söndag 22 oktober 2017

Veckans hårresande tema: Mitt vilda hår av Neil Gaiman & Dave McKean

Jag vill bidra till Kulturkollos hårvecka såhär på sluttampen. Kulturkollo har haft tema hår denna vecka. Olika slags böcker med hår, samt hårs förekomst och betydelse i litterära sammanhang, har diskuterats. I dag finns det ett inlägg om hår i barnböcker att läsa där.

Den första boken jag kom att tänka på när hår kom på tal var, förutom den uppenbara Rapunzelsagan, Neil Gaimans bok Mitt vilda hår.

Det är barnbok för åldern 4-8 år med illustrationer av Dave McKean. Hans illustrationer är väldigt speciella, eftersom de är collagebilder, med inslag av foton och teckningar blandat. Dessutom kombineras teckningarna med Neil Gaimans eminenta text, som också har font och layout för att passa till McKeans illustrationer.

Boken finns bland annat att köpa på SF-bokhandeln (just nu slut på Adlibris). Där står om boken:

Den unga flickan Bonnie möter alla sorters exotiska djur och underbara saker inuti en mans vilda hår.

Här är håret något som blir till en hel djungel, något att gå in i och på upptäcksfärd i. Möta farligheter och klara av äventyrligheter i.

Jag tycker mycket om Neil Gaimans böcker, även hans barnböcker, och Dave McKean och Gaiman har samarbetat förut med olika barnböcker, som alla är väl värda att läsas.

Speciellt i barnböckerna utnyttjar han ordens potential, det blir ordlekar och rytm, rim och finurligheter även språkligt, på ett helt annat sätt än i hans vuxenböcker. Dessutom passar de väl att illustreras och olika slags illustrationer ger olika stämning. Dave McKeans illustrationer ger en mörk, spännande känsla, lite farlig och läskig, samtidigt vacker och konstnärlig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar