måndag 10 februari 2014

Tematrio - Systrar och bröder

Veckans tematrio handlar om syskon, om böcker med systrar och bröder. Lyran skriver: Det finns ganska många böcker som berör syskonrelationer, men kanske kan det vara lite svårt att på rak arm komma på tre. Ni får leta lite i minnet. Berätta om tre böcker som handlar om syskon.

Syskonrelationer står mig varmt om hjärtat, eftersom jag har fyra syskon själv, tre bröder och en syster. Men bland böckerna i mina bokhyllor var det första intrycket att det var ont om syskon. Till sist hittade jag i alla fall tre stycken böcker jag läst och fastnat för.

Julian Gough har skrivit romanen Juno och Juliet.(Juno & Juliet i original) Boken handlar om ett irländskt enäggstvillingpar, Juno och Juliet som börjar plugga på universitetet i Galway på Irland.

Boken är rolig, handlar om tvillingparet och männen i deras liv. Det figurerar anonyma hotbrev, teman är kärlek och död.

Jag kommer ärligt talat inte ihåg så mycket av den här boken mer än att jag gillade den. Till mitt försvar kan sägas att det var några år sedan jag läste den. Ändå minns jag den som läsvärd och annorlunda – något som lockar åtminstone mig.

Richard Adams har skrivit Watership Down, på svenska Den långa flykten. Jag har boken på engelska, men jag har läst den både på svenska och på engelska. På engelska någon enstaka gång och på svenska ett flertal gånger. Den här boken var en favorit under uppväxten. Jag läste den första gången på lågstadiet, jag tror jag var nio-tio år, och sedan dess har jag läst om den många gånger. Bokens målgrupp är nog egentligen (unga) vuxna. Romanen handlar om en grupp kaniner som flyr från sina hemtrakter. Deras hem skövlas av människor och de måste hitta ett nytt hem. Många äventyr råkar de på under färden, och kaninernas flykt blandas med historier om kaninernas Jesus, en myternas gestalt, en lurig, intelligent figur, som sägs ha levat i tidernas begynnelse. 

Kaninerna beskrivs väldigt mycket som just kaniner, de är rädda, de är djur och inte människor. Ändå kan man förstås dra många paralleller till vårt eget samhälle. Huvudpersonen – huvudkaninen – Hassel (Hazel) – han som också blir flyktgruppens ledare, har en synsk bror, en mycket intuitiv och drömmande lillebror – som heter Femman (Fiver) – för att han kom som femte nyfödd i kullen.

Den här boken är mycket läsvärd, tycker jag själv, en allåldersbok, där vuxna och barn får ut olika saker av berättelsen, men båda slags läsningarna är mycket givande. Boken finns med på listan Världsbiblioteket, som en av de hundra mest läsvärda böckerna genom tiderna.

Diana Wynne Jones har skrivit många barn- och ungdomsböcker om syskon i olika konstellationer, jag har några av dem. En av dessa, en av de få böckerna hon skrivit som översatts till svenska, är De sju makterna

Två syskonskaror finns här. Dels är det huvudpersonen Howard och hans syster som kallas Hemskan. Dels är det sju andra syskon som även är de sju stora makterna i staden – de har alla varsitt ansvarsområde – pengar, gas, el, musik, renhållning – och brottslighet. En av dessa sju makter tvingar Howards far att ge honom/henne tvåtusen nyskrivna ord i månaden. Nu har Howards far inte gjort som han ska, inte gett sina tvåtusen ord, så en underhuggare, Busen, skickas på Howards far för att kräva honom på de tvåtusen orden, en Buse som vägrar att lämna hemmet förrän han har fått vad hans uppdragsgivare vill ha.

Det låter skruvat och det är skruvat. Det är en rolig, mycket humoristisk och spännande barnbok, annorlunda, påhittig, fantasifull och uppfinningsrik. Med oväntade vändningar i handlingen. Originalet är bättre än översättningen, men jag har läst den mest på svenska. Många gånger på svenska. Läst den själv och läst den högt för min syster. Det är en av mina absoluta favoritböcker. En riktigt läsvärd och rolig bok som i original heter Archer's Goon.

16 kommentarer:

 1. Den långa flykten var länge sedan jag läste. Kul att bli påmind om den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var länge sedan för mig också! Kanske dags för omläsning? :-)

   Radera
 2. Jag har glömt att Femman och Hassel var bröder! Älskar den boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade nästan glömt det, jag också. Håller med dig! Älskar också den boken! En klar favorit! Adams andra böcker är jag inte alls lika förtjust i dock.

   Radera
 3. Älskade Den långa flykten, har också läst den ett otal gånger, både som liten och senare. Skaffade till och med filmen för något år sedan (inte lika bra, men så brukar det ju vara). Archer's Goon får jag skriva upp på läslistan, tack för tipset :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske är det snart dags för en omläsning av Den långa flykten? Så tänker jag, men samtidigt finns det ju så många olästa böcker! Filmen har jag också sett, eller tv-serien snarare. Finns det både och? Den var uppdelad på flera delar, vill jag minnas. Jag såg den första delen. Har inte sett klart de andra, har inte skaffat de dvd:erna än. Hoppas du gillar Archer's Goon!

   Radera
 4. Den långa flykten läste jag flera gånger som barn/tonåring. Borde läsa om!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst borde man! :-D Den vore skoj att läsa igen! Och jag har ju bara läst den en gång på engelska... dags att göra slag i saken? :-D

   Radera
 5. Den långa flykten är en sån där bok som är så känd att jag ibland tror att jag har läst den... Men det har jag faktiskt inte. Än så länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland blir det så, man har sett en titel så många gånger i alla möjliga sammanhang, hört talas om den, kanske till och med pratat om den. Och så har man ändå inte läst den! :-) Jag känner igen mig.

   Radera
 6. Jag måste läsa Watership Down! Har velat göra det hur länge som helst men glömmer hela tiden av den när det är beställningar på gång. Tack för påminnelsen - snart ska det ske! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lycka till och hoppas att du gillar boken när du väl läser den! :-D

   Radera
 7. Långa flykten är fin, tack för påminnelsen

  SvaraRadera
 8. Inga böcker jag läst. men tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod! Hoppas någon av dem faller dig i smaken! :-D

   Radera