tisdag 6 maj 2008

The Novel Notebook

Jag har hittat en väldigt bra PDF-fil kallad The Novel NotebookLynn Viehls sida som jag berättade utförligare om här i mitt senaste inlägg, och hennes sida är dessutom uppdaterad och reviderad sedan dess. Jag skrev ut sidan 3 till 24 i The Novel Notebook för att kunna fylla i alla templates och worksheets.

Det är ett gediget arbete, och aningen nedslående måste jag erkänna att det brister i ploten på Tusenskönan (mest är det det att jag märker att jag inte har total koll på vad som sker i romanen än), i alla fall när man fyller i alla delar av plotar och subplotar med sådan noggrannhet. För jag har ju – i alla fall hittills – den inte riktigt så effektiva arbetsmetoden att pendla mellan att skriva och planera.
Först skriva efter bästa förmåga, och sedan när det tar stopp inse att oj, nu behövs lite planering, för att sedan fortsätta att skriva och hitta på eftersom, tills det återigen tar stopp och jag måste återgå till plotande och funderande, om inte annat bara för att klargöra för mig själv vad jag egentligen håller på med. Och för att få allting i ordning och reda upp det i huvudet på mig genom att skriva ner allting på papper.

Disponera saker och ting, kort och gott. Det är vad jag håller på med just nu, under den här veckan. I framtida bokprojekt kanske jag väljer att ta all planering först istället för att pendla som jag gör nu. Det skulle nog underlätta, för att inte tala om att det skulle effektivisera allting... Fast jag befarar att det skulle bli tråkigare… Kanske har jag fel?

6 kommentarer:

 1. Hej!
  Måste bara fråga, är pdf:en en betalpdf? Jag såg på länken du lade in att det stod "member", så jag undrade.

  SvaraRadera
 2. Författarcoachen: Hej! Nej, det är ingen betalpdf. Jag undrade också lite varför adressen till den var som den var, men det var en enkel klickbar länk på sidan som ledde till pdf-filen. :-)

  Sama: Varsågod! Mycket nöje, hoppas du får nytta av den! ^^

  SvaraRadera
 3. Jättebra!

  Jag har lagt in tipset i minn blog :-)

  SvaraRadera
 4. Jag har precis samma problem som du med mitt skrivande! Jag planerar en bit och kan inte hindra mig från att sätta mig ner och skriva, och sen kommer det oundvikliga stoppet och då måste jag återgå till det mestadels tråkiga planerandet. Jag har också funderat på att planera allt, från början till slut, men har aldrig kommit så långt. Det verkar så tråkigt. Men det kanske är så man måste göra för att undvika de där stoppen?
  /Susanne

  SvaraRadera