Dags att leta fram böcker i min bokhylla vars titel börjar på C. Inte helt lätt, men jag hittade fler än jag trodde – runt åtta stycken – och jag har valt fem böcker som jag presenterar här nedan.
Först ut är ”Choklad” av Joanne Harris. Nog välkänd för de flesta vid det här laget. Boken har filmatiserats och blivit en storfilm med Juliette Binoche och Johnny Depp i huvudrollerna. Jag läste boken före det att jag såg filmen och det är jag glad för, boken ger ett annat intryck och boken är bättre – som det brukar vara med bok/film för det mesta. ”Choklad” handlar inte bara som titeln antyder om choklad, men choklad spelar förstås en stor roll. Huvudpersonen heter Vianne Rocher och hon och hennes dotter Anouk kommer till en liten sömnig sydfransk by och öppnar en chokladbutik där. Givetvis får Vianne många besökare, många som älskar hennes choklad och andra som är mindre förtjusta – som till exempel prästen Reynaud, en motståndare som vill ha bort henne från byn. En romantisk och mysig historia. Sedan jag köpte "Choklad" har många andra böcker av Joanne Harris kommit ut på svenska. Jag har de flesta, plus någon enstaka på engelska. Sex stycken böcker har jag sammanlagt av henne, varav den senaste är "Kärt barn", en inbunden thriller som jag inte läst än.
Andra boken är ”Cosmos & Aska” av Oscar Hemer, en bok jag gärna vill läsa men inte läst än. Jag köpte den på bokrean för några år sedan på Bokia för 39:- som ni kan se i fotot ovan. ”Cosmos & Aska” är en litterär nutidsroman, handlar om Cosmos – invandrad till Sverige från Argentina – och Aska, en gåtfull ung kvinna. De träffas och inleder ett passionerat förhållande, men vem är det egentligen som berättar deras historia? Är det någon större makt som har ett finger med i spelet? Som det står på baksidan av boken, och något av just det jag fastnade för: ”en intensiv roman om kärlek, sexualitet och död och samtidigt en raffinerad lek med berättaridentiteter och perspektivförskjutningar”. En gång började jag läsa i den här boken, men fastnade. Jag vill börja om igen och läsa den på riktigt den här gången. Den lockar, och trots att det är en ”kärlekshistoria” är den som sagt av det mer litterära slaget och inte helt lättläst – ingenting som stoppar mig egentligen, tvärtom!
Bok tre: ”City of Ships” av Mary Hoffman. I april och maj 2006 läste jag de tre första böckerna i serien om Stravaganza, personerna som kunde resa mellan världar – från vår värld till ett italieninspirerat fantasiland, Talia. Jag läste dem på svenska: ”Maskernas stad”, ”Stjärnornas stad”, ”Blommornas stad”. Titlar inspirerade av de olika städer som huvudpersonerna färdas till. Först i maj 2010 läste jag nästa bok i serien. Det hade inte översatts några fler böcker såvitt jag visste, så jag blev tvungen att gå över till att läsa dem på originalspråk istället och jag tror att jag ramlade över boken av en slump på biblioteket. Då fick jag upp ögonen igen för serien, blev nyfiken på att läsa fler och ta reda på mer. Det var först 2008 som ”City of Secrets” publicerades, så jag var inte så långt efter med att läsa den. När jag läst den ville jag läsa mer och köpte ”City of Ships” på bokhandeln när den kom ut 2010 eller så. Ännu har jag dock inte läst boken. Det är något att göra i år! Det finns ännu en bok i serien som kommer ut först i år, 2012, som heter ”City of Swords”. Men sedan är jag ikapp Mary Hoffman som skriver på sin hemsida att det kanske blir fler böcker om landet Talia, för det finns tolv stycken stadsstater i landet och varje stadsstat har sin egen historia. Böckerna är fristående men huvudpersonen i en bok är med som biperson i nästa och flera karaktärer återkommer i flera böcker, så det är bäst att börja från början med ”Maskernas stad”/”City of Masks”.
Den fjärde boken ur min bokhylla är ”Cart and Cwidder” av Diana Wynne Jones. Jag har alltid hävdat att Diana Wynne Jones är bättre än J.K.Rowling och hennes Harry Potter, att Diana Wynne Jones kom först med sina böcker om trollkarlsskolan är fakta – och nog var hon en inspiration för Rowling. Diana Wynne Jones ÄR bättre än Rowling, men hennes böcker är inte lika mainstream och inte alltid lika lätta att ta till sig med mer komplicerade plotvändningar och komplexa karaktärer. ”Cart and Cwidder” är den första boken av fyra i ”The Dalemark Quartet”. När Moril ärver sin fars prisade instrument – en cwidder som sägs ha ägts av en av de odöda en gång i tiden – måste han lära sig att behärska dess märkliga krafter i tid för att kunna förhindra ett destruktivt inbördeskrig. En spännande bok som det var några år sedan jag läste och som faktiskt är värd en omläsning, känner jag nu. Diana Wynne Jones är fantasy när den är som bäst. Länkarna ovan är till två olika sidor om Diana Wynne Jones. Hon är en av mina absoluta favoritförfattare och jag samlar på alla hennes böcker. Hittills har det blivit 28 böcker av henne i min bokhylla och därmed slår hon nog rekordet på vilken författare jag har flest böcker av. Tyvärr kommer det inte att bli några fler, eftersom hon gick bort i mars 2011.
Sista boken i C-hyllan är ”Crawling at Night” av Nani Power, ännu en bok som jag inte läst än! Eftersom den är japaninspirerad och utspelas om än inte i Japan så på en sushirestaurang i Manhattan, så blev jag nyfiken på boken. Det är en debutbok, handlar om Ito, en ung man och sushikock, och en likaledes ung tjej, Mariane, alkoholist och servitris. Det är en hel del mat i den här boken, sushi speciellt, och varje nytt kapitel börjar med en meny. Nani Power har kommit ut med minst fyra böcker till sedan debutboken och har jobbat som sushikock själv så hon har erfarenhet i branschen. Jag har dock bara hennes debutbok. Här finns en intervju med henne om hennes senaste bok (från 2008).