fredag 24 april 2015

Starting a Fake Journal

Jag har skrivit ett inlägg på min andra blogg som har att göra med Jade. Läs gärna här.

Twitterdikt

Besök mitt twitterkonto för en kort dikt baserad på dagens SkrivPuff. Dikten bygger på min romankaraktär Jade.

Mossig och gammal?

Kanske är det bara jag som är gammaldags, men jag föredrar pappersböcker. Nu fick jag nyss mitt andra recensionsexemplar någonsin, men medan det första var en riktig pappersbok, var det här bara en e-bok. En sådan besvikelse. Och jag som inte ens vill läsa på skärm. Är man gammaldags så är man. Trots mina ålderstigna traditionella och trångsynta åsikter kommer jag att läsa denna bok - som e-bok eftersom det nu är valet jag fick - och blogga om boken här på denna blogg. Så se fram emot en recension av Överlevarna - The Young World, del 1, av Chris Weitz någon gång framöver.

Bilden är från Goodreads och den engelska Kindle-upplagan.

torsdag 23 april 2015

Liebster award!

Jag har blivit nominerad av Robert W på Mina Skrivna Ord för Liebster Award. Tack så mycket!

Här är reglerna för priset:

Regler:
Länka tillbaka till personen som nominerade dig.
Svara på frågorna som du fick av personen som nominerade dig.
Nominera 11 andra bloggar med färre än 200 följare.
Gör 11 frågor till dem som du nominerar.
Meddela de nominerade via sociala medier/bloggar.

Personen som nominerade mig länkar jag till ovan.
Frågorna svarar jag på nedan.
Mina nomineringar är (utan inbördes ordning) – Jag har försökt hitta bloggare som har färre än 200 följare, men om ni vet med er att ni har fler än 200 följare behöver ni förstås inte svara på frågorna om ni inte verkligen vill! Jag utmanar även alla andra bloggare som läser detta och som inte finns på min lista nedan men ändå vill svara på mina frågor – :

  1. Bokstävlarna
  2. Eva Holmquist

Mina elva frågor är:
  1. Vad läser du just nu?
  2. Vilken är din senast köpta bok?
  3. Vad får dig att köpa/inte köpa en viss bok?
  4. Vilken/vilka är din/a favoritförfattare?
  5. Spelar det någon roll för dig vilket kön/etnicitet författaren har när du väljer att läsa en viss bok?
  6. Vad betyder språket i en bok för dig?
  7. Vad får dig att vilja läsa om/inte läsa om en bok?
  8. Vad får dig att läsa fler böcker av samma författare?
  9. Vad får dig att tycka om en bok?
  10. Vad tycker du är viktigast när det gäller vad du läser (språket/innehållet/huvudpersonen eller annat)?
  11. Vilken bok skulle du rekommendera mig att läsa?

Här är frågorna jag fick, tillsammans med mina svar.
  1. Vilken bok läser du just nu?
Jag har haft en väldig lässvacka men just läst ut Kim M. Kimselius bok Staden på andra sidan – Kompassen, som jag recenserar här. Tack vare den boken har jag nu kommit ur min lässvacka och börjat läsa igen. Sedan tidigare har jag en bunt böcker som jag börjat i men inte läst ut, och vissa av dessa har det tagit sådan tid sedan jag sist läste i, att jag funderar på att börja om från början i läsningen av dem, för att göra dem rättvisa. Det gäller främst Wool av Hugh Howey (läst under hösten och efter det en sida nu och då under vintern), men eftersom jag tycker att det är en så bra bok och jag minns allt så tydligt i den tror jag att jag kan fortsätta där jag är, på sidan 129 av 563. En annan bok jag håller på med men inte läst i på evigheter (den var menad att vara en tågpendelbok) för att jag tycker att den är så tråkig är Änka i ett år av John Irving. Jag är på sidan 334 av 536. Jag läser även Björnar kan inte springa i nedförsbacke – Och 200 andra tvivelaktiga påståenden av Robert Anwood, men det är en humorbok med korta avsnitt så den behöver inte läsas i ett svep, så den läser jag i lite nu och då; just nu är jag på sidan 50 av 322. Vad jag däremot nyligen börjat i och tänker fortsätta att läsa i (för jag tycker den verkar riktigt bra) är Deathless av Catherynne M. Valente som jag köpte på The English Bookshop i Uppsala för bara någon månad sedan (efter rekommendation av expedit i butiken när jag ville ha något i samma anda som Neil Gaimans böcker) (är på sidan 26 av 352. Dessutom har jag nu i helgen köpt och på flygplanet hem från London börjat läsa The Art of Character av David Corbett, en fackbok om skrivande, eller mer specifierat ”creating memorable characters for fiction, film and tv”. Jag håller även på att lyssna på en ljudbok, Burial Rites av Hannah Kent. Den började jag att lyssna på i höstas. Efter ett alltför långt upphåll började jag om nu i våras att lyssna och har väl kommit ungefär halvvägs. Det är en väldigt bra bok och en mycket bra uppläsare – den bästa ljudbok jag någonsin lyssnat på – både boken i sig och uppläsningen.
  1. Vad för slags böcker vill du INTE läsa?
Jag är inte genreberoende. Även om vissa säger att ”du läser bara fantasy”, eller ser att jag läser förskräckligt många barn- och ungdomsböcker för att vara vuxen så måste jag säga att jag gärna läser från ett brett urval av genrer, även romaner och noveller och då och då till och med en deckare eller två. Science fiction läser jag också gärna samt allt möjligt annat. Till och med en biografi ibland eller någon fackbok i ett intressant ämne. Det enda jag håller mig ifrån är riktigt sliskiga kärleksromaner utgivna av Harlequin. Det är också vissa författare eller böcker i just förlaget Harlequin och dylika som jag inte kan med; när språket är banalt och alltför klichéaktigt, när klichéerna staplas på varandra och allting är totalt förutsägbart. Då är det bara gäsp och så vänder jag mig åt ett annat håll. Jag har också svårt för skräck. Med det inte sagt att jag inte alls läser skräck, för det gör jag uppenbarligen, inser jag när folk nämner böcker i genren och jag faktiskt läst dem. Men jag är ganska känslig av mig och har alltför livlig fantasi för att jag ska kunna uppskatta skräck utan att bli alltför rädd själv. Jag är inte mycket för biografier eller memoarer – om det inte är Muminpappans memoarer eller en biografi om en människa jag verkligen tycker är intressant på fler sätt än ett. Men annars håller jag mig ifrån sådana böcker. Fackböcker måste handla om något jag är intresserad av för att jag ska läsa dem, så det är många jag inte ens tittar åt.

3. Vilken författare, död eller levande, skulle du helst vilja träffa?

En levande författare: Neil Gaiman. En nyss död författare som gick bort alldeles för tidigt: Terry Pratchett. En sedan några år död författare som borde ha fått leva längre: Diana Wynne Jones. En ännu mer död författare (höh; i alla fall död en längre tid): William Shakespeare – för att se och träffa mannen bakom myten.

4. Vilken är den senaste boken du har köpt?

Jag var i London helgen som var och köpte böcker för över tusen kronor. Sju böcker på Foyles, en bok på Waterstones och en bok på flygplatsen i London (flygplatsboken tekniskt sett den senast köpta). Varför, åh, varför, varför, varför – är svenskarna så dåliga på att ha bokhandlar (hallå, en enda bokkedja + en enda till oberoende) och bokhandlar som bara är en enda futtig liten våning med böcker och allt möjligt annat, när det finns bokhandlar som ovannämnda med fem våningar och bara böcker, böcker, böcker... Böckerna jag köpte på Foyles: My Real Children av Jo Walton, How the Light gets in av Pat Schneider, Rivers of London av Ben Aaronvitch, Princess Knigh part 1 av Osamu Tezuka, L change the WorLd written by M, translated by Takami Nieda av Takami Nieda, Saga volume Fourav Brian K. Vaughan och Fiona Staples, The Art of Character av David Corbett. Boken jag köpte på Waterstones: Pom Pom gets the grumps av Sophy Henn. Boken köpt på flygplatsen: Witch Warsav Sibéal Pounder. Och jag höll verkligen igen – kunde ha köpt det dubbla och mer ändå.

5. Om du får ett paket i morgon som du vet innehåller en bok, vilken bok hoppas du att det är?

Jag skulle hoppas på att det är den bok som jag lade bort och åt sidan när Foyles var på väg att stänga bara inom ett par minuter och jag måste välja vilka böcker jag skulle köpa och vilka som måste ryka; jag lade bland annat undan en bok som jag tyckte verkade väldigt rolig men som jag nu typiskt nog inte kommer ihåg alls vad den hette eller vem författaren var, bara ungefär hur den såg ut på framsidan för att det fanns andra jag prioriterade högre just då i stressen och brådrasket.

6. Vad får dig att välja att köpa en viss bok?

Det är flera kriterier som väger in: författarnamnet – om jag läst en bok av författaren förut och vill läsa mer av honom/henne så väger det tungt och jag samlar gärna på mig böcker av mina favoritförfattare; genren – om den till exempel är kategoriserad som fantasy eller science fiction hittar jag den lättare på bokhandeln eftersom jag alltid besöker de hyllorna, eller om den som fackbok till exempel är kategoriserad under ”creative writing” så kommer jag definitivt att överväga ett köp. Annat som får mig att välja en viss bok är: baksidestexten – om den lockar till läsning men inte avslöjar för mycket – och omslaget – om designen/illustrationen tilltalar mig och inte ser för ”billig” ut eller ser ut att tillhöra en genre som inte alls lockar mig så kanske jag överväger ett köp. Priset spelar också in. Tjockleken på boken har ingen betydelse om det inte är så att det är en väldigt tunn bok som gör att priset blir ett överpris i mina ögon. Annars köper jag gärna både tunna och tjocka böcker och allt däremellan.

7. Läser du böcker på andra språk än svenska?

Ja, det gör jag. Jag läser gärna på originalspråk om jag kan, men antalet språk jag kan är begränsade så det blir tyvärr inte på så många andra språk. Jag läser ofta och lätt och ledigt gärna på engelska. En önskan jag har är att läsa böcker även på franska men min franska haltar lite, trots tre år på högstadiet och två år på gymnasiet. Jag har inte hållit igång mina franskkunskaper som jag borde. Dock har jag en hylla med böcker på franska som jag skulle vilja läsa och en bok jag håller på i (nu var det väldigt länge sedan jag läste i den sist): Marina av Carlos Ruiz Zafón. Samt att jag gärna lånar och läser barnböcker på franska i vilda ambitioner med inte mycket verklig substans. En dröm är att kunna läsa på japanska – där jag bara har nybörjarkunskaper och äger ett par mangaböcker samt ett par romaner på japanska som jag längtansfullt sneglar på.

8. Om du fick ta med dig en enda bok till en öde ö, vilken skulle du välja?

Då skulle jag välja att ta med mig The Illustrated Stratford Shakespeare – All 37 Plays , All 160 Sonnets and Poems, Over 450 Illustrations, 1024 Pages, bara för att kunna täcka all tid jag var fast på ön samt kunna inspireras till eget skrivande och öva på både engelska och amatörteater medan jag ändå höll på.

9. Vad föredrar du? Vanliga böcker, e-böcker eller ljudböcker?

Vanliga böcker är att föredra – de är fysiska, går att bläddra och ta på, går att bläddra tillbaka till sådant man glömt eller missat, är lätta att leta i, hitta i, stryka under eller över i (även om jag inte gör sådant), går att ha i hyllan och behålla som fysiskt minne. På andra plats kommer ljudböcker som jag mer och mer kommit att gilla, men man kan inte ta på dem och det är svårt att leta upp citat eller bläddra fram och tillbaka i dem, så det är helt klart en nackdel. E-böcker ger jag inte mycket för.

10. Var läser du (eller lyssnar på böcker) helst? I sängen, i soffan, på bussen...?

Jag läser helst i sängen (det är också där jag ligger och lyssnar på ljudbok), en vana från då jag var barn och inte hade någon soffa eller stol jag satt på utan jag läste just i sängen. Ibland sitter/halvligger jag i soffan och jag läser även under pendlartid på tåg och tågstation och på flygplan, men buss och bil undviker jag att läsa i för då mår jag illa (såtillvida det inte är en ljudbok).

11. Vilken bok tycker du att jag ska läsa?

Eftersom du, Robert W, precis som jag, gillar att läsa historiska romaner så skulle jag rekommendera dig att läsa (om du inte redan gjort det) Katedralen vid havet och Fatimas hand av Ildefonso Falcones, en mycket bra spansk författare som jag börjat samla på mig böcker av – riktiga tegelstenar, allihop, så det är lång och bra läsning.

En förklaring till min tystnad

En förklaring kanske är på sin plats. För min tystnad under de senaste månaderna. Detta har varit en skriv- och läsblogg.

Under de senaste månaderna har jag varken skrivit eller läst.

Jag har mest bara pysslat, varit otroligt kreativ när det gäller att klippa, klistra och måla, skicka happy mail (brev med pysselmaterial) över hela världen, men inte när det gäller att läsa eller skriva.

Eftersom jag läste över hundra böcker förra året kan min lässvacka bero på övermättning/utmattning på den fronten. Nu har jag fått tillbaka läsglädjen, men jag kommer nog att läsa i ett lugnare tempo.

Jag vill också skona mina ögon från att sitta för mycket vid datorn. Därför har det heller inte blivit mycket renskrivet, och just "renskrivning" var dumt nog en av de första sakerna jag sade mig att jag skulle göra i mitt skrivande för att komma tillbaka till det och in i boken igen. Nu har det tack och lov inte blivit så. Tack vare min kära syster har jag kommit på ett annat sätt att arbeta.

Jag har redigerat kapitel 1-7 av Jade och skickat till henne och därmed "låst" dessa kapitel tillfälligtvis. Istället försöker jag nu jobba på omskrivning av kapitel 8 och framåt. Det måste väl sägas vara tredje utkastet jag jobbar på nu, när jag äntligen kommit underfund med hur jag ska göra. En del stora förändringar och ytterligare några förändringar.

Första persons-POV/Jag-perspektiv kräver mycket att sin författare om det ska vara bra gjort. Jag hoppas att jag äntligen kommit på en vettig lösning och jag ska göra allt som står i min makt för att göra Jade rättvisa - han, för han är en man trots sitt unisex-mest-kvinnliga-förnamn. Inte lätt, men det är just utmaningar jag vill ha.

Apropå utmaningar så har bloggen varit en stor utmaning den sista tiden. Bloggens vara eller inte vara.

Har jag några läsare? Bryr de sig om jag slutar blogga? Varför bloggar jag? Kommer folk att vilja fortsätta att läsa min blogg nu när jag har haft så långt uppehåll och skriver så sporadiskt? Fyller bloggen någon funktion? Vad har jag för mål med bloggen? Ska jag sluta blogga? Ska jag fortsätta?

Jag har velat fram och tillbaka och till sist bestämt mig att ha bloggen kvar bara för att jag ändå tycker att det är roligt att blogga. Oavsett mängden läsare - om jag har en enda nöjd läsare är jag nöjd med det.

Jag har också kommit underfund med att jag ska låta denna blogg vara en svensk blogg för allting jag vill blogga om på svenska. Min andra blogg Creative Harmony kommer att vara en enbart engelsk blogg, där jag bara skriver på engelska - om allting jag vill skriva om på engelska - precis som jag här skriver om allting på svenska.

Nu tror jag dock att det jag vill skriva om på engelska kommer att vara art journal, happy mail, målande och annat som jag har utländska kontakter med och som rör utmaningar och annat jag hittar på just engelska.

Så den här bloggen kommer även fortsättningsvis främst att vara en läs- och skrivblogg. Men även ha en del annat som jag får för mig att blogga om.

Jag tänkte också försöka att ändra sättet jag bloggar på. Tidigare bloggade jag spontant, lade upp inlägg på en gång när jag hade lust. Nu tänker jag vara lite mer strategiskt. På torsdagar och/eller fredagar tänkte jag lägga upp blogginlägg, men jag tänker inte lägga upp dem allihop samma dag som jag gjort tidigare utan schemalägga inläggen lite mer och dela ut dem på tider under den kommande veckan. Så jag hoppas att det blir uppdateringar lagom ofta för er att inte bli alltför otåliga och utan att jag får er att tröttna på mig och min blogg.

Jag hoppas att ni vill läsa den även fortsättningsvis. Tack för att ni ger mig en liten del av er tid! Kommentera gärna för kommentarer är alltid varmt välkomna och ger mig de sparkarna i baken som jag så väl behöver för att kunna blogga vidare! Tack!

tisdag 21 april 2015

Recension: Staden på på andra sidan – Kompassen av Kim M. Kimselius

Jag hade världens bästa flygplansunderhållning när jag nu i helgen reste till London. Jag läste andra halvan av Kim M. Kimselius bok Staden på andra sidan– Kompassen på flygplanet och flygresan gick så mycket snabbare.
Kimselius har skrivit en mycket spännande fantasybok som i mångt och mycket även påminner om en saga. Hon kan verkligen konsten att skriva en blandvändare. Kapitlen är korta och varje kapitel – och då menar jag verkligen alla kapitel – slutar med en cliffhanger.
Markus har problem hemma med en styvfar som slår både honom och modern. När Markus hittar en underlig bubbla som för honom till en annan värld förändras allt. Världen han kommer till är både mystisk och förbryllande. Med sig på äventyret har han en flicka vid namn Matilda, som hjälper honom på ett högst oväntat sätt.
Språket är enkelt och lättförståeligt. Kimselius skriver så att alla förstår. Det är ett språk som flyter på och gör att man kan läsa boken i rasande fart precis som en riktig bokslukare och det är just en bokslukarbok det här är, mest kanske skriven för barn, men jag som vuxen slukade också boken och jag läser gärna fler böcker i serien om Markus.
Jag hoppas att Matilda är med även i de nästföljande böckerna för jag gillade verkligen henne också. Det kändes bra att det fanns med en stark flickkaraktär och någon som kunde ta hand om sig själv. Både Markus och Matilda växte och förändrades genom bokens gång – och det är något som jag uppskattar. Karaktärerna i en bok ska inte vara desamma i slutet som i början. Händelserna som sker, vare sig de är slumpaktiga eller formade av karaktärerna själva, påverkar och förändrar, både till det bättre och det sämre, men mest till det bättre och i slutändan har både jag och karaktärerna i boken lärt sig något om livet.
Kimselius andra böcker om Ramona och Theo har jag redan på min favorithylla över historiska romaner för barn och Kimselius bok om skrivande står på plats i hyllan med böcker om just skönlitterärt skrivande.
Just den här boken fick jag mycket generöst av Kim M. Kimselius själv som recensionsexemplar. Mitt första recensionsexemplar någonsin. Tack så mycket, Kim! Jag uppskattade verkligen boken och ser fram emot att få läsa mer av dig! Är väldigt spänd på att få läsa alla andra nya böcker du kommit ut med det här och förra året.
Tack vare den här boken har jag kommit ur min lässvacka, även om det gick trögt till en början. På flera månader har jag inte läst ut en enda bok (mest för att jag varit så kreativ själv med skrivande och målande och kanske också på grund av att jag läste så himla många böcker förra året). Den här boken har gett mig läsglädjen tillbaka! Nu ser jag fram emot att läsa igen.

tisdag 7 april 2015

Gilla min konstnärspseudonym yasuisora

Jag har som konstnär skaffat en facebooksida, med samma alias som jag använder i andra sammanhang, samma namn som på Twitter/Instagram/Etsy och min andra blogg. Namnet är yasuisora, överallt annars med gemen men på Facebook gick det inte, så det fick bli med första bokstaven i versal: Yasuisora. Gilla mig gärna!

Edit: Jag har ändrat facebooksidan till att bli Jenny Holmstrom's Art, vilket känns lättare att identifiera och lättare för andra att komma ihåg.

söndag 5 april 2015

Blivit med Twitter

Now I have created a Twitter account for my creative creations and as an artist. Please follow me for news. https://twitter.com/yasuisora

lördag 4 april 2015

Ny Etsy Shop med mig - yasuisora

Jag har precis öppnat en Etsy shop.
Just nu finns där två stycken tags som jag har gjort. När jag säljer något kommer det att dyka upp något nytt. Surfa gärna dit och kika.
Just nu är där tags, men i framtiden kommer jag kanske även att sälja Artist Trading Cards, tavlor, teckningar och mixed media-målningar där.
Adressen är: https://www.etsy.com/se-en/shop/yasuisora

Glad Påsk!

Dags att ta det lite lugn efter påskfirande med släkt och familj genom att läsa lite. Just nu läser jag ett recensionexemplar, Kim M Kimselius nyutkomna bok "Staden på andra sidan - Kompassen". Redan nu känner jag att det är en spännande slukarbok, som alltid när Kimselius skriver!

Glad Påsk, allihop!
Nu är jag tillbaka och igång på bloggen igen.
Om ni fortfarande läser, så tala gärna om vad ni vill läsa och vad ni skulle vilja se på min blogg.

Om inte annat kan ni vara säkra på att det inom kort dyker upp en recension på "Kompassen"!