis åtta(!) år sedan jag läste!

Här kommer författarna för enkelhetens skull i alfabetisk ordning efter förnamnet.

12 Favoritförfattare 2012
– Återvänd till dina favoritförfattare

1. A.S. Byatt (december 2009)
2. Diana Wynne Jones (maj 2007)
3. Gene Wolfe (augusti 2010)
4. Jeanette Winterson (juli 2010)
5. Margaret Atwood (augusti 2011)
6. Mary Hoffman (maj 2010)
7. Neil Gaiman (om man inte räknar seriealbumet av Craig Russell som baseras på Gaiman, och som jag läste 2011, var det april 2009)
8. Robin Hobb (januari 2003)
9. Salley Vickers (december 2009)
10. Shannon Hale (april 2010)
11. Terry Pratchett (mars 2009)
12. Ursula K. LeGuin (december 2007)

Litteratur världen runt under 2011

Mest har jag läst böcker av svenskar under 2011. Inget fel i det, men jag vill gärna läsa böcker av författare från andra delar av världen också. Jag tittade igenom listan av böcker och gjorde lite snabb statistik över vilka länder författarna lästa av mig under 2011 kom från. Jag läste 69 böcker under 2011.

Resultatet visar att 28 av dessa var från Sverige, alltså ca 41%.

På andra plats kom USA med 9 böcker, tätt följd av Storbritannien med 8 böcker.

Tre länder delar fjärdeplatsen: Kanada, Danmark och Frankrike med tre böcker vardera, dvs. ca 4 %.

Två böcker härnäst, Australien, Irland och Kina.

Sedan följer en lång rad med böcker, där jag bara läste en bok per land, dvs. ca 1,5 %. Dessa länder är: Tyskland, Polen, Nya Zeeland, Malaysia, Spanien, Finland, Italien, Schweiz och Japan.

Sammanlagt läste jag böcker från 18 länder.

måndag 2 januari 2012

Alfabetutmaningen 2011

Förra året deltog jag i Alfabetutmaningen. Hur gick det med utmaningen? Man skulle läsa böcker ur sitt eget hemmabibliotek, en bok - ett författarefternamn - för varje bokstav i alfabetet. Jag klarade inte utmaningen helt, men näst intill. Den 30 december började jag på den näst sista boken, som jag nu läser och hoppas hinna läsa ut idag. Det är "Vänta, blinka" av Gunnhild Öyehaug. Här följer listan på min alfabetutmaning, vilka böcker jag läste:

Alfabet-utmaningen

1. A – Atwood, Margaret: Syndaflodens år

2. B – Barricco, Alessandro: Nittonhundra

3. C – Chevalier, Tracy: Den blå färgen

4. D – Duras, Marguerite: Älskaren

5. E – Englund, Peter & Petri, Kristian: Jag skall dundra

6. F – Annelie Fridell-Aggestam: Så bitter kall

7. G – Gibbins, David: Heligt guld

8. H – Hartnett, Sonya: Skuggan av den randiga vargen

9. I – Ingelman-Sundberg, Catharina: Tempelbranden

10. J – Jersild, PC: Den femtionde frälsaren

11. K – Kaaberbøl, Lene: Skämmartecknet

12. L – Leeb, Jenny: Stella & Sebastian

13. M – Mazetti, Katarina: Blandat blod

14. N – Nemert, Elisabet: Vindarnas ö

15. O – Ondaatje, Michael: Anils skugga

16. P – Pullman, Philip: Rubinen i dimman

17. Q – har ingen bok

18. R – Rowling, J.K: Harry Potter and the Deathly Hallows

19. S – Stewart, Paul & Riddell, Chris: The Lost Barkscrolls

20. T – Trotzig, Birgitta: Dykungens dotter

21. U – Uehashi, Nahoko: Besttjusaren I: Stridsormarna

22. V

23. W - Wahlberg, Karin: Sigrids hemlighet

24. X – Xinran: De goda kvinnorna från Kina

25. Y – Yeh, Chun-chan: En by i bergen

26. Z – Zafón, Carlos Ruiz: Vindens skugga

27. Å – har ingen bok

28. Ä – har ingen bok

29. Ö



Som ni kan se är det V och Ö som fattas. Jag tänkte ge mig själv dispens och läsa ut de två sista i år, 2012, varav jag redan förra året, som sagt, började i Ö-boken.

Sedan är det bara en författare på V som saknas, eftersom jag hoppar över Q, Å och Ä då jag inte har författare på de bokstäverna.

Tycker för övrigt att det är härligt att jag under året kom åt att köpa en bok med författare på X - Xinran - en bok som för övrigt var väldigt bra.

Sammanfattningsvis kan jag säga att jag är nöjd med mig själv. Jag läste 24 av de 26 böcker som min utmaning bestod av, och där började jag på en, så nästan kan man säga 25 av 26 - beroende på om man räknar från det att man börjar med en bok eller då man avslutar boken. Jag skriver alltid upp datum då jag avslutar läsningen av en bok och räknar boken till den månad som då är. Andra räknar från början av läsningen.

Hursomhelst: jag klarade i stort sett utmaningen och jag är nöjd! Ännu mer nöjd eftersom jag äntligen läst massor av böcker från min egen bokhylla, snarare än att låna och läsa låneböcker från biblioteket (vilket jag givetvis också gjort men inte i samma utsträckning som förut). Jag är glad att jag läser ur egna bokhyllan där det står massor av godbitar och guldklimpar som jag faktiskt väldigt gärna vill läsa (men inte alltid kommer mig för att göra).