söndag 31 januari 2016

Bokrensarhelg

Den här helgen har varit en bokrensarhelg. Jag behövde verkligen rensa böcker. Ett par, tre tusen böcker hemma, och mer och mer i oordning efter att jag köpt så himla många böcker de senaste åren, speciellt spontaninköp på bokreor och second hand.

Tre fulla mellanstora kartonger proppfulla med böcker åker in i förrådet.

Tvåhundra (200) böcker skänks till Röda Korset.

Jag har verkligen varit hård och sträng mot mig själv.

  • Kommer jag att läsa den här boken? Om inte – skänk bort.
  • Läste jag boken och gillade den? Ska den då vara framme eller ska den in i förrådet?
  • Läste jag boken och tyckte inte om den eller tyckte mindre bra om den, eller att den bara var okej? Då ska den skänkas bort.

Jag behövde göra den här rensningen, för mitt eget välbefinnande. Både för att jag fysiskt sett har mycket mer ordning på böckerna nu och för att jag har ordnat det mentalt, på något vis. Jag har mer kontroll över vilka böcker jag faktiskt äger. Att jag äger dem, att jag någon gång vill läsa dem, eller att jag läst dem och tyckte mycket om dem.

Min färgsorterade bokhylla.
Det blev en process, detta, att komma till insikt om att jag behöver rensa, vill rensa – och verkligen ta tag i det – och inse att jag har ett begränsat antal bokhyllor, begränsat med plats, och inte kan få plats med hur mycket som helst. Då gäller det att sålla och välja.

Oredan bland mina böcker har blivit mycket mindre, ordningen har blivit bättre. För en oinvigd ser det nog inte ut som om det har hänt något bland mina bokhyllor. Där ser lika fullproppat ut som vanligt. Men jag vet att det har varit dubbla rader, att det varit oordning och oreda och bra många fler böcker tidigare ...

Jag har en bokhylla med sex hyllplan, författare med efternamn från A-G (skönlitterära böcker), i vardagsrummet. Där har jag också ett par hyllplan med fackböcker invid teven – de hyllorna har jag inte rört än.

I sovrummet: en bokhylla (sex hyllplan), med G-L.

I arbetsrummet: En bokhylla som är färgsorterad, där jag ordnade om rejält. Tidigare hade jag dubbla rader, nu är det enkla rader. Nu är översta hyllplanet tillägnat Terry Pratchett. Jag har många böcker av honom, eftersom han är en favoritförfattare sedan länge.

För den oinvigde har här inte hänt något.
Sedan är där, precis under Terry Pratchett, ett hyllplan med enbart vita böcker, ett med svarta böcker, ett med blå, blålila och lila böcker, ett plan med röda och rödorange böcker.

Bland fackböckerna, i en vit bokhylla, inne i arbetsrummet har jag rensat. Där var sex hyllplan – nu har jag frigjort till sju plan – alla fulla med böcker. Och så är det en stor radda med böcker ovanpå den vita bokhyllan. Nu finns det till och med plats för prydnadssaker framför några av böckerna i denna bokhylla.

Sådan lättnad det är att rensa på det här viset! Nu kan jag med lättare sinne ta itu med att läsa alla böcker jag har hemma olästa – som jag vet med mig att jag vill läsa.

Och med gott samvete köpa nya böcker – men mindre spontant, med mer eftertanke – och med insikten att jag inte har plats för alltför många fler böcker – utan att göra rum genom att läsa och rensa än mer.

Jag välkomnar gärna nya böcker och nu känns det som om jag har gjort plats för dem, både mentalt och fysiskt.

lördag 30 januari 2016

Helgläsning: Jane Austen och Fredrik Backman

Det går riktigt bra att läsa hittills i år; det är roligt, och jag har avslutat en del böcker jag påbörjade redan förra året. En sådan bok är kvar dock: Persuasion av Jane Austen. Jag lyssnar på den som ljudbok och på engelska. Det har blivit några långa pauser i lyssnandet, eftersom jag ändå föredrar fysiska böcker. Men nu har jag börjat lyssna på ljudbok på väg till och från jobbet (jag åker buss), och nu är jag på näst sista kapitlet. Jag tänkte lyssna klart på boken nu i helgen.

I dag (läs: fredag) avslutade jag läsningen av The Pain Merchants av Janice Hardy (amerikansk titel: The Shapeshifter). Recension kommer på bloggen så småningom.

Och nu har jag efter lite velande och efter att ha vankat runt lite och tittat på mina bokhyllor bestämt mig för att läsa Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman.

Hittills har jag läst tre kapitel och jag tycker riktigt bra om den, med den lite speciella stilen och den hyperintelligenta sjuåringen och hennes galna mormor. Det ska bli kul att fortsätta att läsa den här boken under helgen.

Kanske läser jag inte ut den, men vi får se hur långt jag hinner.

lördag 16 januari 2016

Mitt första resmål på min världsomsegling

Hittills har jag läst ut tre böcker i år, men bara en av dem räknas i min världsomsegling. Böcker som utspelas i Sverige, Storbritannien eller USA räknas inte. Två av tre jag läst hittills har utspelats i Sverige. Den här boken, en novellsamling, utspelades på tre olika ställen, varav jag kan räkna två. Sussex i Storbritannien räknas inte, men det gör Brittany (Bretagne) och Languedoc i Frankrike.

Mitt första resestopp är således i Frankrike. Läs hela min recension (på engelska) här.

Recension: Half Bad – Det mörka ödet av Sally Green

I den andra delen i Half Bad-trilogin dras trådarna åt. Skillnaden mellan de goda och de onda, de ljusa och de mörka, suddas ut och försvinner. Precis som i verkliga livet blir det gråzoner. Nathans äventyr fortsätter och kriget blir värre. Ingen går säker och saker och ting tar oväntade vändningar.

Boken utspelas i vår värld, men det finns magi och det finns häxor; det finns två sidor som strider om makten. Det kan låta som en kliché, men Sally Green lyckas göra något nytt av detta. Den är skriven ur första persons perspektiv och hon gör det bra; både författare och läsare är inne i huvudpersonen.

Jag tyckte ännu mer om den här delen än den förra. Spänningen stegrade något otroligt och jag kunde inte sluta läsa. Detta var en riktig bladvändare och jag väntar spänt, med otålighet, på den tredje och sista delen i trilogin. Eftersom jag har läst de två första på svenska, får jag snällt vänta på översättningen av den tredje delen. Det ska bli så spännande att se hur detta slutar!

Nu när Sally Green blivit klar med sin debuttrilogi hoppas jag att hon kommer att skriva mer, för jag vill läsa mer av henne.

Tack, Bokförlaget Semic, för recensionsexemplaret!

Författare: Sally Green
Titel: Half Bad – Det mörka ödet
Originalets titel: Half Wild
ISBN: 978-91-552-6178-8
Recensionsexemplar: ja

Boken finns att köpa här:

Recension: Half Bad – Ondskans son av Sally Green

Half Bad – Ondskans son är Sally Greens debutroman. Det är urban fantasy, världen är vår egen, allting i det moderna samhället känns igen, men det finns magi. Det är dock långt ifrån Harry Potter.

Nathan är halvt vit, halvt svart häxa; hans far är svart häxa, hans mor är vit häxa. Det gör att han inte hör hemma i någon av världarna och har och får fler fiender än vänner. Till slut drivs han på flykt.

Sally Green har skrivit en riktig bladvändare. Jag läste den första och andra delen i trilogin i ett svep och man kunde bara inte sluta läsa. Det är väldigt spännande och det är ett enkelt drivande språk som gör att man sveps med och tar till sig av den spännande handlingen snarare än något annat.

Jag tyckte mycket om att läsa och kastade mig över bok två i serien som också finns översatt. Del tre är ännu inte utgiven ens på engelska. Den tredje delen beräknas ges ut 29 mars 2016. Men som med alla trilogier eller bokserier över huvud taget är det bäst att börja från början. Så läs del ett först; det är en bladvändare jag rekommenderar för dem som gillar ungdomsfantasy och spänning.

Författare: Sally Green
Titel: Half Bad – Ondskans son
ISBN: 978-91-552-6111-5
Recensionsexemplar: nej

Boken finns att köpa här:

fredag 15 januari 2016

Bokbloggsjerka: Läsplaner 2016

Veckans bokbloggsjerka lyder som följer: Har du gjort upp några läsplaner för 2016, och hur väljer du i så fall ut vilka böcker du ska läsa och när?

Som jag skrev i jerkan om nyårslöften 2016 har jag bestämt att jag ska läsa enbart böcker ur mitt eget bibliotek (eller min fästmans) och det begränsar urvalet något. Detta gäller dock även nya böcker jag/han köper under året.

Vad mer ska jag läsa tre böcker köpta 2015 och tre böcker köpta 2014. År 2014 bokförde jag 76 böcker jag fått/köpt under året, vilket ger mig, även om jag läst en del av dem, massor av böcker att välja bland. Samma sak gäller 2015 (80 nya böcker). Så när jag ska välja ut dessa sex böcker har jag stor valfrihet.

Även löftet att läsa sex fackböcker blir inga problem; jag har ganska många fackböcker att välja bland. Mina ytterligare löften att läsa sex böcker jag fått i present och att avsluta tre bokserier blir heller inte svårt; jag har mycket här hemma att botanisera bland där också.

Mina läsplaner sträcker sig alltså till att läsa böcker ur de egna bokhyllorna, samt att läsa de böcker jag köper/får under 2016 också under 2016. Förhoppningsvis gör det att jag inte köper lika många nya böcker som föregående år...

De enda böckerna jag genast prioriterar är böcker jag får som recensionsexemplar. Men när/om jag får sådana eller när/om jag får bokliga presenter, det vet jag nu inte. Så läsplanerna är vaga; jag kommer att läsa det jag har lust till, helt enkelt.

Detta kommer nog även att innefatta den enda läsutmaningen jag är med i detta år, Nellys #hylltömning2016. Fast det beror förstås på vilka delutmaningar som dyker upp ur hylltömningsutmaningen under året.

(Bilden lånad från Annikas litteratur- och kulturblogg.)

Recension: Mysrys – Novellsamling av Kim M. Kimselius

I den här novellsamlingen rör sig Kimselius mellan de döda och de levande. I varje novell återkommer dödens närvaro på ena eller andra sättet. Det blir mycket död, men det blir också mycket liv. Framför allt liv och livsglädje, kärlek och smärta. Det kan låta som en kliché, men hennes noveller är inte kliché, de är helt hennes egna och många gånger baserade på hennes eget liv.

Novellerna är skrivna med ett lättläst och ledigt språk som gör att man fängslas och följer med på alla spännande och mysrysiga äventyr. Det är vardagliga skildringar med övernaturliga inslag.

Kimselius själv skriver att hon tror på andar; andar kan vara både onda och goda och utstråla kärlek eller elak energi. Vi får stifta bekantskap med både och i denna novellsamling.

Jag tyckte mycket om att läsa och det här var en omläsning. Jag har läst novellsamlingen en gång förut (utan att recensera den).

Om man läser alla noveller i ett svep och snabbt, kan det kanske bli lite för mycket, eftersom alla noveller har släktskap med varandra. Därför rekommenderar jag läsaren att ta en novell nu och en novell då, med lite paus emellan.

Som alltid i en novellsamling gillar man vissa noveller mer och vissa mindre. I huvudsak är det är dock en novellsamling som jag tycker väldigt mycket om.

Det som väger nedåt, i några enstaka noveller brister det i gestalningen; i vissa fall förekommer en del repetitiva fraser som återkommer i olika noveller, vägs upp av känslan i samlingen.

Den är skriven från hjärtat och därför går den också rakt in i läsarens hjärta.

Författare: Kim M. Kimselius
Titel: Mysrys – Novellsamling
Förlag: Roslagstext
ISBN: 978-91-86485-07-8
Recensionsexemplar: nej
Köpt (och signerad) av författaren 2015-07-19

Boken finns att köpa på

söndag 10 januari 2016

Recension: Lilla Berlin 4 - Cute Overload

Lilla Berlin 4 – Cute Overloadär en samling av nytecknade/nyskrivna seriestrippar av Ellen Ekman. De olika kapitlen är avgränsade med söta djur med söta accessoarer; därav undertiteln ”Cute overload”. Flera av bilderna fick mig att säga ”ooh” och ”aah” och bli helt begeistrad över sötheten.

Själva serierna då?

De fick mig att le eller le inombords, fnissa någon gång och flera gånger nicka lite vist och instämmande – sådär är det faktiskt. Många av seriernas poänger var pang på, helt rätt. Andra gillade jag lite mindre. Sammantaget var det en väldigt bra samling.

Vardagssituationer och vardagsskildringar fyller denna bok. Diskussionsämnena känns igen från vardagen och det är i igenkännandet som man reagerar och hajar till, skrattar och håller med. Ett antal personer följs och återkommer i olika konstellationer genom hela samlingen.

Teckningsstilen är rätt mysig. Jag tycker om den. Annars brukar jag vara kritisk till just svenska serier – jag tycker många socialrealistiska serier inte håller måttet – men den här gör det. Ett stort plus för att hela samlingen är i färg också; serien passar i färg.

Serien Lilla Berlin finns i flera samlingsutgåvor, varav detta som sagt är den fjärde. Serien har tidigare gått i Metro och den gör det fortfarande såvitt jag förstår. Nu var det länge sedan jag läste Metro, men om jag ramlar över någon Metro i framtiden kommer jag definitivt att bläddra fram till Ellen Ekmans Lilla Berlin och läsa dagens seriestripp.

Albumet får 4 av 5 stjärnor av mig på Goodreads.

Titel: Lilla Berlin 4 – Cute Overload

Författare & tecknare: Ellen Ekman

ISBN: 978-91-86509-55-2

Förlag: Kolik förlag

Recensionsexemplar: ja

Boken finns att köpa här:

fredag 8 januari 2016

Bokbloggsaktivitet: En världsomsegling på 366 dagar

Eftersom det är en bokbloggsaktivitet och ingen utmaning, hakar jag på det som Johannas deckarhörna hittat på, En världsomsegling på 366 dagar.

Tidigare år har jag deltagit i bland annat Lyrans bokutmaningar om att läsa böcker från olika länder och jag håller gärna reda på vilka länder jag besöker, vill gärna läsa böcker från så många olika delar av världen som möjligt, så därför hänger jag på.

Eftersom jag läser mina egna böcker i år så kommer jag inte att göra några vidare ansträngningar att leta reda på böcker från ett visst antal länder eller från olika länder eller något. Utan jag läser det jag har hemma och det jag får för mig att köpa så får vi se var i världen vi landar.

Det kommer att bli några reseskildringar under året och i slutet av året någon form av sammanfattning, så häng på ni också!

Jag tror att redan har ganska bra spännvidd på länder, både på jorden och länder i andra universum eller andra delar av detta universum, i mina bokhyllor redan nu.

Det ska bli kul att segla i alla fall - det är ju ingen risk för sjösjuka! Tack, Johanna, för att du hittade på det här!

(Bilden lånad från Johanna.)

Bokbloggsjerka: Nyårslöften

Nu är bokbloggsjerkan tillbaka efter långt uppehåll, fick jag veta via C.R.M.Nilssons blogg. Jerkan pågår fredag-måndag varje helg. Frågan som ställs denna gång är: ”Har du avgett några nyårslöften när det gäller läsning, böcker, författare etc.?”

Det korta svaret på den frågan är: ja.

Mer preciserat är detta vad jag lovat mig själv:

Jag har satt upp 9 mål.

Läsutmaningar 2016
  1. Läs endast egenägda böcker samt böcker ur min fästmans/sambos bibliotek.
  2. Läs alla böcker du köper 2016 under 2016.
  3. Läs 3 böcker köpta 2015.
  4. Läs 3 böcker köpta 2014.
  5. Läs 6 fackböcker.
  6. Recensera alla böcker du läser under året 2016 och lägg upp recensionerna på en av dina bloggar (Havsdjupens sal, Creative Harmony).
  7. Läs 6 böcker du fått i present.
  8. Avsluta 3 bokserier (trilogier eller längre).
  9. Anta 1 läsutmaning, för år 2016, som du hittar på nätet.

Punkt 1 har jag satt upp för att jag läst på tok för många låneböcker de senaste åren. Det kan låta konstigt formulerat på det viset, men saken är den att jag har en massa olästa böcker i mina egna hyllor och jag köper ständigt böcker som blir olästa. Lösningen på detta är att sluta låna böcker och läsa de jag faktiskt har hemma (och göra mig av med de jag absolut inte vill läsa). Böckerna lär inte ta slut i första taget eftersom jag har hundratals olästa böcker...

Punkt 2 är tänkt att minska på mitt bokköpande. När jag köper en bok måste jag läsa den också. Förhoppningsvis minskar det impulsköpandet och köpandet på exempelvis second hand där jag kan samla på mig massvis med böcker bara för att de är billiga.

Punkt 3 är en enkel punkt. Jag bokför alla böcker jag köper/får och har köpt böcker nio av tolv månader förra året, så jag har många att välja bland.

Punkt 4 är liknar den föregående. Jag har bokfört mitt köpande av böcker (i en enkel anteckningsbok) sedan januari 2014. Under 2014 blev det nya böcker varje månad, så där finns absolut olästa böcker att plocka ifrån.

Punkt 5 är en sådan som på något vis återkommer år efter år. Jag vill gärna läsa fackböcker men gör det sällan. Dock samlar jag på mig en del, inom ämnen som intresserar mig: skrivande, läsande, historia, barnböcker, träning osv. Där finns det också att läsa.

Punkt 6 är kanske att ta mig vatten över huvudet. Jag hade detta som mål förra året, men lyckades inte riktigt – eller inte alls. Det blev ett lite för stort krav, eftersom jag kom på det i efterhand när jag redan hade en mängd böcker att recensera. Med recensionsexemplar är det lätt – där har jag lite press på mig – men de andra böckerna är svårare. Jag har en lista med böcker från 2015 jag ska skriva och lägga upp recensioner för. Jag hade någon tanke förra året om att recensera böcker på svenska på just svenska och böcker på engelska på engelska (och lägga upp dem på min andra blogg); det gjorde också utmaningen svårare och ställde till det för mig förra året, så vi får se hur det blir med det i år. Jag håller det vid att jag ska recensera alla; språket blir en sekundär fråga. Den här punkten får vi se hur det går med, men det är i alla fall en målsättning. Och det är verkligen en utmaning – lite i tuffaste laget, kanske.

Punkt 7 är en punkt som jag haft i åtanke i ett par år nu. Samtidigt som jag började bokföra inköp skrev jag också upp alla böcker jag fått av andra i en ”Presentböcker att läsa”-bok, uppdelat efter vem jag fått boken av. Där skrev jag upp även äldre gåvor, så tidigt som från 2006 och framåt. Jag blir alltid jätteglad när jag får böcker – älskar att få böcker(!) – men jag är tyvärr lika dålig på att läsa dem som mina övriga böcker. Låneböcker har alltid kommit före i och med att de måste lämnas tillbaka och jag har alltid haft tendensen att låna för många och lämna igen de flesta olästa. Därför ska jag nu ta tag i att läsa böcker jag fått – för det är inga dåliga böcker, det är böcker som jag verkligen VILL läsa!

Punkt 8 är en punkt som fanns med även 2015 i form av en ”avsluta serier”-utmaning. Ett par serier blev avslutade, men många återstår, så den här punkten får jag heller inga svårigheter med att hitta böcker till.

Punkt 9 lade jag till för att jag de senaste åren har hakat på läsutmaning efter läsutmaning, entusiastiskt och spontant, full av energi till en början, men sedan har inte många blivit avslutade och inte alla läsutmaningar riktigt passat mig. Därför begränsade jag det i år till bara en (1) utmaning. Efter lite letande hittade jag utmaningen för mig: en utmaning med fler utmaningar i utmaningen. Det är från Nellons bokblogg. Projekt Hylltöming 2016, som i korthet består i att tömma eller minska på sina olästhyllor. Om man har många olästa böcker kan man bestämma ett visst antal som ska bli lästa. Det går helt i klang med mina andra utmaningar och med det övergripande: att läsa böcker enbart ur hyllorna här hemma (mina och sambons). Nellys utmaning hittar ni på sociala media under hashtagen #hylltömning2016. Den kommer att bestå av ungefär ett dussin mindre utmaningar, det är inte säkert att de blir månatliga, men ungefär. Se mer om utmaningen i Nellys video om denna utmaning.

Sammanfattningsvis kan jag säga:
Jag har försökt att hålla antalet böcker för varje punkt så lågt som möjligt för att göra det lättare för mig själv och för att hålla det sammanlagda antalet böcker i utmaningarna på en sådan nivå att jag med lätthet kommer upp i detta. Förra året var ett lågläsningsår tack vare att jag inte läste något alls under januari-mars och jag läste ”bara” 57 böcker allt som allt (alla böcker räknas, korta som långa), i jämförelse med 120 böcker 2014 och 76 böcker 2013, så jag hoppas att 2016 blir ett bättre läsår än förra året. Och jag hoppas också att utmaningarna ovan hjälper mig på vägen.

onsdag 6 januari 2016

Läser just nu

Läser just nu ett recensionsexemplar från Kolik Förlag. Recension kommer snart på bloggen, så håll utkik. Boken får mig att fnissa och dra på munnen - svensk humor när den är som bäst.

måndag 4 januari 2016

Recension: Sword Princess Amaltea, del 3

Sword Princess Amaltea är en trilogi skriven och tecknad av Natalia Batista. Hon har en egen blogg; besök den gärna.

Natalia Batista har även illustrerat flera barnböcker och också skrivit Mjau 1-4 som jag har recenserat här.

Det här är sista boken i trilogin, och därför vill jag inte berätta för mycket om handlingen.

Helt kort kan jag berätta om hela serien och dess handling i stort.

Amaltea är prinsessa i ett drottningarike. Hon lever i en värld där könsrollerna är de omvända. Kvinnorna är de starka, de som ger sig ut på äventyr och de som ska rädda prinsen från draken, döda draken och ta över drottningariket, så också Amaltea. Hon räddar sin prins, men sedan börjar bekymren. Hur ska de alls nå till prinsens rike så att Amaltea kan be drottningen att få gifta sig med prinsen?

Natalia Batista har lyckats bra. Jag gillar hur hon använder ordet ”kvin” istället för ”man” i meningar som ”man gör ju det” – ”kvin gör ju det”. Kul att hon tänkte på en sådan detalj och inte föll för att behålla det vanliga språkliga som ju refererar till en mansperson snarare än hon eller något könsneutralt (hen är inte alls samma sak, för övrigt).

Varje del i serien börjar med en sammanfattning av vad som hänt innan, vilket var bra i mitt fall, eftersom det var ett tag sedan jag läste del 1 och 2. Jag kom dock ihåg det mesta. Sword Princess Amaltea är ett humoristiskt och fartfyllt äventyr. Natalia Batistas högklassiga teckningar höjer stämningen ytterligare.

Jag rekommenderar alla att läsa böckerna i ordning och inte hoppa över någon del. Alla delar är bra och förtjänar att läsas, och serien gör sig bäst i sin helhet. Dessutom slutar bok tre med en oväntad vändning, en knorr som blir mer effektfull om man – kvin! – läst alla böcker i ordning.

Till sin hjälp har hon haft assistenter, något som är mer vanligt i Japan, än i Sverige. Jag kan tänka mig att det är hjälpsamt, då de gör bakgrunder, kopior och annat som är lite ”tråkigare” eller kanske mer tidsödande, så kan tecknaren eller manusförfattaren ägna sig åt det mer framträdande.

Serien är också klart inspirerad av japanska manga, något som ”kvin” ser i teckningsstilen.

Jag gillar den och kan varmt rekommendera den till någon som vill ha en serie där könsrollerna spegelvänds, en trilogi som provocerar eller visar på de roller som funnits och fortfarande finns och är starka på många ställen runtom i världen, en trilogi som väcker debatt och diskussion - och om inte annat får den läsaren att reflektera.

Boken finns att köpa här:

Författare & tecknare: Natalia Batista
Förlag: Kolik förlag
ISBN: 9789186509538
Originalspråk: svenska
Recensionsexemplar: ja

fredag 1 januari 2016

Recension: Kvartetten, som sprängdes, del 1

Kvartetten, som sprängdes är från början en gammal klassiker från 1924, skriven av Birger Sjöberg. Kolik förlag var vänligt nog att skicka mig ett recensionsexemplar av serieversionen av denna klassiker. Malin Biller har gjort en serieroman i två delar av Birger Sjöbergs roman.

I första delen introduceras kvartetten i sig som består av fyra män, och andra personer runtomkring dessa, alla boende i samma lilla stad, Krutstan. De fyra männen förs samman genom olika omständigheter, till att bli en del av samma stråkkvartett.

Malin Biller speglar humorn i boken med sina svartvita teckningar. Bakgrunderna är ganska enkla, hela teckningsstilen är rätt enkel, men effektfull. Bäst har hon lyckats med karaktärerna – alla människor har verkligen personlighet och deras minspel är uttrycksfullt.

Det måste ha varit ett gediget arbete att välja ut vilka delar av romanen som skulle vara med i serieversionen. Boken består av Birger Sjöbergs text, komplett med gammeldags formuleringar som ”voro” och ”äro”, tillsammans med Malin Billers teckningar och en del repliker som levereras i pratbubblor, vissa på dialekt – vilket passar mycket bra i sammanhanget – ger en humoristisk ton och dessutom speglar en viss karaktärs tonläge.

Jag tyckte mycket om den underfundiga tonen i boken, vill gärna läsa del 2 och ser också fram emot att sätta tänderna i den klassiker som Malin Biller bearbetat. Detta om något är ett gott betyg för denna serieroman.

Tack, Kolik förlag, för recensionsexemplaret!

Boken finns att köpa här:

Text: Birger Sjöberg
Bild: Malin Biller
Titel: Kvartetten, som sprängdes, Del 1
Förlag: Kolik förlag
ISBN: 978-91-86509-56-9
Recensionsexemplar: ja