torsdag 3 december 2020

Recension: Dunkelstjärnan av Joseph A. Davis

Jag har läst Dunkelstjärnan av Joseph A. Davis, första delen i serien Kampen om Tusenvärld.

Det är en spännande bladvändare från början till slut.

Såhär beskrivs handlingen på Adlibris:

Tolvåriga Julia märker direkt att någonting med hennes nya klasskamrat, flyktingpojken Kasir, inte stämmer. Men hon anar inte helt hur annorlunda han är förrän den ödesdigra natten de blir jagade av fruktansvärda levande skuggor.

Tillsammans med hennes lillebror Edvin och en mystisk gubbe som kallas för Trubaduren blir de tvungna att fly genom en magisk portal till Kasirs hemland. Det är en värld av gränslös skönhet där konst blir levande men där allt det vackra håller på att förstöras av skuggorna. Medan Julia och Edvin brottas med ett nytt språk, en ny kultur och okända faror upptäcker de att de har en hemlig koppling till Kasirs värld och att de kanske har makten att rädda den.

Huvudpersonen Julia tillsammans med sin bror Edvin och en av stadens alkoholister, kallad Trubaduren, tar sig till en annan värld där mycket är annorlunda, men en hel del också känns igen. Davis skriver trovärdigt om deras liv som flyktingar och de språkbarriärerna de stöter på i det nya landet.

Det är lätt att känna igen sig i och sympatisera med Julia. Hon brottas med känslor som svartsjuka och avundsjuka som många kan känna igen sig i.

Detta är portalfantasy som känns modern och medryckande. Kreativitet är bokstavligen nyckeln till kunskap och lärande. Davis har skrivit fantasifullt och annorlunda, med många egna idéer även om kampen mellan det onda och det goda är skriven om förut.

Handlingen skedde snabbt mot slutet men var också en del i den stegrande spänningen.

Cliffhanger-slutet gör klart att det är första delen i en serie. En serie som jag gärna vill läsa mer av.

Tack till Joseph A. Davis för recensionsexemplaret!


Köp boken här:

Adlibris

Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar