torsdag 29 mars 2012

I min bokhylla: C


Dags att leta fram böcker i min bokhylla vars titel börjar på C. Inte helt lätt, men jag hittade fler än jag trodde – runt åtta stycken – och jag har valt fem böcker som jag presenterar här nedan.

Först ut är ”Choklad” av Joanne Harris. Nog välkänd för de flesta vid det här laget. Boken har filmatiserats och blivit en storfilm med Juliette Binoche och Johnny Depp i huvudrollerna. Jag läste boken före det att jag såg filmen och det är jag glad för, boken ger ett annat intryck och boken är bättre – som det brukar vara med bok/film för det mesta. ”Choklad” handlar inte bara som titeln antyder om choklad, men choklad spelar förstås en stor roll. Huvudpersonen heter Vianne Rocher och hon och hennes dotter Anouk kommer till en liten sömnig sydfransk by och öppnar en chokladbutik där. Givetvis får Vianne många besökare, många som älskar hennes choklad och andra som är mindre förtjusta – som till exempel prästen Reynaud, en motståndare som vill ha bort henne från byn. En romantisk och mysig historia. Sedan jag köpte "Choklad" har många andra böcker av Joanne Harris kommit ut på svenska. Jag har de flesta, plus någon enstaka på engelska. Sex stycken böcker har jag sammanlagt av henne, varav den senaste är "Kärt barn", en inbunden thriller som jag inte läst än.

Andra boken är ”Cosmos & Aska” av Oscar Hemer, en bok jag gärna vill läsa men inte läst än. Jag köpte den på bokrean för några år sedan på Bokia för 39:- som ni kan se i fotot ovan. ”Cosmos & Aska” är en litterär nutidsroman, handlar om Cosmos – invandrad till Sverige från Argentina – och Aska, en gåtfull ung kvinna. De träffas och inleder ett passionerat förhållande, men vem är det egentligen som berättar deras historia? Är det någon större makt som har ett finger med i spelet? Som det står på baksidan av boken, och något av just det jag fastnade för: ”en intensiv roman om kärlek, sexualitet och död och samtidigt en raffinerad lek med berättaridentiteter och perspektivförskjutningar”. En gång började jag läsa i den här boken, men fastnade. Jag vill börja om igen och läsa den på riktigt den här gången. Den lockar, och trots att det är en ”kärlekshistoria” är den som sagt av det mer litterära slaget och inte helt lättläst – ingenting som stoppar mig egentligen, tvärtom!

Bok tre: ”City of Ships” av Mary Hoffman. I april och maj 2006 läste jag de tre första böckerna i serien om Stravaganza, personerna som kunde resa mellan världar – från vår värld till ett italieninspirerat fantasiland, Talia. Jag läste dem på svenska: ”Maskernas stad”, ”Stjärnornas stad”, ”Blommornas stad”. Titlar inspirerade av de olika städer som huvudpersonerna färdas till. Först i maj 2010 läste jag nästa bok i serien. Det hade inte översatts några fler böcker såvitt jag visste, så jag blev tvungen att gå över till att läsa dem på originalspråk istället och jag tror att jag ramlade över boken av en slump på biblioteket. Då fick jag upp ögonen igen för serien, blev nyfiken på att läsa fler och ta reda på mer. Det var först 2008 som ”City of Secrets” publicerades, så jag var inte så långt efter med att läsa den. När jag läst den ville jag läsa mer och köpte ”City of Ships” på bokhandeln när den kom ut 2010 eller så. Ännu har jag dock inte läst boken. Det är något att göra i år! Det finns ännu en bok i serien som kommer ut först i år, 2012, som heter ”City of Swords”. Men sedan är jag ikapp Mary Hoffman som skriver på sin hemsida att det kanske blir fler böcker om landet Talia, för det finns tolv stycken stadsstater i landet och varje stadsstat har sin egen historia. Böckerna är fristående men huvudpersonen i en bok är med som biperson i nästa och flera karaktärer återkommer i flera böcker, så det är bäst att börja från början med ”Maskernas stad”/”City of Masks”.

Den fjärde boken ur min bokhylla är ”Cart and Cwidder” av Diana Wynne Jones. Jag har alltid hävdat att Diana Wynne Jones är bättre än J.K.Rowling och hennes Harry Potter, att Diana Wynne Jones kom först med sina böcker om trollkarlsskolan är fakta – och nog var hon en inspiration för Rowling. Diana Wynne Jones ÄR bättre än Rowling, men hennes böcker är inte lika mainstream och inte alltid lika lätta att ta till sig med mer komplicerade plotvändningar och komplexa karaktärer. ”Cart and Cwidder” är den första boken av fyra i ”The Dalemark Quartet”. När Moril ärver sin fars prisade instrument – en cwidder som sägs ha ägts av en av de odöda en gång i tiden – måste han lära sig att behärska dess märkliga krafter i tid för att kunna förhindra ett destruktivt inbördeskrig. En spännande bok som det var några år sedan jag läste och som faktiskt är värd en omläsning, känner jag nu. Diana Wynne Jones är fantasy när den är som bäst. Länkarna ovan är till två olika sidor om Diana Wynne Jones. Hon är en av mina absoluta favoritförfattare och jag samlar på alla hennes böcker. Hittills har det blivit 28 böcker av henne i min bokhylla och därmed slår hon nog rekordet på vilken författare jag har flest böcker av. Tyvärr kommer det inte att bli några fler, eftersom hon gick bort i mars 2011.

Sista boken i C-hyllan är ”Crawling at Night” av Nani Power, ännu en bok som jag inte läst än! Eftersom den är japaninspirerad och utspelas om än inte i Japan så på en sushirestaurang i Manhattan, så blev jag nyfiken på boken. Det är en debutbok, handlar om Ito, en ung man och sushikock, och en likaledes ung tjej, Mariane, alkoholist och servitris. Det är en hel del mat i den här boken, sushi speciellt, och varje nytt kapitel börjar med en meny. Nani Power har kommit ut med minst fyra böcker till sedan debutboken och har jobbat som sushikock själv så hon har erfarenhet i branschen. Jag har dock bara hennes debutbok. Här finns en intervju med henne om hennes senaste bok (från 2008).

onsdag 28 mars 2012

I min bokhylla: B



Nu är det dags för böcker på B i min bokhylla. Efter en stunds letande hittade jag fem böcker med titlar på B, varav en oläst och de andra lästa.

Först ut är Paulo Coelho: ”Brida”. Den här boken köpte jag på den lokala bokhandeln för ett presentkort som jag fick för sisådär tre år sedan. Det är den första boken av Coelho som jag läst och faktiskt också den enda. Jag har dock fem till olästa böcker av Coelho i bokhyllan, samtliga pocketar köpta på second hand för en spottstyver förutom en bok, ”Elva minuter” som jag visserligen också köpte på second hand men som är inbunden. ”Brida” lockade med andra ord till mersmak även om jag inte läst mer, så Coelho tillhör de författare som i år, 2012, är med i min läsutmaning, ”Två gånger är en vana”.

Bok två, Tatiana de Rosnay: ”bumerang”. Andra boken av de Rosnay som jag läst, och definitivt den bästa. Jag läste ”Sarahs nyckel”, spännande men simpel, och blev rekommenderad ”Bumerang” av mina föräldrar som också läst båda böckerna av de Rosnay. ”Bumerang” var mer komplex, i jagform ur en mans perspektiv, riktigt spännande thriller om en man och hans syster som råkar ut för en trafikolycka där hon skadas allvarligt. Huvudpersonen (och jag citerar från baksidan av boken) ”börjar gräva i sitt förflutna och får hjälp av en vacker och excentrisk obduktionstekniker”.

Inger Edelfeldt: ”Betraktandet av hundar”. Det var några år sedan jag läste den här boken, men det var absolut inte det första jag läst av Edelfeldt. Jag fick ”Drakvinden” som första bok av henne, en evighet sedan, och därefter ”Juliane och jag” när jag fyllde fjorton. Sedan dess har jag köpt böcker av henne i pocket och inbundet, på bokhandeln, på rea och på bibliotekets utförsäljning. Allt som allt har jag tio böcker av denna författare, varav jag läst alla utom två. Hon var en favoritförfattare för mig när jag var yngre. Nu har jag inte läst något av henne på sistone, de senaste åren, så intresset för hennes författarskap har tyvärr svalnat något. Hon skriver i olika genrer, för olika målgrupper och är dessutom väldigt duktig på att teckna – det är något att beundra! ”Betraktandet av hundar” handlar om Ragnar Kalmèn, en fiktiv biografi om en man, ”bekännelser” som han skriver ned efter att ha varit med om något oförklarligt och pinsamt. En realismroman.

Cornelia Funke: ”Bläckmagi”. Bok två i en trilogi. Numera har jag köpt trean också, läst ut ettan tidigare, tvåan i år och trean väntar på att bli läst. Cornelia Funke skriver fantasy för barn och ungdom. ”Bläckhjärta” som första boken i trilogin heter har blivit filmatiserad, jag har sett filmen men föredrar boken. Bläcktrilogin är speciell, den består av tre riktigt tjocka lässlukarböcker, och handlar om flickan Meggie vars far har förmågan att läsa fram karaktärer ur böcker så att de materialiseras i vår riktiga värld – något som för mer sig massor av komplikationer. Böckerna heter alltså: Bläckhjärta, Bläckmagi, Bläckdöd.

Så till sist, en bok på B som jag ännu inte läst: ”Beowulf” av Caitlín R. Kiernan baseras på ett filmmanus av Neil Gaiman & Roger Avary, boken har en introduktion av Neil Gaiman. Jag har varken sett filmen eller läst boken och jag är inte vidare bevandrad med sägnen heller. Men att det är en riktigt läsvärd bok råder det inga tvivel om. Jag är sugen på att läsa den och sugen på att se filmen. Jag vet att Neil Gaiman kan sin sak och jag hoppas att Kiernan vet vad hon gör, hon också. Boken fick jag för ett bra tag sedan i present från en god vän, så det är på tiden att jag läser den – varför inte som en del i läsutmaningen ”enligt O:s Boktolva 2012”.

tisdag 27 mars 2012

Läsrapport februari

Sent omsider, en läsrapport för februari. Förvånande var, insåg jag när jag skrev statistiken, att samtliga böcker som jag läst under februari månad var skrivna av kvinnor.

1. Cornelia Funke: Bläckmagi

2. Charlaine Harris: Dead until Dark

3. Isabel Wolff: Vickis vintagebutik

4. Leonie Swann: Glennkill

5. Tatiana De Rosnay: Bumerang

6. Aki Irie: Rans magiska värld


Antal böcker: 6

Egna böcker: 5
Låneböcker från bibliotek: 0
Bok lånad av sambo: 1

Länder representerade: Frankrike (1) , Japan (1), Storbritannien (1), Tyskland (2), USA (1)
Antal hyllvärmare (som stått i hyllan längre än två år): 1
Antal böcker i läsutmaning "Lilla O:s Boktolva 2012”: 1 (Dead until Dark)

Antal böcker på svenska: 5
Antal böcker på engelska: 1
Antal böcker på japanska/franska: 0/0
Antal manliga/kvinnliga författare: 0/6

Antal feel-good-romaner: 1
Antal thrillrar: 1
Antal kriminalromaner: 1
Antal SF/fantasy: 1
Antal graphic novels/seriealbum: 0
Antal manga/manwha/manhua: 1
Antal barn-/ungdomsböcker: 1

Sammanlagda antal lästa böcker: 6

Månadens bästa: ”Bläckmagi” av Cornelia Funke.

Månadens roligaste: ”Glennkill” av Leonie Swann.

Månadens påbörjade men ej utlästa (och som därför räknas till nästa månad): "Hungerspelen” av Suzanne Collins.

Noveller och Tommy Körberg

Det har varit en riktigt bra och kreativ helg. På lördagen skrev jag en kortnovell. Uppgiften till skrivarcirkeln på torsdag är att skriva en kortnovell på en sida på temat kärlek/svartsjuka/hat/intriger, välja ett eller flera av dessa teman. Så jag skrev en liten novell av det mer experimentella slaget på tema (olycklig) kärlek, och försökte göra den till så mycket ickekliché som möjligt. Sedan påbörjade jag ännu en novell under lördagskvällen, en novell som ännu inte är avslutad men som jag skrivit ytterligare lite på både under söndagen och på måndagen.

På söndagskvällen gick jag på konsert med Tommy Körberg. En riktigt trivsam upplevelse kan man sammanfatta det som. Tommy Körberg skämtar en hel del i mellansnacket mellan låtarna. Det var en blandning av visor, sånger och låtar av olika slag, country, blues, rock, alla med det gemensamt att de var trivsamma att lyssna på. Han har en välbalanserad blandning av humor och svenskt melankoliskt svårmod i sin repertoar och i sitt uppträdande. Spexigt och lite fräckt. Det var tredje gången jag var på konsert med Tommy Körberg; jag börjar bli ett riktigt Körberg-fan?

Hunger Games

Nu har jag köpt biljetter. På torsdag är det dags - då ska en vän och jag gå och se Hungerspelen. Det ska bli väldigt spännande! Jag slukade ju trilogin, tyckte att den var synnerligen spännande, läste en samlingsvolym så alla tre böcker på raken. Ska bli kul att se hur de löst saker i filmen, även om jag efter all kritik den fått, kanske kommer att bli lite besviken om allting blir för snällt bara för att de vill ha en väldigt bred publik och tonar ned all svärta till att bli en grådassig lagomfärg istället. Men vi får se! Jag har hört mycket positivt också om filmen och gillat det mesta jag sett på trailer så det verkar lovande. Och film är ju speciell på bio - det blir en intensivare upplevelse, går inte att komma ifrån, än att sitta hemma i soffan.

måndag 26 mars 2012

Graffiti

Jag är inte lika gacktig som förr... inte lika stort fan... lyssnar ju så lite på musik över huvud taget nuförtiden, tyvärr, vilket förstår är EN bidragande orsak. Jag har kommit in i en tyst period, kanske? Den andra bidragande orsaken: att jag inte lyssnat lika mycket på Gackt beror kanske delvis på hans konsert i Stockholm som blev lite av en besvikelse på grund av hans tråkiga attityd. Att stå och posera och bara ta emot publikjubel under en riktigt lång stund - jag tycker att han borde vara tillräckligt säker på sig själv och sin talang för att låta bli sådant fjant, rent ut sagt. (Undrar ni vad jag riktigt menar, läs kommentarerna till det här inlägget.)

Hursomhelst, vad jag skulle komma till var att han också faktiskt inte har släppt vidare mycket nytt de senaste åren. Ett par singlar, det är allt. Han kom ut med sin senaste singel, Graffiti, 30 november förra året. Och den hade jag, skam att säga, inte lyssnat på ännu! Alltså, först idag - nära nog fyra månader senare! - har jag nu lyssnat på den. En typisk Gackt-låt av det lite tuffare slaget. Jag såg videon och tänkte att den där "bad ass"-attityden han spelar i videon tyvärr inte ligger så långt ifrån hur han uppträder på scenen som man skulle vilja... åtminstone inte hur det såg ut just på konserten i Stockholm. (Är jag för hård, andra gacktfan?)

I vilket fall, nu har jag sett videon och vad jag ville komma till var att jag skrattade högt när jag såg slutet på videon. Se den, ni också! Jag lovar att slutet kommer att överraska! Ni kanske till och med skrattar ni också?!

Han har kvar sin humor i alla fall. Så bad-ass-attityden och "se på mig och jubla när jag har bar överkropp"-attityden kanske inte är så mycket att bry sig om, det kanske bara är dåligt skådespeleri.

Gackt - Graffiti

fredag 23 mars 2012

Alzheimers och mainstream

Häromdagen damp något så gammaldags som en postorderkatalog ned i min brevlåda. Det var vårens nyheter från Science Fiction-bokhandeln, samlade i en ganska tunn men välfylld tidning. Här presenteras allt nytt som kommer ut och finns att köpa på SF-bokhandeln, böcker såväl som spel och annan ”merchandise” kring böcker, filmer och spel.

Första uppslaget, sidan 3, utmärkte sig med ett gäng prylar till The Hunger Games, allt från muggar till halsband och väskor.

Nu har jag bläddrat igenom katalogen, och jag använder den mer som inspiration till vad jag kanske vill köpa så småningom än en egentlig postorderkatalog. Det var länge sedan jag fyllde i beställning på papper och skickade in med kuvert. Snigelposten är ju som bekant på väg bort. Jag beställde böcker på bokrean i februari dock, via nätet.

Hursomhelst, det är kul att bläddra igenom katalogen. Det är så mycket lättare att hitta böcker den här vägen än det är att bläddra igenom t.ex. Adlibris. Svårt att snubbla över saker där, mer att man hittar sådant man faktiskt letar efter än att man stöter på något man inte visste fanns. I en sådan här katalog kan man läsa kortfattat om alla möjliga böcker och bli intresserad och söka reda på mer. Jag gillar att bläddra i papper, jag är väl gammaldags.

Vissa saker fastnade jag för mer än andra… Det blir ändå lätt så att man dyker ned i och läser noggrannare om sådant man redan känner igen, som nya böcker av favoritförfattare eller andra författare eller böcker som man redan har hört talas om eller varit nyfiken på en tid.

Vilken djungel det är av nyutkomna böcker inom genrerna fantasy, skräck, science fiction, hur mycket som helst man aldrig hört talas om och som inte ger någon mersmak när man bläddrar förbi. Men vissa saker syns mer än andra.

Speciellt utmärkte sig några få titlar – jag fastnade till exempel för en dvd där Terry Pratchett berättar om sin sjukdom – han drabbades av Alzheimers för en tid sedan och i den här filmen berättar han om sjukdomen, hur han lever med den, kämpar mot den och förlikar sig med den. Den filmen vill jag se någon gång.

Boktitlar som gjorde mig nyfiken var bland andra ”Eld” av Bergmark Elfgren & Strandberg, även om jag inte läst första boken än. Jag köpte ”Cirkeln” på bokrean (eftersom jag hört så mycket om den på andra bokbloggar) men inte läst den än, så utifrån vad jag tycker om bok ett, kanske jag köper bok två så småningom.

Annat intressant var ”Namnsdagsflickan” av Kristoffer Leandoer & Åsa Engström, en illustrerad ungdomsbok som också bitvis har kapitel i form av tecknad serie. Det tycker jag om!

Jag som gillar manga och tecknade serier, fastnade lite för ”Oblivion High”, en ”äventyrsåpopera i mangaformat”, utspelas i Sverige och skriven av vad jag tror är två svenska tjejer, Johanna Koljonen & Nina von Rüdiger.

Det mesta man bläddrar förbi i katalogen känns kliché och en hel del verkar likna varandra alltför mycket för att vara intressant, men vissa titlar står ut (mest för att jag hört talas om författaren/boken förut) – och följande blir jag sugen på att låna/köpa/läsa:

Gene Wolfe: Home Fires, George RR Martin: A Dance With Dragons, graphic novels av Game of Thrones (med fortsättningar), Kaoru Mori: A Bride’s Story (Vol 3 – fast jag vill läsa bok 1-2 först), Robin Hobb: City of Dragons, Karin Suzuragi: Higurashi When They Cry: Atonement Arc 3 (fast jag vet inte vilken titel i ordningen detta är egentligen, har sett lite av animen och har första boken men inga fler).

Ja, och det var väl allt det. Många titlar känns som sagt ointressanta, och många saker är del 4 eller 83 av någonting i en lång serie, antingen en svit med fantasyromaner eller en gigantisk lång svit av mangapocketar, och det säger inte så mycket… och gör att det blir svårt att spontanköpa. Jag är mindre benägen nu att läsa del Z av Y än jag var när jag var yngre. Nu räcker det gott med trilogier – eller tetralogier kanske, men inte så många fler böcker än så. Dessutom är jag inte så intresserad av mainstream inom fantasy eller sf eller manga… jag vill hellre ha något originellt, speciellt, eget, annorlunda, udda… Det där som kanske inte alltid tilltalar alla men har mer och fler litterära kvaliteter än den gängse mainstreamgenren har.