fredag 6 februari 2009

Jag är uppvuxen med pärmar

Jag är uppvuxen med pärmar. Särskilt min pappa hade (och har) många pärmar, för allt möjligt. Eller stryk allt möjligt… det är jag som har pärmar för allt möjligt. ("allt möjligt" är lite svårdefinierat)

Det började i liten skala, med en pärm för mina teckningar, en gång i tiden. ”Jennys fina teckningar”, som min pappa skrev på pärmens omslag. Jag vet inte om jag höll med… men jag skrev liknande på senare pärmar, ”Jennys snygga teckningar”… Senare blev det bara ”Teckningar”, kort och gott. Det var jag som blev mer precis och mindre utmålande, kan tänka…

Parallellt med teckningspärmarna växte det fram pärmar för mina skriverier. Etiketterade ”Manuskript” och ”Skriverier” och ”Skrivprojekt”.

När jag fick egen ekonomi blev det också pärmar för detta. En för varje år. Nu har jag just köpt och etiketterat en ”2009”. Alla räkningar och allt annat ”viktigt” noga indelat i nämnda pärm.

Större skrivprojekt har fått egna pärmar. Ännu större skrivprojekt har fått flera pärmar. Som Tusenskönan-projektet med föregångare. ”Persongalleri”, ”Fakta & Inspiration”, ”Maximilian”, och så vidare.

Med så många pärmar har det ändå blivit bra mycket mer papper än pärmar, underligt nog, papper som inte fått någon plats, inte placerats i pärm. Jag avskyr verkligen pappershögar. Pappershögarna har fått bo i tidskriftssamlare istället. Jag har många tidsskriftssamlare som verkligen innehåller tidskrifter och tidningar. Men många tidsskriftssamlare, särskilt nu på sista tiden, har istället fått innehålla alla dessa papper som jag inte gitt sortera. Och istället för att ta itu med alla dessa osorterade papper har jag köpt nya tidsskriftssamlare…

Nu – idag! – har jag äntligen tagit tag i papperssorterandet. En av de där vedervärdiga sysselsättningarna som man helst vill ha gjort och inte verkligen göra. Men det känns väldigt bra att få det gjort… Så nu har jag på hög musik (J-rock-gruppen Lareine) och lyssnar på den, springer i tvättstugan i omgångar och papperssorterar däremellan.

Många pärmar har åkt fram ur sina gömslen: ”Barnboksprojekt”, ”2009”, ”Kreativitetspärm”, ”BÄ”. Och tidsskriftssamlarna flockas på vardagsrumsgolvet: en, två, tre, fyra stycken, och det är bara början.

Tacka vet jag papper som redan sitter insorterade i pärmar!

6 kommentarer:

 1. Oh, det där borde jag också göra...
  Men det är svårt att hitta snygga pärmar (och till vettiga priser) tycker jag. Några tips?
  Mina papper är instuffade i mappar av olika slag. Och ett par buntar argt nedslängda i en papperskasse.

  SvaraRadera
 2. Ah lycka till:) man blir så nöjd med sig själv när man städat, iaf jag;)

  SvaraRadera
 3. Nu fick jag en flashback från ungdomens "glada" dagar. Jag hade (har ska jag väl säga, för de står i bokhyllan) tre Elton-pärmar. Klippte ut ALLT som handlade om Elton John. Tog kopior på varenda bild i alla mina böcker om honom och satte in. Tre överfulla pärmar med min idol...måste glo igenom dom snart.
  Pärmar är bra att ha, jag har en massa pärmar där jag ska ha mina recept (den dagen då jag får tummen ur och sorterar in dem), gamla räkningar och sånt som tillhör Thomas (mina har jag stenkoll på!) och lite annat. Men, men...jag är lat. Tyvärr!

  SvaraRadera
 4. Sigrinn: Tack för din kommentar! Pärmar finns att köpa lite varstans. Jag vet inte vilka krav du har på att de ska vara snygga... De vanliga med traditionellt utseende köper jag mest på Clas Ohlson. Nu senast köpte jag en pärm på Coop Extra. Annars är det två butiker som har de bästa priserna på pärmar: Korthuset och Tiimari (åtminstone här i stan). Akademibokhandeln har några dyrare pärmvarianter som har glada färger och mönster, men de är som sagt dyrare. Den på Coop kostade 35 kr, och det är priset jag sett på AK också. Korthuset och Tiimari tar 29 kr för sina pärmar.
  Efter en titt på CLas Ohlsons Internetsida kan jag konstatera att de är billigast med priser från 23 kr och uppåt, de har också flest färger att välja bland (i de annars ganska tråkiga traditionella pärmarna): http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=23600506
  Hela deras pärmutbud finns här:
  http://www.clasohlson.se/Product/Category.aspx?id=251062&_path=251882;251519;251062

  SvaraRadera
 5. Mimmi: Tack! Och tack för din kommentar! Javisst, det blir jag också... Även om just papperssorterande känns som jobb utan slut... Men men, man ska inte ge tappt. :-D

  SvaraRadera
 6. Dino78: Tack för din kommentar! Kul med pärmar, helt klart! Känns städat och organiserat, om inte annat, och så hittar man - förhoppningsvis - det man letar efter!
  Kul med Elton-pärmarna! Hoppas det blir något av dina receptpärmar, förr eller senare! :-D

  SvaraRadera