söndag 1 januari 2017

Året 2016 i sammanfattning och statistik

Antal lästa böcker: 68

 

Språk jag läst på

Böcker på svenska: 56 stycken eller 82 procent
Böcker på engelska: 12 stycken eller 18 procent

Män eller kvinnor

Skrivna av kvinnor: 39 stycken eller 57 procent
Skrivna av män: 29 stycken eller 43 procent.

Författarnas nationalitet

Länder: 12.

I antal/procent från högsta till lägsta.

1.    Sverige, 29 stycken eller 43 procent
2.    USA, 17 stycken eller 25 procent
3.    Storbritannien, 8 eller 12 procent
4.    Italien, 3 stycken eller 4 procent
5.    Frankrike, 2 stycken eller 3 procent
6.    Norge, 2 stycken eller 3 procent
7.    Japan, 2 stycken eller 2,9 procent
8.    Kina, 1 stycken eller 1,5 procent
9.    México, 1 stycken eller 1,5 procent procent
10.    Finland, 1 stycken eller 1,5 procent
11.    Pakistan, 1 stycken eller 1,5 procent
12.    Australien, 1 stycken eller 1,5 procent

Bokliga media

Fysiska böcker: 62 stycken eller 91 procent
E-böcker: 4 stycken eller 6 procent
Ljudböcker: 2 stycken eller 3 procent

Låneböcker från biblioteket: 12 eller 18 procent
Egenägda böcker:  54 stycken eller 79 procent
Från min fästmans bokhylla: 2 stycken eller 3 procent

Från min bokhylla

Hyllvärmare (köpta 2014 eller tidigare): 19 stycken eller 28 procent
Köpta 2016: 4 stycken eller 6 procent
Köpta 2015: 3 stycken, eller 4 procent

Recensionsexemplar: 26 stycken eller 38 procent

Genrer

I genrerna nedan har varje bok bara varit med en gång, även om det skulle kunna vara, säg, både en fantasy och en ungdomsbok, eller både manga och science fiction.

manga: 1
seriealbum: 12
fackböcker: 9
romaner: 10
novellsamling: 3
novell (enstaka): 1
klassiker: 3
fantasy: 13
science fiction: 9
thriller: 1
ungdomsbok: 1
bilderbok: 1
barnbok: 4

Flest lästa författare

Eva Holmquist, 6 böcker eller 9 procent.
Ola Skogäng, 3 böcker eller 4 procent.
Bodil Jönsson, 2 böcker eller 3 procent.
A.R. Yngve: 2 böcker eller 3 procent.

Utöver dessa var det bara böcker från enstaka författare eller par om två, båda av samma kön så jag räknar dessa som en.

Således läste jag 59 olika författare under 2016.

Nya författare: 43 stycken. 73 procent.
Lästa förut: 16 stycken. 27 procent.

Utvärdering och sammanfattning


Jag är nöjd med mitt läsår, även om jag blev tvungen att sänka Goodreadsmålet, som var satt på tok för högt. Minskade ned till 52 böcker och det målet klarade jag med råge, i och med att jag läste 68 böcker. Trots att jag inte läste en enda bok i juli och bara en bok i november. Så sett över alla månader var det lite väl ojämnt och jag hade gärna läst fler böcker under sommaren. Men ibland blir läsningen bortprioriterad, och då får det vara så. Det konkurrerar med skrivandet.

Men, och det är ett stort men, sociala medier har tagit alltför mycket lästid under 2016. Det vill jag ändra på till 2017.

Jag vill bli bättre på att recensera det jag läser (jag hade tagit mig vatten över huvudet genom att i början av 2016 sagt mig att jag skulle recensera precis allt på bloggen; det gick inte så bra, så det blev bara för stor press och dåligt samvete).

På samma vis blev utmaningen att läsa allt jag köpte under 2016 just under 2016 en stor flopp. Bara 4 böcker (som jag köpte själv) blev lästa. Detta kan jämföras med att jag köpte över 200 böcker (inkluderat gratis e-böcker, recensionsexemplar och allt annat som kommit in i bokhyllorna under året). Fast jag läste även recensionsexemplar, fler än någonsin tidigare, 26 stycken. Så 30 böcker införskaffade 2016 blev lästa.

Hur det annars gick med mina bokliga löften och utmaningar tar jag i ett separat inlägg.

Jag är nöjd även med att jag läst så många olika författare. Ändå är det många författare som jag länge tänkt läsa något av som jag inte läst något av. Framför allt sådana som står i min egen bokhylla. Mer om det i ett inlägg för bokliga utmaningar 2017.

Jag skulle vilja läsa fler e-böcker och fler ljudböcker under 2017. Fler e-böcker blir det naturligt, om jag läser de jag har skaffat under 2016. Det var också först 2016 som jag fick min Kindle i födelsedagspresent i februari, så jag har inte riktigt fått in vanan med e-böcker än. Ljudböcker kommer heller inte lika naturligt för mig som fysiska böcker, men det skulle vara bra att lyssna lite mer för att avlasta ögonen.

Det jag är mest missnöjd med är att ha läst bara från 12 olika nationaliteter. Tidigare år har jag sammanfattat just detta med nationaliteter och haft som mål att ha läst från 20 olika. Under 2016 tänkte jag inte alls på författarens nationalitet, däremot kartlade jag bokens fiktiva länder som en del i En världsomsegling på 366 dagar. Jag ska sammanfatta den utmaningen i ett eget inlägg.

Så för 2017 vill jag återigen ta upp detta med nationaliteter, och medvetet läsa från fler sådana. Det blir det mer eller mindre automatiskt om jag plockar hyllvärmare från mina bokhyllor, med lite eftertanke.

Över huvud taget skulle jag vilja läsa med lite mer eftertanke. I valen jag gör, i recensionerna jag skriver - att jag påbörjar dem (i form av skissartade anteckningar) redan under läsningen.

Och jag vill läsa mer med hjärtat. Det vill säga välja att läsa, istället för att slösa bort tiden på sociala medier (Facebook/Instagram), och läsa sådant som lockar mig innerst inne, snarare än att hoppa på utmaningar bara för sakens skull, med böcker jag egentligen inte har något större intresse av att läsa.

Ett hjärtligt läsår, med andra ord.

Det önskar jag också dig. Gott Nytt bok- och läsår!

2 kommentarer:

  1. Det är en svår avvägning det där, att välja mellan utmaningar vs böcker man inte har något intresse av. De där böckerna man inte är intresserad av kan vara guldkorn. Samtidigt finns det ju så mycket man verkligen vill läsa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det. För många gånger kanske man inte känner igen de där guldkornen vid första anblicken. Och måste våga att komma ur sin bekvämlighetszon och utmana sig själv med att läsa det oväntade och "farliga".

      Radera