onsdag 2 december 2020

Recension: Framtid – 11 berättelser för mellanstadiet av (red.) Karin Tydén

Titel: Framtid: 11 berättelser för mellanstadiet

Författarna är: Karin Aspenström, Oskar Kroon, Ida Kjellin, Oskar Källner, Kerstin Lundberg Hahn, Anna-Clara Söderlund, Gustav Tegby, Alma Thörn, Maria Turtschaninoff, Jack Werner och Ida Ömalm Ronvall.

Förlag: Rabén & Sjögren

Sidantal: 154

Detta är en novellsamling som även innefattar en tecknad serie. Den gemensamma nämnaren är ”framtid”.

Från beskrivningen av boken på Adlibris:

En mystisk brevvän, en upptäckt som ställer världen på ända, en bilfärd som förändrar allt ...

Framtiden kan ligga flera tusen år framåt i tiden, eller bara ett ögonblick bort. Här har vi samlat tio noveller och en tecknad serie som på olika sätt handlar om framtiden. Några utspelar sig i vår tid och värld, andra i en helt annan tid i ett helt annat universum. Några kommer att få dig att skratta, andra att tänka till. En härlig blandning av kalla kårar, sorg, humor och spänning när den är som allra bäst!

Målgruppen är precis som titeln antyder barn i mellanstadieåldern. För att vara en mellanstadiebok har den riktigt stor teckenstil och många gånger ett så lätt språk att jag kan tycka att böckerna fungerar att läsas även för lågstadiet. Dock kan vissa av novellerna vara lite otäcka för en yngre publik. För mellanstadiet fungerar de dock utmärkt.

Här finns en blandning av alla möjliga genrer, allt från skräck till humoristiskt. Det här är en spännande samling berättelser.

Det här är en samling som passar mycket väl som diskussionsunderlag i skolan eller skriva kring i skolsammanhang. Antingen att barnen läser novellerna själva eller att läraren läser för dem och de diskuterar efter varje berättelse. Alla noveller kan sägas vara källa till diskussion och funderingar.

Som läsare kan man diskutera handlingen och i vissa fall slutet. Hur gick det egentligen? Ett par berättelser har öppna slut. Vad hände därefter?

Jag var mest nyfiken på Maria Turtschaninoffs novell måste sägas, för hon är den enda av författarna som jag läst något av tidigare och en författare som jag därtill tycker är mycket bra. Hennes bidrag till den här samlingen var även den bra, om än ganska enkel (passande för målgruppen) med ett fint budskap i slutet.

Den starkaste novellen var i mitt tycke Nicrophorus vespilloides av Oskar Kroon. Det var en stark novell om framtiden alldeles strax. ”Du” som tilltal styrker berättelsens stämning ytterligare och ger mer närvaro.

Betyget på novellerna varierade för mig, från 2 som är ”okej” till 3 och 4 som bäst. I snitt får samlingen 3,5 men jag rundar uppåt. Jag ger den här novellsamlingen fyra stjärnor av fem på Goodreads och kan varmt rekommendera den.

Köp boken på:

Adlibris

Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar